Principiul legalitatii cailor de atac.
18 martie 2020Existenta starii de indiviziune asupra imobilului din care se solicita evacuarea. Caracterul inadmisibil al unei asemenea cereri.
18 martie 2020
Incredintare minor. Interesul copilului.
Codul familiei, art. 42 (aplicabil in speta raportat la data introducerii actiunii
)
Potrivit dispozitiilor art. 42 din Codul familiei (aplicabil in speta raportat la data introducerii actiunii) criteriul ce trebuie avut in vedere de instanta pentru a decide cu privire la incredintarea copilului minor este exclusiv interesul acestuia.
Curtea de Apel Ploiesti, Sectia I Civila,
Decizia civila nr. 1260 din 21 noiembrie 2011.
Prin decizia civila nr. 1260/21.11.2011, Curtea de Apel Ploiesti a respins ca nefondat recursul declarat de paratul P.V. impotriva deciziei civile nr. 407/01.09.2011 a Tribunalului Prahova, apreciind-o ca fiind legala.
Potrivit dispozitiilor art. 42 din Codul familiei (aplicabil in speta raportat la data introducerii actiunii) criteriul ce trebuie avut in vedere de instanta pentru a decide cu privire la incredintarea copilului minor este exclusiv interesul acestuia
.
In acest context, vointa exprimata de minor trebuie apreciata in raport de interesul sau, neavand o influenta majora pentru incredintarea sa.
In cazul in speta, cum in mod legal au retinut si primele doua instante, este in interesul minorului P.C.I, nascut la data de 18.10.1994, de a fi incredintat tatalui spre crestere si educare.
Tinand seama de varsta copilului (17 ani), de faptul ca acesta a fost crescut de cand s-a nascut in locuinta din Azuga, iar pe timpul procesului de divort (care a durat aproximativ 2 ani) s-a aflat in grija exclusiva a tatalui, precum si de imprejurarea ca minorul este elev al liceului din orasul Azuga, este cert ca indepartarea lui din mediul care ii confera siguranta si stabilitate si plasarea lui intr-un mediu social strain (la bunica materna, in Bucuresti) i-ar putea crea dificultati de ordin emotional si nu s-ar putea circumscrie interesului acestuia.
De altfel, insusi paratul in cererea sa reconventionala (la care, ulterior, a renuntat, ceea ce dovedeste confuzia pe care o face paratul intre interesul superior al copilului si problemele de cuplu ale parintilor) a aratat ca, in prezent, copilul se afla in ingrijirea sa, beneficiaza de conditii foarte bune de crestere si educare, fiind atasati unul de celalalt.
Sustinerea recurentului in sensul ca nu se poate ocupa de cresterea si educarea copilului intrucat pleaca frecvent din tara, mai multe zile pe luna, in interes de serviciu, nu este de natura sa inlature factorii anterior mentionati, cu atat mai mult cu cat recurentul nu si-a schimbat locul de munca raportat la data formularii cererii sale reconventionale.
(Judecator Cristina-Paula Brotac)