Consultanţă juridică gratuită pentru grupurile vulnerabile cu accent pe populaţia de etnie romă
22 februarie 2017Înțelesul unor termeni sau expresii în legea penală
16 martie 2017Grațierea - Cauza care înlătură sau modifică executarea pedepsei
Sediul materiei: Art.160-164 Cod Penal
Graţierea are ca efect înlăturarea, în totul sau în parte, a executării pedepsei ori comutarea acesteia în alta mai uşoară.
Graţierea nu are efecte asupra pedepselor complementare şi măsurilor educative neprivative de libertate, în afară de cazul când se dispune altfel prin actul de graţiere.
Graţierea nu are efect asupra măsurilor de siguranţă şi asupra drepturilor persoanei vătămate.
Graţierea nu are efecte asupra pedepselor a căror executare este suspendată sub supraveghere, în afară de cazul în care se dispune altfel prin actul de graţiere.
Este o cauză de înlăturare a executării pedepsei, în tot sau în parte, sau de comutare a acesteia în alta mai ușoară, prin act al Președintelui României. (grațierea individuală) sau al Parlamentului României (grațierea colectivă).
De regulă, produce efecte in personam.
Grațierea individuală se acordă de către Președintele României, poate fi numai postcondamnatorie și numai necondiționată. Vizează pedepsele privative de libertate sau măsurile educative privative de libertate.
Grațierea colectivă se acordă unui număr nedeterminat de persoane, de către Parlament, având întotdeauna caracter retroactiv. Vizează pedepse privative de libertate sau măsuri educative privative de libertate.
Efecte:
- înlătură în totalitate sau în parte executarea pedepsei principale ori a măsurilor educative privative sau comută pedeapsa într-una mai ușoară;
- nu produce efecte asupra pedepsei executate integral, pedepsei pentru care a intervenit prescripția executării pedepsei, pedepsei pentru care s-a dispus amânarea aplicării pedepsei și suspendarea sub supraveghere, pedepsei amenzii în cazul persoanei fizice;
- nu are ca efect reabilitarea de drept;
- grațierea totală necondiționată face ca pedeapsa aplicată să fie considerată executată la data aplicării actului de grațiere și la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești;
- grațierea parțială necondiționată poate atrage înșăturarea executării pedepsei sau înlăturarea doar a unei părți din pedeapsă;
- nu are efecte asupra pedepselor complementare, asupra măsurilor educative neprivative de libertate, asupra măsurilor de siguranță sau asupra drepturilor persoanei vătămate.