Ghid Juridic Starea civilă Înregistrare / Transcriere Naștere Deces
Nașteri
Declararea naşterii se face în termen de 30 zile pentru copilul născut viu şi în termen de 3 zile pentru copilul născut mort. Termenele se socotesc de la data naşterii. În cazul în care copilul născut viu a decedat înăuntrul termenului de 30 de zile, declararea naşterii se face în termen de 24 de ore de la data decesului. Pentru copilul născut mort se întocmeşte numai actul de naştere.
După împlinirea termenului de 30 de zile,întocmirea actului de naştere se face la cererea scrisă a declarantului, cu aprobarea primarului unităţii administrativ-teritoriale în a cărei rază s-a produs evenimentul, cu avizul conform al Direcției Județene de Evidență a Persoanelor. Înregistrarea naşterii se realizează în termen de 90 de zile de la data solicitării.
Acte necesare:
În cazul în care unul dintre părinţi este cetăţean străin, mai sunt necesare următoarele acte:
- cu privire la naţionalitatea şi domiciliul cetăţeanului străin, naţionalitatea şi domiciliul copilului;
- de recunoaştere a copilului născut în afara căsătoriei şi de încuviinţare a purtării numelui tatălui / mamei, dacă este cazul;
*Numele de familie şi prenumele copilului:
Copilul din căsătorie ia numele de familie comun al părinţilor.
În cazul în care părinţii au nume de familie diferit sau există neconcordanţă între prenumele copilului trecut în certificatul medical constatator al naşterii şi declaraţia verbală a declarantului, înregistrarea naşterii se face pe baza declaraţiei scrise, dată în faţa ofiţerului de stare civilă sau la notar public, semnată de ambii părinţi, din care să rezulte numele de familie (numele de familie al unuia dintre ei ori numele lor reunite) şi prenumele copilului.
Ofiţerul de stare civilă poate refuza înscrierea unor prenume care sunt formate din cuvinte indecente ori ridicole, părinţii putând opta pentru un nume corespunzător.
*Domiciliul copilului:
Dacă la data înregistrării naşterii părinţii copilului au domicilii diferite înscrise în actul de identitate domiciliul copilului este domiciliul declarat de către părintele care solicită înregistrarea naşterii.
În situaţia când părintele nu se poate prezenta să declare naşterea copilului, declaraţia de domiciliu trebuie să fie dată la un notar public.
*Eliberarea, la cerere, a certificatelor de nastere (Duplicat)
Certificatele de stare civilă se eliberează persoanelor îndreptăţite, odată cu întocmirea unui act în registrele de stare civilă – de naştere – sau ulterior, pe baza cererii depuse de titular sau de alte persoane îndreptăţite.
Prin alte persoane îndreptăţite – în înţelesul legii, sunt asimilaţi:
Solicitarea eliberării certificatelor de stare civilă se poate face:
Acte necesare:
a)Cerere tip,
b)Act identitate titular sau persoana împuternicită, original şi copie xerox
În cazul în care titularul nu se poate prezenta, obţinerea certificatului se poate face prin Procură specială autentificată de către un notar public.
În cazul cetăţenilor aflaţi în străinătate, duplicatul poate fi obţinut de o altă persoană împuternicită prin procură specială notarială sau procură specială consulară(eliberată de Ambasada sau Consulatul României din ţara respectiva).
Condiţii:
Solicitantul să aibă asupra sa un ACT DE IDENTITATE - VALABIL, care poate fi:
! Persoanele care au atât actul de identitate, cât şi certificatul de stare civilă pierdut, furat sau distrus pot obţine un nou certificat de stare civilă astfel:
! Persoanele cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, care au acte de stare civilă înregistrate în țară, pot solicita procurarea certificatelor astfel:
Certificatul de stare civilă se poate elibera şi altei persoane împuternicite (de titular) – prin procură specială.
*Transcriere naștere înregistrată în străinătate
Termenul de soluționare al dosarelor este de 30 de zile.
Transcrierea poate fi solicitată și la Ambasada sau Consulatul României din țara unde va aflați.
Acte necesare:
- Certificatul de naştere original simplu/apostilat/supralegalizat eliberat de autorităţile din străinătate, în care să fie trecute numele şi prenumele copilului, data naşterii, locul naşterii, sexul copilului, datele părinţilor – original şi două copii xerox
- Traducerea legalizată a certificatului de naştere – în original şi copie xerox
- Certificatul de căsătorie al părinţilor – când certificatul înaintat spre transcriere este al unui copil minor
- Certificatele de naştere şi actele de identitate ale părinţilor şi copii xerox – când certificatul înaintat spre transcriere este al unui copil minor;
- Actul de identitate al solicitantului - titular al certificatului (carte de identitate/carte provizorie de identitate sau paşaport cu domiciliul în străinătate) şi copie xerox;
- Declarația părintelui care solicită transcrierea, cu privire la domiciliul copilului, în cazul în care părinții acestuia au domicilii diferite, dată în fața ofițerului de stare civilă sau în formă autentică dacă cererea de transcriere este depusă prin împuternicit cu procură specială.
- Declarația părintelui care solicită transcrierea dată în fața ofițerului de stare civilă sau în formă autentică dacă cererea de transcriere este depusă prin împuternicit cu procură specială, cu privire la faptul că nu mai există un alt act transcris sau reconstituit în registrele de stare civilă române.
În cazul minorilor cu vîrsta între 14-18 ani aceştia pot solicita transcrierea în nume propriu, asistaţi de unul din părinţi sau după caz de tutore, sau prin împuternicit cu procură specială notarială/consulară. Dacă părinţii au domicilii diferiteîn țară, primăria competentă poate fi oricare dintre cele 2 primării pe raza cărora au domiciliul părinţii minorului. Pentru persoanele care nu au împlinit vârsta de 18 ani, ai căror părinți au domiciliul în străinătate, cererea de transcriere a certificatelor de naștere se depune la primăria ultimului loc de domiciliu avut de părinți în România, iar in cazul în care au avut domicilii diferite, la ultimul domiciliu al unuia dintre părinți. Dacă părinţii au domiciliul în străinătate și nu au avut niciodată domicilul în România, cererea se depune la Direcţia de Stare Civilă a Sectorului 1 Bucureşti
În cazul în care persoana îndreptăţită nu se poate prezenta, împuternicitul trebuie să prezinte: procură specială autentificată făcută la notar public în ţară sau făcută în străinătate–la notar public (apostilată/supralegalizată după caz şi traducerea legalizată în România a acesteia) sau la misiunile diplomatice/oficiile consulare de carieră ale României). În cazul în care traducerea procurii este făcută în străinătate, aceasta trebuie apostilată/supralegalizată, după caz.
**Redobândire cetățenie Transcriere act naștere
Termenul de soluționare a dosarelor este de 60 zile.
Transcrierea poate fi solicitată și la Ambasada sau Consulatul României din țara unde va aflați.
În cazul persoanelor cu vârsta peste 18 ani care au redobândit cetăţenia română dosarul de transcriere va cuprinde următoarele documente:
În cazul copiilor care nu au împlinit vârsta de 14 ani şi sunt trecuţi în certificatul de cetăţenie al părinţilor dosarul de transcriere va cuprinde următoarele documente:
Minorii care au vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani depun cererea de transcriere în nume propriu asistat de reprezentantul legal (cetăţean român) sau prin mandatar împuternicit cu procură specială.
Înregistrarea unui deces
Înregistrarea se face în termen de 3 zile de la data decesului.
Acest termen cuprinde atât ziua în care s-a produs decesul, cât şi ziua în care se face declaraţia.
Dacă s-a depăşit acest termen sau cauza decesului se datorează unei sinucideri, unui accident sau altor cauze violente, înregistrarea decesului se face cu aprobarea Parchetului.
Acte necesare:
*Transcriere deces înregistrat în străinătate
Termenul de soluționare a dosarelor este între 30 și 60 zile.
Transcrierea se poate solicita la :
- ultimul loc de domiciliu din România al decedatului
- la locul de domiciliu din România al persoanei îndreptățite să solicite transcrierea
- la reprezentanțele diplomatice ale României din țara unde este stabilită persoana îndreptățită să solicite transcrierea.
Documente necesare:
În cazul în care persoana îndreptăţiţă nu se poate prezenta împuternicitul trebuie să prezinte:
Procură specială autentificată:
*Sesizare pentru deschiderea procedurii succesorale
Succesiunea se deschide la ultimul domiciliu al defunctului.
Moştenitorul/împuternicitul trebuie să cunoască numele, prenumele şi adresa tuturor moştenitorilor, precum şi bunurile care aparţin defunctului (conţinutul masei succesorale)
Acte necesare:
- Certificat deces în original şi copie xerox;
- Act identitate declarant (moştenitor direct) şi copie xerox;
- Testament şi copie xerox (dacă este cazul);
În cazul în care persoana îndreptăţită nu se poate prezenta:
- Procură specială;
- Act identitate împuternicit şi copie xerox .
Ghid Juridic Starea civilă Înregistrare / Transcriere Naștere Deces
Ghid Juridic Starea civilă Înregistrare / Transcriere Naștere Deces