CONTRACT DE IMPRUMUT
6 iunie 2019CONTRACT DE GARANTIE PERSONALA
6 iunie 2019
CONTRACT DE GAJ FARA DEPOSEDARE
Art. 1.
PARTILE CONTRACTANTE
Dl.
/D-na .................................. domiciliat in ................... posesor al B.I. seria ........ nr. ............... in calitate de DEBITOR GIRANT (garant) si
BANCA (sucursala) ............................................ . cu sediul in .................. reprezentata prin ........................... in calitate de CREDITOR, denumita in continuare BANCA a intervenit prezentul contract de gaj fara deposedare, cu urmatoarele clauze:
Art. 2.
OBIECTUL CONTRACTULUI
1.
Debitorul girant constituie in favoarea BANCII (sucursala) ............................ un gaj fara deposedare asupra bunurilor sale mobile mentionate la pct. 3 in valoare de ........................ lei, ca accesoriu la creditul in suma de .............................. lei, acordat de BANCA conform conventiei de credit nr. ............................ si in garantarea acesteia.
2.
Bunurile gajate, proprietatea debitorului girant, sunt bine conservate, in stare de functionare, neafectate de sarcini, evaluate la valoarea de ............... lei, conform ............................... (actul de expertiza nr./data) si asigurate la ............................. (denumirea societatii de asigurare) pentru suma de ................... lei), conform politei de asigurare nr./data .............. pe care o cesionez in gaj BANCII pe intreaga durata a acestui contract, urmand a achita valoarea primelor de asigurare anuale.
3.
Debitorul garant constituie prin prezentul contract in favoarea BANCII un gaj fara deposedare asupra urmatoarelor bunuri:
- .....................................................................
- .....................................................................
- .....................................................................
Art. 3.
DREPTURILE SI OBLIGATIILE DEBITORULUI GARANT
Debitorul se obliga:
a)
in termen de maxim 24 ore de la data incheierii prezentului contract sa depuna contractul la ............ (Judecatoria) in vederea transcrierii lui in registrul special de gajuri si pastrat in mapa speciala.
b)
sa inregistreze un exemplar din contract la primaria de la locul unde se afla bunurile ce fac obiectul acestui contract si sa predea Bancii un exemplar din aceste inregistrari. In caz contrar, Banca are dreptul sa nu inceapa derularea creditului, considerand conventia de credit si prezentul contract neoperabile pana la indeplinirea si comunicarea actelor necesare.
c)
sa suporte toate cheltuielile privind incheierea si inregistrarea prezentului contract. In caz de executare silita a bunurilor gajate, cheltuielile si sumele ramase neacoperite prin valorificarea gajului sunt si raman in sarcina debitorului garant.
d)
sa anunte Bancii aparitia oricarui eveniment care ar putea duce la degradarea sau disparitia bunurilor date in gaj sau o alta situatie care priveste direct aceste bunuri.
e)
sa nu faca nici un act care ar putea fi interpretat ca act de instrainare a bunului gajat pana la completa acoperire a creditului.
Art. 5.
DREPTURILE SI OBLIGATIILE BANCII
BANCA isi rezerva dreptul sa verifice, pe durata prezentului contract, oricand existenta bunurilor gajate, iar daca constata neindeplinirea obligatiilor privind depozitarea, conservarea si pastrarea in deplina siguranta a bunurilor gajate sau atunci cand constata neplata primelor de asigurare va solicita sechestrarea bunurilor in mana sa ori a unui tert.
Banca va putea sa ceara oricand aplicarea unui sechestru asigurator, in mana sa ori a unui tert, daca considera ca bunurile gajate sunt in pericol de a fi instrainate sau in cazul in care debitorul nu achita cel putin 3 rate scadente ale creditului.
Art. 6.
DISPOZITII FINALE
Banca accepta gajul fara deposedare a bunurilor prevazute la art. 2 pct. 3 pentru garantarea creditului acordat.
Orice modificare a prezentului contract se face prin act aditional insusit si semnat de ambele parti.,
Prezentul contract intra in vigoare la data semnarii lui si isi inceteaza valabilitatea la data rambursarii integrale a creditului si a celorlalte datorii accesorii.
Redactat in 4 exemplare, din care doua exemplare pentru Banca, un exemplar pentru debitorul garant si al patrulea va fi depus prin grija Bancii la Judecatoria ............... pentru indeplinirea formalitatilor de publicitate.
CREDITOR GAJIST,
DEBITOR GIRANT (GARANT),
CONTRACT DE GAJ
Art. 1.
PĂRŢILE CONTRACTANTE
S.C.
.............................. cu sediul în ............................ telefon ................. fax ....................... înmatriculată în Registrul Comerţului ...................... sub nr. ........................... având cont curent nr. ...................... la Banca ..................... şi codul fiscal nr. ....................... prin reprezentanţii legali ........................ în calitate de CREDITOR GAJIST şi
S.C.
.................................. cu sediul în ....................... telefon ................... fax ............... înmatriculată în Registrul Comerţului ............... sub nr. .................. având cont curent nr. ..................... la Banca ......................... şi codul fiscal nr. .................... prin reprezentanţi legali ............................ în calitate de DEBITOR GAJIST au convenit prezentul contract, cu următoarele clauze:
Art. 2.
OBIECTUL CONTRACTULUI
Debitorul dă în gaj creditorului următoarele bunuri mobile proprietatea sa ...................................... în valoare de ................... menţionate în borderoul anexă, semnate de părţi şi atestate sub aspectul cantităţii şi calităţii de expertul ........................ luate în primire de creditor la data încheierii contractului.
Creanţa garantată de către debitor este în sumă de .................. lei şi o dobândă de ......% anual, din momentul scadenţei banii primiţi de creditor, cu titlu de ................. avans, preţ pentru mărfurile ce urmează a fi predate creditorului gajist .................... la data de .................. potrivit contractului de vânzare-cumpărare nr. .................... încheiat între părţi la data de .............................
Art. 3.
DREPTURILE ŞI OBLIGAŢIILE CREDITORULUI
a)
Creditorul gajist se obligă să asigure depozitarea, conservarea şi păstrarea în deplină siguranţă a bunurilor primite în gaj de la debitor în depozitul situat în ........................... şi răspunde de degradarea, dispariţia sau distrugerea lor din culpa sa până la concurenţa valorii acestora, stabilită de comun acord sau prin expert, cu excepţia cazului fortuit sau forţei majore, înainte ca obligaţia să devină exigibilă.
b)
Creditorului îi este interzis să folosească bunurile primite în gaj de la debitor.
c)
Creditorul se obligă să restituie bunurile primite cu titlu de gaj la data când debitorul îşi îndeplineşte obligaţia de livrare a mărfurilor prevăzute în contract sau de plată a datoriei cu dobânda comercială de .......% pe an din creanţa pentru care s-a constituit gajul.
d)
În caz de neexecutare integrală a creanţei garantate până la data de .... ............... creditorul va putea cere Judecătoriei ................... încuviinţarea vânzării bunurilor gajate prin licitaţie publică, coordonată de executorul judecătoresc, urmând ca din preţul obţinut să fie plătit cu preferinţă, înaintea altor creditori ai debitorului, cu îndeplinirea formalităţilor legale.
Art. 4.
DREPTURILE ŞI OBLIGAŢIILE DEBITORULUI
a)
Debitorul se obligă să restituie creditorului suma primită cu titlu de avans preţ mărfuri, cu dobânda stabilită în cazul în care în termenul contractual nu a livrat creditorului mărfurile prevăzute în contract.
b)
Debitorul garantează că bunurile aduse în gaj sunt proprietatea sa, conform înscrisului ........................., nu sunt afectate de nici o sarcină sau privilegiu în favoarea vreunei persoane fizice sau juridice şi se află în depozitul creditorului din .......................... (localitatea, str. nr. ...)
c)
Cheltuielile efectuate cu asigurarea, depozitarea conservarea şi paza bunurilor date în gaj sunt în sarcina debitorului. În cazul dispariţiei, degradării sau distrugerii bunurilor, despăgubirile din asigurări revin creditorului, dacă nu şi-a îndeplinit obligaţia de livrarea mărfurilor, debitorul cesionând dreptul de despăgubire ce-i revine din asigurare.
d)
Debitorul răspunde pentru viciile ascunse ale bunurilor date în gaj creditorului.
e)
Debitorul se obligă să nu facă nici un act care ar putea fi interpretat ca act de înstrăinare a bunului gajat până la completa lichidare a creditorului.
Art. 5.
DISPOZIŢII FINALE
Creditorul acceptă gajul bunurilor prevăzute în anexă pentru garantarea creditului acordat.
Orice modificare a prezentului contract se face prin act adiţional însuşit şi semnat de ambele părţi.
Prezentul contract a fost redactat în 3 exemplare, câte un exemplar a fost luat de fiecare parte, iar un exemplar va fi depus prin grija creditorului la Judecătoria ............... pentru îndeplinirea formalităţilor de publicitate.
CREDITOR GAJIST,
DEBITOR GAJIST,