Contract de credit bancar, Anulare clauze ce denota un dezechilibru semnificativ intre prestatiile bancii si prestatiile consumatorului
31 martie 2020Debransare apartament de la reteaua de termoficare
31 martie 2020
Contract de factoring, Raspundere civila contractuala, Plata contravalorii bunurilor livrate
Legea nr. 99/1999 Art. 121 din Legea nr. 85/2006
Potrivit clauzelor contractului de factoring, aderentul cedeaza factorului, cu titlu de vanzare, creantele detinute impotriva debitorilor acceptati (art.2.1.), aderentul se obliga sa efectueze toate demersurile necesare in vederea obtinerii efectuarii platilor facturilor acceptate, la data scadentei acestora (art.8.4.), factorul este indreptatit sa isi exercite dreptul de regres asupra aderentului si sa solicite acestuia rambursarea imediata a sumelor, in situatia in care creantele nu sunt achitate de catre debitori pana la data expirarii perioadei de gratie la regres sau au fost stornate sau compensate pana la data recesionarii, precum si pentru creantele care au devenit neeligibile din alte motive decat culpa factorului sau acre erau neeligibile chiar inainte de data acceptarii lor si acest lucru nu a putut fi cunoscut de catre factor (art.9.1.).
Procesul verbal de compensare nr.18/30.06.2013 a fost asumat de catre aderent, prin semnatura reprezentantului sau legal de la acel moment, administratorul statutar, compensarea conventionala a operat stingerea debitului, astfel ca in cauza devin incidente prevederile clauzei contractuale inserate in art.9.1. din contractul de factoring, aderentul nemaifiind titularul dreptului de creanta reclamat, in conditiile vanzarii acestuia.
Decizia civila nr. 135/10.03.2016 Dosar nr. 2334/118/2015
[2]
[...] SRL si exceptia lipsei de interes, retinand ca cele doua contracte, respectiv contractul de vanzare - cumparare nr. [...]/30.09.2010 invocat in sustinerea pretentiilor reclamantei si contractul de factoring nr. [...]/25.05.2011 sunt independente. Astfel, in baza contractului de factoring se schimba doar titularul dreptului de a incasa creanta, fara a fi afectate drepturile si obligatiile partilor contractului de vanzare - cumparare nr. [...]/30.09.2010, carora le incumba aceleasi obligatii si le revin aceleasi drepturi;
Asupra fondului cauzei, instanta a retinut ca procesul - verbal de compensare nr. 18/30.06.3013 face dovada stingerii obligatiilor reciproce ale partilor izvorate din derularea contractului de vanzare - cumparare nr. [...]/31.09.2010 si se bucura de prezumtia de validitate, indeplinind conditiile formale ale unui astfel de inscris.
S-a constatat ca reclamanta nu a facut dovada indeplinirii conditiilor raspunderii civile contractuale: existenta unei fapte ilicite constand in neexecutarea unei obligatii contractuale, existenta unui prejudiciu patrimonial, legatura de cauzalitate intre fapta si prejudiciu si vinovatia autorului faptei ilicite, in persoana paratei, fiind retinut ca procesul - verbal de compensare nr. 18/30.06.3013 a fost incheiat de parti anterior deschiderii procedurii insolventei fata de debitoarea SC [...] SRL.
A apreciat judecatorul fondului si faptul ca, investit cu solutionarea demersului judiciar de fata, nu are competenta functionala de a analiza valabilitatea procesului - verbal de compensare din perspectiva invocata de reclamant, care putea uza, eventual, de calea speciala a actiunii in anulare prevazuta de dispozitiile Legii cadru aplicabile in materie de insolventa - Legea nr. 85/2006.
2.
Impotriva acestei hotarari judecatoresti
a declarat apel reclamanta
[...] SPRL, lichidator judiciar al debitoarei SC [...] SRL, care a criticat solutia primei instante pentru nelegalitate si netemeinicie, astfel:
Astfel cum rezulta din contractul de factoring nr.[...]/25.05.2011 si notificarea cesiunii tuturor creantelor datorate de [...], toate creantele pe care SC [...] SRL le avea de recuperat de la [...] au fost cesionate catre [...] SA, iar in aceste conditii [...]a devenit debitor cedat.
Se sustine ca astfel, asupra creantelor datorate de [...] catre SC [...] SRL, [...] SA a dobandit un privilegiu in conformitate cu prevederile Legii nr.99/1999, creantele neputand face obiectul unei compensari.
Arata apelanta reclamanta ca prin invocarea compensarii, creditorul garantat [...] SA, care nu si-a manifestat acordul cu privire la compensarea invocata, a fost prejudiciat, intrucat nu s-au respectat modalitatile de stingere a creantelor, cum acestea sunt mentionate in Notificarea cesiunii.
Se solicita, in consecinta, admiterea apelului, schimbarea sentintei civile apelate, admiterea cererii si obligarea paratei la plata sumei de 469.712,31 lei, reprezentand contravaloare bunuri livrate de catre [...] SRL in perioada 2010 - 2013, in baza contractului nr. [...]/31.09.2010, pentru ca ulterior, aceasta suma sa fie distribuita catre creditorul garantat [...] SA, conform art.121 din Legea nr.85/2006.
Prin
intampinarea
formulata, intimata parata [...] a solicitat respingerea apelului, sustinand ca actiunea reclamantei nu este intemeiata, suma solicitata fiind stinsa de parti prin compensare, conform procesului - verbal de compensare nr. 18/30.06.3013, proces - verbal incheiat anterior deschiderii procedurii de insolventa impotriva [...] SRL.
Sustine intimata ca facturile in discutie nu fac obiectul contractului de factoring, avand in vedere art.10 din contract, care prevede ca „vor fi considerate creante neeligibile: ( ... ) creantele pentru care debitorul cedat poate sa invoce compensarea sau o alta modalitate de stingere totala sau partiala”.
Potrivit intimatei parate, sunt incidente in cauza si prevederile art.9.1 din contractul de factoring, astfel ca [...] SA s-a indreptat impotriva aderentului si s-a inscris la masa credala a [...]
SRL.
In fata instantei de apel nu s-au administrat alte probatorii.
3. Apelul este nefondat.
Prima instanta a fost investita cu actiunea civila patrimoniala formulata de lichidatorul judiciar [...] SPRL, pentru debitoarea falita SC [...] SRL, intemeiata pe raspunderea civila contractuala si avand ca obiect plata contravalorii bunurilor livrate in perioada 2010 - 2013, de catre vanzatorul [...] SRL, cumparatorului [...], potrivit clauzelor contractuale.
Se solicita, asadar, executarea obligatiei contractuale de plata a sumei de bani ce reprezinta contravaloarea bunurilor vandute, debitorul obligatiei invocand stingerea debitului prin compensare conventionala, care a operat prin incheierea procesului - verbal de compensare nr. 18/30.06.3013, asumat prin semnatura de ambii contractanti.
Creditorul obligatiei de plata inlatura efectul juridic al compensarii conventionale, apreciind ca dreptul de creanta despre care se pretinde ca este stins prin compensare, fusese cedat catre [...] SA, prin contractul de factoring nr.[...]/25.05.2011.
Potrivit clauzelor acestui contract, aderentul [...] SRL cedeaza factorului [...] SA, cu titlu de vanzare, creantele detinute impotriva debitorilor acceptati ( art.2.1.), aderentul se obliga sa efectueze toate demersurile necesare in vederea obtinerii efectuarii platilor facturilor acceptate, la data scadentei acestora (art.8.4.), factorul este indreptatit sa isi exercite dreptul de regres asupra aderentului si sa solicite acestuia rambursarea imediata a sumelor ( ... ), in situatia in care creantele nu sunt achitate de catre debitori pana la data expirarii perioadei de gratie la regres sau au fost stornate sau compensate pana la data recesionarii, precum si pentru creantele care au devenit neeligibile din alte motive decat culpa factorului sau acre erau neeligibile chiar inainte de data acceptarii lor si acest lucru nu a putut fi cunoscut de catre factor (art.9.1.).
Procesul verbal de compensare nr.18/30.06.2013 a fost asumat de catre aderentul [...] SRL, prin semnatura reprezentantului sau legal de la acel moment, administratorul statutar [...], compensarea conventionala a operat stingerea debitului [...] fata de [...] SRL, astfel ca in cauza devin incidente prevederile clauzei contractuale inserate in art.9.1. din contractul de factoring, aderentul nemaifiind titularul dreptului de creanta reclamat, in conditiile vanzarii acestuia.
Retinem, in consecinta, ca prima instanta a analizat in mod corect probatoriul administrat si a interpretat si aplicat legal normele de drept material care reglementeaza modurile de stingere a obligatiilor de plata, stabilind ca prin procesul-verbal de compensare se face dovada stingerii obligatiilor reciproce izvorate din contractul nr. [...]/31.09.2010.
In temeiul prevederilor art.480 alin.(1) NCPC, apreciind ca neintemeiate criticile apelantei, Curtea va respinge apelul ca nefondat.
Judecator redactor Ramona Poppa