PROCEDURI SPECIALE. CONTESTATIA PRIVIND DURATA PROCESULUI PENAL. ART. 488/1 SI URMATOARELE COD PROCEDURA PENALA. ELEMENTE DE VERIFICARE A DURATEI REZONABILE A PROCEDURII LA URMARIREA PENALA.
17 martie 2020JUDECATA IN APEL. HOTARÂREA NELEGALA. SCHIMBAREA INCADRARII JURIDICE A FAPTEI.
17 martie 2020
CONTESTATIE IN ANULARE, CAZURI
Curtea de Apel Ploiesti - Sectia penala si pentru cauze cu minori si de familie
Decizia penala nr.1380 din 24 noiembrie 2016
„Contestatia in anulare este intemeiata doar când se invoca o cauza de incetare a procesului penal, nu si in situatia când se invoca un motiv pentru care se poate dispune achitarea.”
Impotriva deciziei penala nr. 902 din 14 iulie 2016 pronuntata de Curtea de Apel Ploiesti,au declarat contestatie in anulare condamnatii BE si CM, invederând printre altele ca prezenta cale extraordinara de atac se intemeiaza pe disp. art. 426 lit.b Cod procedura penala, coroborat cu art.16 lit. b Cod procedura penala si art. 22 Cod penal.
S-a aratat in esenta ca toate cele 53 de persoane constituite parti civile in cauza au fost de acord si au semnat fara obiectiuni procesele verbale de punere in posesie, pentru a caror intocmire nereala au fost condamnati, in conditiile in care legea le permitea sa refuze repartizarea pe alte amplasamente decât cele unde aveau dreptul sa le obtina.
In consecinta in speta s-a aratat ca este incidenta cauza justificativa prev. de art. 22 Cod penal, fapt ce impunea incetarea procesului penal in baza art. 396 pct. 6 Cod procedura penala, rap. la art. 16 lit. d Cod procedura penala.
Examinând prezentele cai extraordinare de atac, Curtea a apreciat ca sunt nefondate asa cum se vor arata in continuare.
Conform art. 426 lit. b Cod procedura penala impotriva hotarârilor penale definitive se poate face contestatie in anulare când inculpatul a fost condamnat desi existau probe cu privire la o cauza de incetare a procesului penal.
Dispozitiile art. 396 Cod procedura penala ce reglementeaza rezolvarea unei actiuni penale pendinte stabilesc in cadrul alineatului 6 ca instanta pronunta incetarea procesului penal in cazurile prevazute la art. 16 alin. 1 lit. e – j Cod procedura penala.
Se constata asadar ca incetarea procesului penal nu poate fi dispusa pentru cazul reglementat de art. 16 lit. b Cod procedura penala invocat de catre ambii contestatori, intrucât pentru acest caz instanta poate pronunta doar achitarea inculpatului.
Pentru considerentele mai sus expuse, Curtea in baza art. 426 si urmatoarele Cod procedura penala a respins ambele contestatii in anulare ca nefondate.
(Judecator - Florentin Teisanu )