Aplicarea in timp a normelor procedurale civile. Norma tranzitorie expresa.
18 martie 2020Cerere de aderare la recurs. Inadmisibilitate
18 martie 2020
Consimtamantul la incheierea unui act autentic .Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca
Consimtamantul pentru a fi valabil, trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: sa provina de la o persoana cu discernamant, sa fie exprimat cu intentia de a produce efecte juridice, sa fie exteriorizat, sa nu fie alterat de vreun viciu de consimtamant( Decizia nr. 112/14.02.2011 a Curtii de Apel Ploiesti – Sectia civila si pentru cauze cu minori si de familie).
Curtea de Apel Ploiesti, Sectia civila si pentru cauze cu minori si de familie,
Decizia nr. 112 din 14 februarie 2011.
Prin decizia nr. 112/14 februarie 2011 s-a respins ca nefondat recursul formulat de reclamanta M.M., impotriva deciziei civile nr. 465/22.09.2010 pronuntata de Tribunalul Prahova in contradictoriu cu paratii Z.GHE., Z.A., P.D.C., mostenitor al defunctului P. A..
Pentru a pronunta aceasta hotarare instanta de recurs a retinut ca critica recurentei, in sensul ca, in ceea ce o priveste pe defuncta Z.M., lipsa semnaturii acesteia din contractul de vanzare-cumparare echivaleaza cu lipsa consimtamantului la incheierea contractului este nefondata,intrucat consimtamantul pentru a fi valabil, trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: sa provina de la o persoana cu discernamant, sa fie exprimat cu intentia de a produce efecte juridice, sa fie exteriorizat, sa nu fie alterat de vreun viciu de consimtamant.
Referitor la prima conditie, in cauza nu s-a invocat lipsa discernamantului defunctei Z.M.; cu privire la conditia ca acesta sa fie exprimat cu intentia de a produce efecte juridice, Curtea va retine ca recurenta s-a prezentat la notarul public, astfel cum rezulta din incheierea de autentificare nr.1939/1985 a Notarului Public B. O., pentru incheierea actului autentic, respectiv contractul de vanzare-cumparare a carui nulitate se solicita.
Aceeasi intentie, de a produce efecte juridice reiese si din planul de situatie ce face parte integranta din contractul de vanzare-cumparare susmentionat, intrucat acesta a fost semnat si de defuncta Z. M.,precum si din declaratia autentificata sub nr.1938/18 martie 1985 de notarul de stat B. O. ce a fost data si semnata de ambii vanzatori pentru a servi la instrainarea locuintei.
Este indeplinita si conditia, in sensul ca a fost exteriorizat consimtamantul, prin semnarea planului de situatie, parte integranta din contractul de vanzare-cumparare in discutie, prin mentiunile notarului public din incheierea de autentificare a contractului de vanzare-cumparare potrivit carora, la incheierea acestuia a fost prezenta si Z.M. precum si din declaratia autentificata sub nr.1938/18 martie 1985 de notarul de stat B. O. ce a fost data si semnata de ambii vanzatori pentru a servi la instrainarea locuintei.
Cu privire la ultima conditie ce trebuia sa fie indeplinita, Curtea va retine ca nu s-a sustinut de catre recurenta ca ar fi fost alterat consimtamantul defunctei pentru viciu de consimtamant la momentul incheierii contractului de vanzare-cumparare.
Ca atare, contractul de vanzare-cumparare susmentionat este valabil, defuncta Z.M. exprimandu-si consimtamantul liber la incheierea acestuia.
Nu se poate retine ca ambele instante au preluat in mod eronat apararea formulata de intimatii-parati, care au incercat sa creeze o falsa aparenta de drept, in sensul ca nu are importanta faptul ca defuncta Z.M. nu a semnat contractul de vanzare-cumparare, intrucat, asa cum s-a mai aratat, consimtamantul defunctei Z.M. a fost valabil exprimat si indeplineste conditiile de valabilitate, astfel cum s-a motivat in precedent.
In ceea ce priveste critica ce vizeaza motivarea instantei de apel, potrivit careia, mentiunile prinse in contractul de vanzare-cumparare fac dovada pana la inscrierea in fals in ceea ce priveste constatarile personale ale agentului constatator, Curtea va retine ca este corecta motivarea instantei sub acest aspect, intrucat disp.art.1173 Cod civil prevad ca actul autentic are deplina credinta in privirea oricarei persoane despre dispozitiile si conventiile ce constata.
De asemenea, trebuie vazute si disp.art.1174 Cod civil, potrivit carora, actul cel autentic sau cel sub semnatura privata are tot efectul intre parti despre drepturile si obligatiile ce constata, precum si despre aceea ce este mentionat in act, peste obiectul principal al conventiei, cind mentionarea are un raport oarecare cu acest obiect.
Critica referitoare la faptul ca instanta nu avea voie sa recurga la prezumtia ca lipsa semnaturii defunctei de pe contractul de vanzare-cumparare s-a datorat unei erori materiale, mai ales ca semnatura nu se regaseste in niciunul din exemplarele intocmite este nefondata, intrucat, asa cum s-a mai aratat, contractul de vanzare-cumparare in litigiu nu este afectat de vreo cauza de nulitate, avand in vedere faptul ca defuncta Z.M. si-a exprimat consimtamantul in mod valabil, astfel cum s-a aratat mai sus.
Sustinerea recurentei ca au fost incalcate dispozitiile art. 29 din Hotararea de Guvern nr. 1518/14.09.1960, urmeaza a fi respinsa, intrucat din incheierea de autentificare a contractului de vanzare-cumparare nr. 1939/1985, reiese ca defuncta Z. M. a fost prezenta la incheierea contractului de vanzare-cumparare, iar pe planul de situatie ce face parte integranta din acest contract, se afla semnatura defunctei, ceea ce echivaleaza cu exprimarea consimtamantului ei la incheierea contractului.
Ultima critica ce vizeaza analiza probelor administrate urmeaza a fi respinsa ca nefondata intrucat se intemeiaza pe art.304 pct.11 Cod pr.civila, care se refera la faptul ca hotararea se intemeiaza pe o greseala grava de fapt, decurgand din aprecierea eronata a probelor administrate,text de lege ce a fost abrogat prin OUG 138/2000 aprobata prin Legea 219/2005.
(Judecator Elena Staicu)