Plata indemnizatiei de dirigentie personalului didactic de predare care indeplineste aceasta functie in cadrul institutiilor de invatamant ale m.a.i., pe anii 2010-2012.
18 martie 2020Competenta materiala. Actiunea in constatarea nulitatii dispozitiei emisa de primar in baza Legii nr. 10/2001.
18 martie 2020
Concediere disciplinara. Semnificatia unor abateri repetate de la regulile de disciplina muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca sau regulamentul intern.
Codul muncii, art. 61 lit. a
In conformitate cu disp. art. 61 lit a) din Codul muncii, concedierea disciplinara se poate dispune in cazul in care salariatul a savarsit o abatere grava sau abateri repetate de la regulile de disciplina muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de munca,
contractul colectiv de munca sau regulamentul intern, inclusiv fisa postului.
Curtea de Apel Ploiesti, Sectia I Civila,
Decizia civila nr. 236 din 6 martie 2014
Prin Decizia nr. 236/6 martie 2014
,
Curtea de Apel Ploiesti a respins ca nefondat apelul formulat de reclamant impotriva sentintei civile nr. 2530 pronuntata la data de 21 octombrie 2013 de Tribunalul Prahova.
Pentru a pronunta aceasta solutie, Curtea de Apel a retinut ca:
Contestatorul a detinut functia de vanzator in cadrul punctului de lucru din incinta Ploiesti Shopping City, iar in temeiul procesului-verbal incheiat la data de 12.04.2013 al comisiei de cercetare disciplinara din cadrul intimatei, s-a dispus desfacerea disciplinara a contractului de munca, retinandu-se ca, in data de 04.04.2013, in urma efectuarii unei inventarieri a gestiunii punctului de lucru unde contestatorul isi desfasura activitatea, s-a inregistrat un minus in gestiune in valoare de 47.782,68 lei.
Contestatorul se face vinovat de nerespectarea legislatiei privind primirea, pastrarea si eliberarea de bunuri aflate in proprietatea intimatei, intrucat, conform fisei postului, contestatorul avea obligatia comunicarii intimatei a plusurilor si minusurilor in gestiune, a evidentei marfurilor degradate, distruse, sustrase si/sau nevandabile si trebuia sa supravegheze activitatea magazinului prin efectuarea controalelor programate si inopinate. Incalcarile fisei postului, instructiunilor si regulamentului intern, au fost aduse la cunostinta contestatorului cu ocazia cercetarii disciplinare prealabile, in conformitate cu prev. art. 251 din Codul Muncii, apararile fiindu-i, insa, inlaturate, avand in vedere modul necorespunzator in care au fost gestionate bunurile societatii intimate si producerea prejudiciului. Neefectuarea inventarierilor saptamanale, necomunicarea superiorilor a neregulilor constatate, neparticiparea la inventarierile pentru care a fost convocat, nu il indreptatesc pe contestator sa ceara o noua inventariere.
Avand in vedere ca in fisa postului se mentioneaza ca responsabilitate a postului sau, vanzarea produselor, Curtea nu va retine sustinerile apelantului in sensul ca nu avea atributii de gestiune. Or, pentru gestionar, urmeaza a i se prezuma culpa pentru orice lipsa in gestiune.
(Judecator Cristina Pigui)