Judecătoriile judecă:
În acestă materie, indiferent de valoarea dreptului de creanță pretins, competența va aparține judecătoriei, chiar dacă valoarea obiectului cererii depăşeşte 200.000 lei.
Chiar dacă cererea de evacuare este formulată pe calea ordonanței preşedințiale, competența va aparține tot judecătoriei.
Dacă obligația de a face sau de a nu face este evaluabilă în bani, atunci devin incidente regulile referitoare la plafonul valoric, ceea ce înseamnă că cererile a căror valoare este până în 200.000 lei inclusiv vor fi soluționate în primă instanță de judecătorie, în timp ce acelea care depăşesc acest plafon revin în competența de soluționare în primă instanță a tribunalului.
Competența aparține judecătoriei chiar şi atunci când se formulează o cerere prin care se solicită, pe de o parte, reducțiunea liberalităților excesive, iar pe de altă parte, partajarea bunurilor, chiar dacă valoarea liberalităților ar depăşi cuantumul de 200.000 lei, întrucât cererea de partaj nu poate fi calificată ca fiind o cerere accesorie în raport de cererea de reducțiune, partajul constituind finalitatea oricărei cereri în materie succesorală.
Tribunalele judecă:
Astfel, tribunalele judecă în primă instanță, ca instanță de apel, ca instanță de recurs, precum şi contestațiile în anulare, sau revizuirile formulte împotriva hotărârilor pronunțate de către tribunal.
Tribunalul soluționează în primă instanță cererile evaluabile în bani în valoare de peste 200.000 lei, indiferent de calitatea părților, profesionişti sau neprofesionişti, cu excepția celor date în competența judecătoriilor.
De asemenea, cererile neevaluabile în bani, indiferent de calitatea părților, profesionişti sau neprofesionişti, în afara celor date în competența altor instanțe; cererile în materia drepturilor de proprietate intelectuală, dacă prin legea specială nu se stabileşte altfel.
Tribunalul soluționează în căile de atac apelurile împotriva hotărârilor pronunațte de judecătorii î primă instanță.
Tribunalul este instanță de recurs când se atacă hotărârea prin care se constată renunțarea la judecată în fața judecătoriei; hotărârea prin care s-a dispus suspendarea cauzei în primă instanță de către judecătorie; hotărârea care constată perimarea cauzei în fața judecătoriei; hotărârea pronunțată de judecătorie în baza recunoaşterii pretențiilor; hotărârea care consfințeşte tranzacția intervenită între părți pronunțată de către judecătorie, care poate fi atacată cu recurs doar pentru motive procedurale la instanța ierarhic superioară.
Curțile de apel judecă:
Curtea de apel soluționează în primă instanță litigiile privind actele administative emise sau încheiate de autoritățile publice centrale, precum şi cele care privesc taxe şi impozite, contribuții, datorii vamale, precum şi accesorii ale acestora mai de 1.000.000 lei, dacă prin lege oganică specială nu se prevede altfel.
De asemenea, toate cererile privind actele administrative emise de autoritățile publice centrale care au ca obiect sume reprezentând finanțarea nerambursabilă din partea Uniunii Europene, indiferent de valoare.
Alte cereri date în competența curții de apel: cererile de îndreptare a greşelilor materiale, de lămurire sau de completare a propriilor hotărâri şi încheieri; cererile de strămutare pentru bănuială legitimă, de la o judecătorie sau tribunal din circumscripția sa teritorială; căile extraordinare de atac de retractare (contestația în anulare şi revizuirea), îndreptate împotriva propriilor hotărâri; conflictele de competență dintre două judecătorii din circumscripția sa teritorială, care nu sunt în raza aceluiaşi tribunal, precum şi dintre două tribunale din circumscripția sa teritorială sau dintre un tribunal din raza sa de activitate şi un alt organ cu activitate jurisdicțională sau un tribunal arbitral.
Înalta Curte de Casație şi Justiție judecă;