Cerere de deschidere a procedurii din partea creditorului. Conditii cu privire la creanta.
17 martie 2020Dispozitii tranzitorii Interactiunea cu Codul de procedura civila
17 martie 2020
Cerere de deschidere a procedurii din partea creditorului. Exceptia autoritatii de lucru
judecat. Exceptia neindeplinirii procedurii concilierii prealabile conform art. 7201 din
Codul de procedura civila. Solicitarea obligarii creditorului la plata cautiunii.
Debitorul nu poate invoca, prin contestatia formulata impotriva cererii creditorului de deschidere a procedurii insolventei, exceptia autoritatii de lucru judecat fata de o cerere anterioara formulata de acelaSi creditor Si respinsa pentru neplata de catre creditor a cautiunii. Procedura concilierii prealabile prevazuta de art. 7201 din Codul de procedura civila nu trebuie sa fie parcursa in cazul cererilor creditorilor pentru deschiderea procedurii insolventei. Judecatorul- sindic va respinge cererea debitorului de obligare a creditorului la plata cautiunii, in cazul in care va constata ca aceasta este facuta fara motive temeinice Si cu caracter Sicanator.
(Tribunalul Bacau - Sentinta nr. 2131 din 18 august 2003)
Prin cererea inregistrata la Tribunalul Bacau, sub nr. 533/2003, creditoarea SC "A." SA Tecuci a formulat in temeiul Legii nr. 64/1995, republicata, cu modificarile ulterioare, cerere impotriva debitoarei SC "I." SRL Bacau, solicitand deschiderea procedurii reorganizarii judiciare Si a falimentului, pentru recuperarea sumei de 267.553.420 lei.
In motivarea cererii se arata ca a incheiat cu debitoarea Contractul de distributie nr. 1517 din 9.04.2001, in baza caruia a acordat acesteia dreptul de desfacere exclusiva a produselor, conform comenzilor transmise de aceasta.
Debitoarea trebuia sa plateasca contravaloarea produselor livrate in termen de 10 zile de la livrare, insa a emis un bilet la ordin, care la data scadentei, 14.09.2001, a fost refuzat la plata pentru lipsa totala de disponibil, astfel incat debitoarea ii datoreaza suma mentionata mai sus.
Intrucat procedura executarii silite nu a dat rezultate Si creanta este certa, lichida Si exigibila, solicita deschiderea procedurii prevazute de Legea nr. 64/1995, republicata, impotriva debitoarei.
Debitoarea, in termen legal, a formulat contestatie, solicitand respingerea cererii creditoarei, pe exceptie, pentru lipsa procedurii prealabile prevazute de art. 720
1
din Codul de procedura civila, privind concilierea directa Si pentru autoritate de lucru judecat, deoarece aceeaSi cauza a facut obiectul Dosarului nr. 9262/2001 a Tribunalului Bacau, iar cererea de faliment a fost respinsa.
Pe fondul cauzei, debitoarea a invocat nerespectarea de catre creditoare a interdictiei de a distribui marfa Si altor beneficiari in acelaSi teritoriu, precum Si neacordarea de creditoare a unui discount de 5% din pretul produselor livrate, stabilit contractual.
Intrucat nu se afla in insolvabilitate, iar creanta nu este certa, lichida Si exigibila solicita respingerea cererii creditoarei Si depunerea de catre aceasta a unei cautiuni de pana la 30% din valoarea prejudiciului.
Creditoarea a formulat intampinare la contestatie, solicitand respingerea exceptiilor prematuritatii Si autoritatii de lucru judecat ca inadmisibile, intrucat procedura reorganizarii Si a falimentului este o procedura speciala de executare silita Si prin hotararea pronuntata in Dosarul nr. 9262/2001 a tribunalului nu s-a solutionat fondul cauzei, cu consecinta respingerii contestatiei ca nefondata Si admiterii cererii de deschidere a procedurii falimentului.
Judecatorul-sindic, analizand actele Si lucrarile dosarului, a constatat intemeiata cererea creditoarei pentru urmatoarele considerente:
Debitoarea a semnat atat contractul cu creditoarea, cat Si facturile emise de aceasta, recunoscand debitul, ba mai mult, a emis Si un bilet la ordin la valoarea debitului.
De la data scadentei facturilor Si pana la data introducerii cererii creditoarei, debitoarea nu a facut nici o plata catre aceasta, iar chitantele depuse de debitoare in sustinerea contestatiei Si dovedirea starii de solvabilitate privesc plati facute catre firmele SC "T." SRL Si SC "P." SA, din datele de 19 Si 20.12.2002, in suma de 36.000.000 lei.
DeSi debitoarea a solicitat obligarea creditoarei la plata unei cautiuni de 30% din valoarea debitului, instanta, avand in vedere ca debitul a fost recunoscut de debitoare, ca aceasta foloseSte prevederea art. 31 alin. (4) din Legea nr. 64/1995, republicata, in scop de Sicana, neavand motive temeinice pentru o asemenea cerere, ca legea lasa la latitudinea judecatorului-sindic aprecierea faptului daca se impune sau nu obligarea creditoarei la plata cautiunii, nu va da curs cererii debitoarei.
In ceea ce priveSte exceptiile invocate de debitoare prin contestatie, instanta le-a respins ca nefondate pentru urmatoarele considerente:
Art. 720
1
din Codul de procedura civila nu iSi gaseSte aplicarea in cadrul procedurii speciale prevazute de Legea nr. 64/1995, republicata, care este procedura derogatorie de la legea comuna - Codul de procedura civila.
Pe de alta parte, debitorul poate introduce cereri in temeiul art. 29 alin. (1) din Legea nr. 64/1995, republicata, fara a se putea invoca autoritatea de lucru judecat, chiar daca i-a fost respinsa o asemenea cerere anterior, ori de cate ori conditiile privind creanta Si solvabilitatea debitorului s-au schimbat sau cererea i-a fost respinsa pentru cerinte formale, fara a se solutiona fondul cauzei.
Fata de situatia de fapt retinuta Si de considerentele aratate, instanta a respins exceptiile invocate de debitoare Si contestatia acesteia Si, in temeiul art. 31 alin. (5) din Legea nr. 64/1995, republicata, a admis cererea creditoarei Si a deschis procedura reorganizarii judiciare impotriva debitoarei.