Respingerea de catre CNSC a contestatiei formulate de catre ofertantul clasat pe locul al treilea impotriva ofertei declarate castigatoare, ca lipsita de interes. imposibilitatea modificarii obiectului contestatiei in cadrul plangerii.
18 martie 2020Repausul saptamanal. Dreptul salariatului la acordarea repausului, indiferent de modalitatea de organizare a timpului de lucru sau de norma de munca. Sarcina probei in litigiile de munca.
18 martie 2020
Art. 398 din NCC, se poate dispune ca autoritatea parinteasca sa se exercite numai de catre unul din parinti, daca exista motive intemeiate, avand in vedere interesul superior al copilului.
Legea nr. 272/2004 ( republicata) privind protectia si promovarea drepturilor copilului.
Art. 483 din Noul Cod Civil, este ansamblul de drepturi si indatoriri care privesc atat persoana, cat si bunurile copilului si apartin in mod egal ambilor parinti.
Acesta presupune ca parintii trebuie sa ia decizii impreuna cu privire la cresterea si educarea copiilor precum si la bunurile acestuia.
Curtea de Apel Ploiesti, Sectia I Civila,
Decizia civila nr. 626 din 20 martie 2014
Prin decizia nr.626/20 martie 2014 Curtea a constat ca apelul este fondat deoarece asa cum reiese din actele si lucrarile dosarului, relatiile pe care le are minora cu tatal sau se desfasoara cand acesta vine in tara, in timpul verii, cateva saptamani, iar sub acest aspect este in interesul superior al minorei ca autoritatea parinteasca in tot ansamblul ei sa fie exercitata doar de catre mama care se ocupa exclusiv de cresterea si ingrijirea copilei.
De asemenea se va avea in vedere si atitudinea intimatului , care munceste in Italia, dar nu a adus nici un inscris la dosarul cauzei din care sa rezulte veniturile reale obtinute, contribuind la intretinerea minorei doar sporadic si fiind obligat de catre instanta.
Este real faptul ca regula instituita de Noul Cod civil este ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata in comun de catre ambii parinti, insa art. 398 Cod Civil prevede ca, pentru motive bine intemeiate, si atunci cand este in interesul minorului, instanta poate decide ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata doar de catre unul dintre parinti.
Exercitarea autoritarii parintesti in comun presupune ca toate deciziile cu privire la minor sa fie luate in comun de catre parinti, indiferent care aspect al vietii este avut in vedere: scoala, religie, sanatate-un tratament, o interventie chirurgicala-, deplasarile internationale ale minorului, participarea la diferite programe sau excursii organizate de catre gradinita sau scoala, etc.
In atare conditii recurenta ar fi conditionata ca, de fiecare data cand se solicita acordul ambilor parinti, sa il localizeze pe tata in strainatate si sa obtina acordul sau. In conditiile in care acesta locuieste, lucreaza si are o familie in afara tarii, ar fi nevoita sa faca demersuri dificile, costisitoare si de durata, pentru fiecare semnatura necesara in partea lui. Iar in cazul in care nu l-ar gasi, ori daca acesta refuza sa se implice, ar fi nevoita sa demareze noi actiuni in instanta, care sunt nu doar de durata, dar si costisitoare.
Aceasta situatie este in defavoarea minorei, care va fi mereu conditionata de atitudinea si de disponibilitatea tatalui. Astfel, daca nu va exista deschidere din partea intimatului, recurenta ar fi nevoita sa suporte costuri semnificative - pentru traduceri, legalizare, apostilari de acte, sau taxe de curierat international, pentru fiecare situatie in care minora va avea nevoie de semnatura ambilor parinti.
(Judecator Violeta Dumitru)