Activitatea legii penale. Comparatie Noul Cod penal si Codul penal de la 1968
29 aprilie 2014Aplicarea legii penale temporare. Comparatie Noul Cod penal si Codul penal de la 1968
29 aprilie 2014Aplicarea legii penale de dezincriminare. Comparatie Noul Cod penal si Codul penal de la 1968
Noul Cod penal
Aplicarea legii penale de dezincriminare
Art. 4. ‐ Legea penală nu se aplică faptelor săvârşite sub legea veche, dacă nu mai sunt prevăzute de legea nouă. În acest caz, executarea pedepselor, a măsurilor educative şi a măsurilor de siguranţă, pronunţate în baza legii vechi, precum şi toate consecinţele penale ale hotărârilor judecătoreşti privitoare la aceste fapte încetează prin intrarea în vigoare a legii noi.
Art. 3. LEGEA 187/2012
TT TT(1)TT Dispoziţiile TTUUart. 4 din Codul penal privind legea penală de dezincriminare sunt aplicabile şi în situaţiile în care o faptă determinată, comisă sub imperiul legii vechi, nu mai constituie infracţiune potrivit legii noi datorită modificării elementelor constitutive ale infracţiunii, inclusiv a formei de vinovăţie, cerută de legea nouă pentru existenţa infracţiunii.
(2) Dispoziţiile art. 4 din Codul penal nu se aplică în situaţia în care fapta este incriminată de legea nouă sau de o altă lege în vigoare, chiar sub o altă denumire.
Codul penal de la 1968
Art. 12.alin.1
Legea penală nu se aplică faptelor săvârşite sub legea veche, dacă nu mai sunt prevăzute de legea nouă. În acest caz executarea pedepselor, a măsurilor de siguranţă şi a măsurilor educative, pronunţate în baza legii vechi, precum şi toate consecinţele penale ale hotărârilor judecătoreşti privitoare la aceste fapte, încetează prin intrarea în vigoare a legii noi.
Observatii PICCJ
Ipoteza de aplicare a textului :
– legea nouă dezincriminează ( abolitio criminis );
→ legea nouă de dezincriminare va retroactiva, aplicându‐se și faptelor săvârșite sub legea veche, dar judecate sub legea nouă
Deși, la nivel formal, al redactării textului, nu apare nicio modificare, în realitate exsită o diferență de concepție între cele două coduri. Cf.NC.p , aprecierea dezincriminării se va realiza în concret, spre deosebire de C.p, cf. căruia dezincriminarea se apreciază în abstract.
Ac. deosebire conceptuală este vizibilă la nivelul dispozițiilor procesual penale, respectiv art. 10 lit. b și d din C.p.p în raport cu art. 16 N C.p.p.
Ea este subliniată și de art. 3 din L.187/2012 care urmărește evitarea dificultăților de aplicare determinate de menționarea separată a vinovăției și prevederii în legea penală în definiția infracțiunii( art. 15 NC.p. ), menționare separată care nu mai apare și în art. 4 NC.p.. Pt. acest motiv art. 3 din L.187/2012 precizează că, în cazul unei fapte concrete/determinate, va exista dezincriminare și în situația în care se modifică elementele constitutive, inclusiv vinovăția ( a se vedea Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, mențiuni și precizări‐material întocmit de Ministerul justiției/ www.just.ro ).
§ Astfel, va exista dezincriminare:
1) cînd o incriminare din legea veche nu mai are corespondent în legea nouă; de ex., prostituția nu mai este incriminată de NC.p
2) când legea nouă restrânge sfera de incidență a unui text, astfel încât fapta concretă săvârșită de inculpat nu mai îndeplinește condițiile impuse de acest text;
De ex., în cazul infracțiunii de nedenunțare – art. 262 C.p / art. 266 NC.p.; această infracțiune se săvârșește prin omisiune, inacțiune / cf. art. 19 alin. 3 C.p , astfel de fapte, constând în inacțiune, ca regulă, constituie infracțiune fie că sunt săvârșite cu intenție, fie din culpă, în timp ce, cf. art. 16 alin. 6 NC.p, fapta constând într‐o inacțiune, ca regulă, constituie infracțiune când este săvârșită cu intenție. Din această perspectivă, în cazul unei fapte concrete de nedenunțare săvârșită din culpă, comisă sub legea veche, dar judecată/soluționată sub legea nouă, va opera dezincriminarea ( a se vedea F.Streteanu, Documentarea privind aplicarea în timp a legii penale în condițiile intrării în vigoare a noului Cod penal,p. 5, www.just.ro ).
Nu există dezincriminare dacă, deși dispoziția din legea veche nu se regăsește formal în legea nouă, dar conținutul său are corespondent în legea nouă, fiind preluat într‐o dispoziție din legea nouă. De ex., infracțiunile de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor‐ art. 246 C.p, prin îngrădirea unor drepturi – art. 247 C.p, contra intereselor publice – art. 248 C.p nu mai apar ca atare în legea nouă, dar conținutul acestora se regăsește în art.297 NC.p privind abuzul în serviciu.
Cauti un Avocat? Suna acum la 0745-034.638 sau intra pe pagina Avocat !