Gresita aplicare a dispozitiilor art. 37 lit.b Cod penal in raport de infractiunea de amenintare prevazuta de art. 193 Cod penal.
18 martie 2020Potrivit art. 33 din Legea 501/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor, primarul poate proceda la desfiintarea unei constructii fara emiterea unei autorizatii de desfiintare, doar pentru constructiile executate fara autorizatie de construire pe terenurile apartinand domeniului public sau privat al statului, ceea ce nu este cazul de fata, in discutie fiind o proprietate particulara.
18 martie 2020
Actiunea civila exercitata in procesul penal. Obligarea asiguratorului de raspundere civila la plata taxei pe valoare adaugata aferenta contravalorii reparatiilor unui autovehicul implicat in accidentul rutier.
C.proc.pen., art. 385
15
alin. 1 pct. 1 lit. b
Critica recurentului-asigurator in sensul ca din valoarea totala trebuia inlaturata suma de 10.593,79 lei reprezentand TVA (ce a fost inclusa de expert in calculul valorii pagubei) deoarece partea civila si-a exprimat intentia de a nu opta pentru repararea ambulantei, este nejustificata, in conditiile in care repararea pagubei in procesul penal trebuie sa se faca integral, iar varianta de a nu repara ambulanta este o optiune ipotetica a partii civile. Fie in varianta repararii bunului distrus fie in cea a inlocuirii sale prin achizitionarea altuia, taxa pe valoarea adaugata trebuie platita, fiind datorata si aferenta tarifului reparatiilor sau, dupa caz, pretului de achizitie a bunului.
Curtea de Apel Ploiesti, Sectia Penala si pentru cauze cu minori si de familie,
Decizia penala nr. 599 din data de 27 aprilie 2012.
Prin sentinta penala nr.215 din data de 21 decembrie 2011 pronuntata de judecatorie, a fost condamnat inculpatul
V.G. pentru savarsirea unei infractiuni de vatamare corporala grava din culpa, la pedeapsa de 1 an si luni inchisoare, cu suspendarea conditionata a acesteia.
Prin aceeasi sentinta, s-au admis in parte actiunile civile formulate de catre partile civile Spitalul de Ortopedie si Traumatologie A., de Ministerul Apararii Nationale-UM 02544/B1si de victima C. V., fiind obligat inculpatul alaturi de asiguratorul de raspundere civila SC GENERALI ROMANIA ASIGURARE REASIGURARE S.A ( fosta S.C.ASIGURARE REASIGURARE ARDAF S.A. ) la plata sumelor de:
-1490,617 lei despagubiri materiale catre partea civila Spitalul de Ortopedie si Traumatologie Azuga ;
-16.500 lei despagubiri materiale si 40.000 lei daune morale catre partea civila C. V.;
-93 660 lei despagubiri materiale catre partea civila Ministerul Apararii Nationale-UM 02544/B1, din care se vor scadea conform Raportului de expertiza tehnica auto CP suma de 31.390 lei achitata de asiguratorul de raspundere civila SC GENERALI ROMANIA ASIGURARE REASIGURARE S.A ( fosta S.C.ASIGURARE REASIGURARE ARDAF S.A.) in cursul urmaririi penale.
In baza art. 189, 191 Cod procedura penala a fost obligat inculpatul sa plateasca suma de 700 lei cheltuieli judiciare statului.
Pentru a pronunta aceasta sentinta, instanta de fond a retinut in esenta ca in ziua de 07.12.2008, in jurul orei 11
00
, inculpatul a condus autoturismul pe DN 1, in sensul de deplasare Bucuresti - Brasov, si la km. 119, fara a respecta prevederile art. 35 al.1 si art.54 al.1 din OUG 195/2002 rep., precum si prevederile art.1, art.76 al.1 lit. a pct.1, art.77 al.1 pct.2 si art.118 al. 1 lit.a din H.G. nr.1391/2006, contribuind cauzal din culpa sa exclusiva la producerea unui accident de circulatie in cadrul caruia a rezultat, printre altele, ranirea partii civile C. V., care a suferit leziuni traumatice ce au necesitat pentru vindecare 65-70 de zile de ingrijiri medicale si avarierea autovehiculelor implicate in coliziune inclusiv a unei ambulante apartinand unei unitati militare din cadrul M.A.N.
Deoarece dinamica evenimentului rutier a fost una complexa, in cadrul careia contributia fiecarui conducator auto implicat trebuia particularizata in asa fel incat sa se poata stabili cu exactitate si dincolo de orice dubiu, care dintre acestia a generat situatia de pericol soldata cu producerea accidentului si cu celelalte consecinte vatamatoare la adresa persoanelor si bunurilor, a fost dispusa o expertiza judiciara tehnica auto.
Din concluziile acesteia, instanta de fond a retinut ca starea de pericol care a cauzat subiectiv si obiectiv accidentul de circulatie a fost generata in exclusivitate de catre inculpatul V. G., care incalcand mai multe reglementari rutiere, a efectuat o manevra riscanta de depasire, a patruns pe contrasens si a intrat in impact cu ambulanta ce facea parte din coloana de autovehicule militare .
De asemenea, potrivit expertului inculpatul V. G. era singurul conducator auto in masura sa evite producerea accidentului de circulatie.
In aceste circumstante, pe baza ansamblului probelor administrate, prima instanta a stabilit raspunderea penala si civila a inculpatului, pronuntand condamnarea sa si obligarea la despagubiri civile alaturi de asiguratorul de raspundere civila, astfel cum s-a aratat.
Impotriva sentintei au formulat in termen legal recursuri: asiguratorul S.C. Genrerali Romania Asigurare Reasigurare SA prin Sucursala Ploiesti (fosta S.C. Asigurarea Reasigurare Ardaf SA) si inculpatul V.G.
Una dintre criticile recurentului asigurator vizeaza gresita sa obligare catre partea civila UM 02544/B1 asumei totale de 93 660 lei cu titlu de despagubire materiala pentru paguba produsa prin avariererea ambulantei, fiindca din aceasta trebuia inlaturata suma de 10.593,79 lei reprezentand TVA (inclusa de expert in calculul valorii pagubei) deoarece partea civila si-a exprimat intentia de a nu opta pentru repararea ambulantei. TVA-ul este un impozit indirect suportat de consumatorul final al serviciului, care ulterior este virat catre stat de catre prestatorul care l-a incasat si nu intra in pretul de achizitie al unui autovehicul.
S-a sustinut ca prin acordarea T.V.A-ului aferent devizului de reparatii, s-a creat o situatie de imbogatire fara justa cauza cu suma de 10.593,79 lei a partii civile UM 02544/B1.
Curtea, examinand hotararea recurata, in raport de criticile formulate de recurenti, de actele si lucrarile dosarului, dar si din oficiu, sub toate aspectele de fapt si de drept conform art. 385
6
alin. 3 C.proc.pen., in limitele motivelor de casare prevazute de art.385
9
alin. 3 din acelasi cod, a constatat ca nu este afectata legalitatea si temeinicia acesteia, pentru considerentele care succed :
Instanta de fond a retinut in mod corect si complet situatia de fapt si a realizat o justa interpretare si apreciere a mijloacelor de proba administrate in cauza in cursul procesului penal, din care rezulta atat existenta faptelor pentru care inculpatii au fost trimisi in judecata, cat si savarsirea acestora cu vinovatie, in forma ceruta de lege.
Astfel, au fost valorificate mijloacele de proba administrate in faza de urmarire penale si in cea a cercetarii judecatoresti din analiza coroborata a carora a rezultat ca prima instanta, in baza propriului examen, in mod judicios si temeinic motivat a stabilit vinovatia inculpatului pentru comiterea infractiunii pentru care a fost trimis in judecata, in raport cu situatia de fapt retinuta.
Curtea considera ca in cauza s-a dat eficienta dispozitiilor art. 63 alin. (2) C.proc.pen. referitoare la aprecierea probelor, stabilindu-se atat dinamica accidentului rutier din 7 decembrie 2008 cat si mecanismul de producere si posibilitatile de evitare a acestuia dar si normele referitoare la regimul circulatiei rutiere incalcate de conducatorul auto V. G. respectiv prevederile art. 35 al.1 si art. 54 al.1 din O.U.G. nr. 195/2002 rep., precum si prevederile art.1, art.76 al.1 lit. a pct.1, art.77 al.1 pct.2 si art.118 al. 1 lit.a din H.G. nr.1391/2006.
Concluziile expertizelor auto au fost coroborate in mod corect cu depozitiile martorilor oculari, de asemenea participanti la trafic si cu schita locului accidentului si plansele fotografice, care dovedesc, fara putinta de tagada ca inculpatul a incalcat dispozitiile art.35 alin.1, 54 alin.1 din OUG nr. 195/2002.
Referitor la despagubirile acordate partii civile Ministerul Apararii Nationale-UM 02544/B1 care s-a constituit initial parte civila cu suma totala de 90.296,82 lei, potrivit concluziilor expertizei tehnice auto-refacuta si ulterior completata, valoarea totala a pagubei produse prin avarierea ambulantei si a aparaturii medicale aflate in autovehicul in accidentul rutier din 07.12.2008 apartinand UM 02544/B1, este de 93.660 lei din care suma de 31.390 lei a fost achitata in cursul urmaririi penale de asiguratorul de raspundere civila SC GENERALI ROMANIA ASIGURARE REASIGURARE S.A. (fosta S.C.ASIGURARE REASIGURARE ARDAF S.A.).
Critica recurentului-asigurator in sensul ca din valoarea totala trebuia inlaturata suma de 10.593,79 lei reprezentand TVA (ce a fost inclusa de expert in calculul valorii pagubei) deoarece partea civila si-a exprimat intentia de a nu opta pentru repararea ambulantei, este nejustificata, in conditiile in care repararea pagubei in procesul penal trebuie sa se faca integral, iar varianta de a nu repara ambulanta este o optiune ipotetica a partii civile. Fie in varianta repararii bunului distrus fie in cea a inlocuirii sale prin achizitionarea altuia, taxa pe valoarea adaugata trebuie platita fiind datorata si aferenta tarifului reparatiilor sau, dupa caz, pretului de achizitie a bunului.
Astfel fiind, Curtea a respins ca nefondat recursul exercitat in cauza de recurentul-asigurator SC GENERALI ROMANIA ASIGURARE REASIGURARE S.A Bucuresti, in conformitate cu dispozitiile art.385
15
alin.1, pct.1, lit. b Cod proc.pen.
(Judecator Simona Petruta Buzoianu)