Act sexual cu un minor. Absorbirea in continutul constitutiv al elementului material al laturii obiective a infractiunii de act sexual cu un minor a actelor materiale ce nu se circumscriu infractiunii de santaj.
19 martie 2020Activitatea de evaluare a incompatibilitatilor. Cerintele impuse de lege pentru anularea Raportului de evaluare intocmit de catre inspectorul de integritate.
19 martie 2020
Actele doveditoare ale conditiilor de deschidere a dreptului la asigurari sociale
Art.76 alin.1 si 2 din normele metodologice de aplicare a Legii nr.263/2010, privind sistemul unitar de pensii publice aprobat prin HG nr.257/2011
Actele doveditoare care insotesc cererea pentru deschiderea dreptului la pensie sunt enumerate cu titlu exemplificativ in dispozitiile art.76 alin.1 si 2 din normele metodologice de aplicare a Legii nr.263/2010, privind sistemul unitar de pensii publice aprobat prin HG nr.257/2011.
Angajatorului ii revine obligatia sa-i elibereze salariatului o adeverinta prin care sa se ateste aceasta calitate si sa fie evidentiat castigul salarial brut/solde brute sau dupa caz venitul lunar asigurat fata de care se calculeaza punctajul anual al asiguratului.
Eliberarea unei adeverinte din care sa rezulte salariul tarifar sau de incadrare nu este suficienta pentru determinarea punctajului anual.
(Decizia civila nr.1252/08.09.2015)
Prin actiunea inregistrata pe rolul Tribunalului Arges la data de 21.08.2014, reclamantul C.T. a chemat in judecata pe parata S.C. A. S.A., solicitand obligarea acesteia la eliberarea unei adeverinte din care sa rezulte venitul brut realizat lunar in perioada 1970-1980, cat a desfasurat activitate in meseria de mecanic ajutor locomotiva.
In motivarea actiunii, reclamantul a aratat ca a solicitat paratei prin cererea inregistrata sub nr.2017/20.05.2014, eliberarea unei adeverinte din care sa rezulte salariile brute realizate in perioada 1975-2005.
Ca urmare a acestei cereri, parata i-a comunicat prin raspunsul nr.2172/29.05.2014 ca la determinarea punctajelor lunare, pentru perioadele anterioare datei de 01.04.2001, se utilizeaza salariile brute sau nete, dupa caz, in conformitate cu modul de inscriere a acestora in carnetul de munca, fara sa i se elibereze o adeverinta care sa evidentieze aceste salarii brute, asa cum s-a solicitat.
A sustinut reclamantul ca decizia societatii de a refuza sa-i elibereze documentul solicitat constituie un abuz, adeverinta fiind necesara la Casa Judeteana de Pensii in vederea determinarii in mod corect a drepturilor de pensie.
Parata nu a formulat intampinare.
Prin sentinta civila nr.382 din 17 februarie 2015, Tribunalul Arges a admis actiunea si a obligat parata sa ii elibereze reclamantului o adeverinta din care sa rezulte venitul brut lunar realizat in perioada 1970 – 1980.
Pentru a pronunta aceasta solutie, instanta de fond a retinut urmatoarele:
Reclamantul a fost angajatul societatii parate in perioada anilor 1970 – 1980, conform mentiunilor din carnetul de munca depus la dosarul cauzei.
Prin cererea inregistrata la societatea angajatoare, a solicitat eliberarea unei adeverinte din care sa rezulte venitul brut realizat pe perioada lucrata, in care sa se faca mentiunea ca pentru acesta societatea a fost virat CAS-ul aferent si contributia pentru pensia suplimentara.
Prin raspunsul paratei cu nr.2172/29.05.2014, aceasta ii comunica reclamantului, in locul eliberarii adeverintei necesare, ca, in conformitate cu legislatia in vigoare, respectiv art.165 din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, baza calculului drepturilor de pensie o constituie inscrisurile din carnetul de munca.
Refuzul paratei de a-i elibera reclamantului o adeverinta din care sa rezulte veniturile brute realizate de acesta in perioada solicitata rezulta si din verificarile efectuate de ITM Arges si mentionate in raspunsul comunicat reclamantului sub nr.13700/23.05.2014.
Potrivit art.40 alin.2 lit.h din Codul muncii, angajatorului ii revine printre altele, obligatia de a elibera, la cerere, toate documentele care atesta calitatea de salariat a solicitantului.
Printre aceste documente se numara si adeverinta care sa ateste veniturile brute realizate pe perioada derularii raporturilor de munca dintre parti, asa cum sunt evidentiate in arhiva societatii angajatoare, venituri pentru care au fost virate contributiile la bugetele statului.
Impotriva sentintei a formulat apel, in termen, parata S.C. A. S.A., prin administrator judiciar
Prosolventa IPURL, criticand-o pentru nelegalitate si netemeinicie astfel:
- Cu incalcarea prevederilor art.425 Cod procedura civila, hotararea tribunalului nu cuprinde motivele de fapt si de drept care au format convingerea instantei, nici pe cele pentru care au fost inlaturate apararile si sustinerile sale, ceea ce impiedica realizarea controlului judiciar si aduce atingere dreptului la un proces echitabil.
- Nu au fost avute in vedere inscrisurile de la dosar din care rezulta ca unitatea parata nu poate fi obligata sa emita alte acte in afara celor deja intocmite si comunicate dupa incetarea raporturilor de munca.
- Adeverinta solicitata nu a fost eliberata in considerarea prevederilor art.2 din Decretul nr.389/1972, a legislatiei pensiilor publice si a Anexei 15 la Normele de aplicare a Legii nr.263/2010, stabilind veniturile pentru care nu se datoreaza contributia de asigurari sociale si care nu sunt luate in calcul la stabilirea punctajului mediu anual, intrucat nu au facut parte din baza de calcul a pensiilor.
A precizat apelanta ca la momentul incetarii raporturilor de munca, si anume in anul 1980, a eliberat intimatului-reclamant carnetul de munca ce cuprinde toate mentiunile referitoare la veniturile cu caracter permanent pentru care au fost retinute si virate contributiile de asigurari sociale.
Prin intampinare, intimatul-reclamant C.T. a aratat ca isi mentine actiunea asa cum a fost formulata.
Prin decizia civila nr.1252/08.09.2015, Curtea de Apel Pitesti, Sectia I civila, a respins, ca nefondat, apelul declarat de apelanta-parata
S.C. A. S.A.-
prin administrator judiciar.
Pentru a hotari astfel, instanta de apel a retinut urmatoarele:
Motivul solicitarii adeverintei din care sa rezulte venitul brut lunar realizat de reclamant il constituie recalcularea drepturilor de pensie.
Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice prevede, la art.96 alin.(2), stabilirea punctajului lunar prin raportare la castigul salarial brut sau, dupa caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contributiei de asigurari sociale.
De aceea, atunci cand expliciteaza sfera actelor ce insotesc, potrivit art.103 alin.(2) din lege, cererea de pensionare, Normele de aplicare a prevederilor Legii nr.263/2010, aprobate prin H.G. nr.257/2011, nu limiteaza categoria actelor doveditoare la carnetul de munca, actele privind vechimea in munca si la adeverinta privind sporurile cu caracter permanent reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de munca, ci includ in aceasta, prin art.76 alin.(1) teza finala, alte acte intocmite potrivit prevederilor legale, prin care se dovedesc elemente necesare stabilirii drepturilor de pensie.
Aceeasi este situatie in cazul pensiilor stabilite anterior acestui act normativ, art.78 alin.(1) din Legea nr.19/2000 facand trimitere la acelasi salariu brut lunar individual, inclusiv sporurile si adaosurile, sau, dupa caz, la venitul lunar asigurat pentru stabilirea numarului de puncte necesar calcularii drepturilor de pensie.
Normele de aplicare a prevederilor Legii nr.19/2000 aprobate prin O.M.M.S.S. nr.340/2001, enumera printre actele doveditoare care insotesc cererea de pensie adeverinta privind sporurile si adaosurile reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de munca.
Daca aceste sporuri, fie ca au sau nu caracter permanent si adaosuri se valorifica la calculul drepturilor de pensie, este atributul casei de pensii a stabili aceasta prin decizie de pensie sau de recalculare a drepturilor de pensie, insa numai pe baza actelor doveditoare care trebuie sa se afle la dosarul de pensie si a caror sfera nu este limitata la actele la care s-a facut referire in motivele de apel.
Nu ii este conferita fostului angajator, prin lege, competenta stabilirii acelor venituri care se valorifica la determinarea drepturilor de pensie, nici a veniturilor pentru care poate elibera adeverinte.
Dimpotriva, potrivit dispozitiilor legale analizate, angajatorului ii revine obligatia de a elibera solicitantului pensiei, fost salariat, actele doveditoare din care rezulta castigul salarial brut/venitul lunar brut sau, dupa caz, venitul lunar asigurat, respectiv nu doar salariul tarifar sau de incadrare, sporul de vechime in munca si sporurile cu caracter permanent, ci toate sporurile si adaosurile reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de munca.
Este concluzia la care a ajuns si tribunalul in motivarea solutiei sale retinand incalcarea prevederilor art.40 alin.(2) lit.h) din Codul muncii, potrivit carora angajatorul are obligatia de a elibera, la cerere, toate documentele care atesta calitatea de salariat a solicitantului, dar si a obligatiei de a acorda salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, reglementata de art.40 alin.(2) lit.c) din cod, drepturi care constau in eliberarea actelor doveditoare cu privire la veniturile obtinute din munca.
Intrucat la solutionarea cauzei au fost corect aplicate si interpretate dispozitiile legale, iar probele au fost judicios apreciate, in temeiul art.480 Cod procedura civila, apelul a fost respins ca nefondat.