Controlori de trafic
27 martie 2020Dreptul de reprezentare al administratorului special.
27 martie 2020
Dispozitia pronuntata in procedura prealabila reglementata de Legea nr. 10/2001 isi produce efectele asupra tuturor celor care au depus notificarea iar contestatia formulata numai de unii dintre notificatori foloseste si celorlalti, intrucat reprezinta un act de conservare
Curtea de Apel Iasi, Sectia civila, Decizia civila nr. 470/15 iunie 2018
Domeniu asociat: Legea nr. 10/2001
Prin dispozitia nr. 2571/11.07.2017 emisa in baza Legii 10/2001 de paratul Primarul municipiului Iasi s-a respins Notificarea nr. 40/2001 depusa de R.I., B.S. si M.C.
Anularea dispozitiei nr. 2571/11.07.2017 a fost solicitata doar de catre una dintre mostenitoare, respectiv apelanta R.I. iar Curtea constata ca se afla in fata unei coparticipari procesuale obligatorii care sa impuna introducerea in cauza si a celorlalti mostenitori, astfel cum a retinut instanta de fond.
Raportat la dispozitiile art. 4 alin. 4 din Legea 10/2001, dreptul de acrescamant, potrivit cu care de cotele mostenitorilor legali sau testamentari care nu au urmat procedura prevazuta la cap. III profita ceilalti mostenitori ai persoanei indreptatite care au depus in termen cererea de restituire, functioneaza numai in raport de actul prin care se declanseaza procedura prevazuta la cap. III al Legii nr.10/2001, deci de notificare, iar nu in raport de alte acte ulterioare declansarii procedurii, precum contestatia formulata impotriva modului de solutionare a notificarii.
Dispozitia pronuntata in procedura prealabila isi produce efectele asupra tuturor celor care au depus notificare, iar contestatia formulata numai de catre unii dintre notificatori foloseste si celorlalti.
Legea reglementeaza doua etape succesive: una administrativa, obligatorie, si una judiciara, facultativa, care priveste controlul judecatoresc al actelor emise in temeiul acestei legi in cadrul procedurii administrative prealabile.
Daca unul dintre comostenitori, dupa ce a formulat notificarea, prin care a declansat procedura administrativa, nu a inteles sa mai urmeze procedura judiciara si sa atace dispozitia prin care s-a finalizat aceasta procedura, nu duce la pierderea dreptului recunoscut prin dispozitia emisa de unitatea sau entitatea notificata in favoarea comostenitorilor/comostenitorului care uzeaza de procedura judiciara.
Nu este incidenta in materia Legii nr.10/2001 regula unanimitatii cu privire la formularea notificarii.
Insa contestatia formulata impotriva solutiei date asupra notificarii nu constituie decat un act de conservare in numele si pe seama tuturor mostenitorilor care, prin formularea cererii de restituire, au facut act de acceptare a mostenirii.
Fiind un act juridic de conservare, respectiv un act prin care se urmareste preintampinarea pierderii unui drept subiectiv civil apartinand tuturor mostenitorilor care au formulat notificare nu se impune participarea obligatorie a tuturor acestora la judecarea cauzei, caz in care apelul se dovedeste a fi intemeiat.
Fata de cele ce preced, Curtea admite apelul si pe cale de consecinta, in baza art. 480 alin.3 Cod procedura civila, dispune anularea hotararii de fond si trimiterea cauzei spre rejudecare tribunalului.