Iesire din invidiziune. Pronuntarea unei hotarari de expedient in baza acordului de mediere. Lipsa unei proceduri prealabile a sesizarii instantei cu actiunea de partaj succesoral.
18 martie 2020Schimbarea incadrarii juridice data faptei. Art. 334 Cod Procedura Penala.
18 martie 2020
Competenta materiala de solutionare a litigiului ivit intre un club sportiv si sportivul profesionist. Natura juridica a contractului sportiv.
Codul muncii, art. 10
C.proc. civ., art. 2 alin.1 lit.c
Contractul sportiv este un contract individual de munca, astfel cum este definit de art. 10 Codul muncii, intrunind elementele esentiale ale unui astfel de act juridic, respectiv prestarea muncii de catre salariat si subordonarea salariatului fata de angajator.
In acest context, avand in vedere si caracterul cu titlu oneros, sinalagmatic, comutativ si cu executare succesiva al contractului sportiv, precum si obligatiile asumate de parti (specifice raporturilor de munca) litigiul ivit intre un club sportiv si sportivul profesionist are natura unui conflict de munca, a carui solutionare, din punct de vedere material, apartine tribunalului, conform art. 2 alin. 1 lit. c Cod proc. civila.
Curtea de Apel Ploiesti, Sectia I Civila,
Decizia civila nr. 48 din 14 ianuarie 2013
Prin decizia civila nr. 48/14.01.2013, Curtea de Apel Ploiesti, a respins ca nefondat recursul declarat de Clubul Sportiv X impotriva sentintei civile nr. 1378/17.10.2012 a Tribunalului Buzau, in contradictoriu cu reclamanta G.I., apreciind ca fiind legala hotararea primei instante.
Din analiza contractului sportiv nr. X, incheiat intre parti, se retine ca acesta este un contract individual de munca, astfel cum este definit de art. 10 Codul muncii, intrunind elementele esentiale ale unui astfel de act juridic, respectiv prestarea muncii de catre salariat si subordonarea salariatului fata de angajator.
In acest context, avand in vedere si caracterul cu titlu oneros, sinalagmatic, comutativ si cu executare succesiva al contractului mentionat, precum si obligatiile asumate de parti (specifice raporturilor de munca) in mod legal, prima instanta a considerat ca litigiul ivit intre clubul sportiv si sportivul profesionist are natura unui conflict de munca, a carui solutionare, din punct de vedere material, apartine tribunalului, conform art. 2 alin. 1 lit. c Cod proc. civila.
Sustinerea recurentei in sensul ca actul juridic intervenit intre ea si intimata este o conventie civila nu are suport legal, in contextul reglementarilor actuale, un astfel de contract neputand fi incheiat decat pentru activitati ce au un caracter ocazional (de circumstanta) si care exclud subordonarea prestatorului muncii fata de beneficiarul acesteia, ceea ce nu se regaseste in cazul in speta.
(Judecator Cristina-Paula Brotac)