F0007 Cererea Comitetului Creditorilor în aplicarea atribuţiilor prevăzute de art.17 şi următoarele Modalitate de convocare a Comitetului Creditorilor Art. 17
17 martie 2020Prescriptia dreptului material la actiune pentru o suma pretins achitata nejustificat in baza unui contract de executie lucrari.
17 martie 2020Judecatorul-sindic
Desemnare
Repartizarea cauzelor avand ca obiect procedura prevazuta de prezenta lege judecatorilor desemnati ca judecatori-sindici se realizeaza potrivit art. 53 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, republicata, in mod aleatoriu, in sistem informatizat.
Comentarii generale:
În fiecare caz, judecătorul-sindic este nominalizat de preşedintele tribunalului, în temeiul art. 53 din Legea nr. 304/2004, republicată.
Potrivit art. 24 din Codul de procedura civila, „
judecatorul care a pronuntat o hotarare intr-o pricina nu poate lua parte la judecata aceleiaSi pricini in apel sau in recurs Si nici in rejudecare dupa casare”
Institutia incompatibilitatii nu functioneaza in urmatoarele situatii
- cand judecatorul-sindic este membru al completului de judecata in recurs
- judecatorul-sindic judeca aceeaSi cauza dupa casarea hotararii Si trimiterea spre rejudecare
Atributii
- Principalele atributii ale judecatorului-sindic, in cadrul prezentei legi, sunt:
- pronuntarea motivata a hotararii de deschidere a procedurii Si, dupa caz, de intrare in faliment atat prin procedura generala cat Si prin procedura simplificata;
- judecarea contestatiei debitorului impotriva cererii introductive a creditorilor pentru inceperea procedurii; judecarea opozitiei creditorilor la deschiderea procedurii;
- desemnarea, motivata prin sentinta de deschidere a procedurii, dintre practicienii in insolventa care au depus oferta de servicii in acest sens la dosarul cauzei, a administratorului judiciar provizoriu sau, dupa caz, a lichidatorului, care va administra procedura pana la confirmarea sau, dupa caz, inlocuirea sa, de catre adunarea creditorilor, stabilirea remuneratiei in conformitate cu criteriile stabilite prin legea de organizare a profesiei de practician in insolventa precum Si a atributiilor acestuia pentru aceasta perioada. In vederea desemnarii provizorii a administratorului judiciar, judecatorul-sindic va tine cont de toate ofertele de servicii depuse de catre practicieni, de cererile in acest sens depuse de creditori, Si, dupa caz, de debitor, daca cererea introductiva ii apartine.
- confirmarea prin incheiere, a administratorului judiciar sau lichidatorului desemnat de adunarea creditorilor, confirmarea onorariului negociat cu adunarea creditorilor;
- inlocuirea, pentru motive temeinice, prin incheiere, a administratorului judiciar sau lichidatorului;
- judecarea cererilor de a se ridica debitorului dreptul de a-Si mai conduce activitatea;
- judecarea cererilor de atragere a raspunderii membrilor organelor de conducere care au contribuit la ajungerea debitorului in insolventa, potrivit art. 138, sesizarea organelor de cercetare penala in legatura cu savarSirea infractiunilor prevazute la art.143-147;
- judecarea actiunilor introduse de administratorul judiciar sau de lichidator pentru anularea unor acte frauduloase Si a unor constituiri sau transferuri cu caracter patrimonial, anterioare deschiderii procedurii;
- judecarea contestatiilor debitorului, ale comitetului creditorilor ori ale oricarei persoane interesate impotriva masurilor luate de administratorul judiciar sau de lichidator;
- admiterea Si confirmarea planului de reorganizare sau, dupa caz, de lichidare, dupa votarea lui de catre creditori; k) solutionarea cererii administratorului judiciar sau a comitetului creditorilor de intrerupere a procedurii de reorganizare judiciare Si de intrare in faliment;
- solutionarea contestatiilor formulate la rapoartele administratorului judiciar sau lichidatorului;
m) judecarea actiunii in anularea hotararii adunarii creditorilor;
n) pronuntarea hotararii de inchidere a procedurii.
- Atributiile judecatorului-sindic sunt limitate la controlul judecatoresc al activitatii administratorului judiciar Si/sau al lichidatorului Si la procesele Si cererile de natura judiciara aferente procedurii insolventei. Atributiile manageriale apartin administratorului judiciar sau lichidatorului sau, in mod exceptional, debitorului, daca acestuia nu i s-a ridicat dreptul de aSi administra averea. Deciziile manageriale pot fi controlate sub aspectul oportunitatii de catre creditori, prin organele acestora.
Art. 16
(6) In cursul derularii procedurii judecatorul-sindic va putea cere asistenta comitetului creditorilor sau a unui delegat al acestuia.
In indeplinirea indatoririlor sale, judecatorul-sindic va putea desemna, prin incheiere, persoane de specialitate, stabilindu-le Si remuneratia . Remuneratiile vor fi platite din contul prevazut la art. 4 alin. (2). in conformitate cu criteriile stabilite prin hotarare a Guvernului.
Comentarii generale:
Caracterul exemplificativ al enumerării rezultă din adjectivul
„principalele".
În consecinţă pot fi adăugate şi alte atribuţii care decurg din efectuarea procedurii, atâta timp cât judecătorul-sindic are un control nelimitat în ceea ce priveşte legalitatea actelor şi operaţiunilor efectuate în cadrul procedurii.
Comentarii la art. 11 alin. (1) lit. a)
Se aplica atat in cazul procedurii obiSnuite, cat Si in cazul celei simplificate.
Comentarii la art. 11 alin. (1) lit. c)
Textul se aplica nu numai pentru desemnarea provizorie initiala ci Si pentru confirmarea desemnarii ulterioare sau a celei definitive, dupa caz.
In cazul desemnarii administratorului judiciar provizoriu sau a lichidatorului dintre practicienii care au depus la dosarul cauzei oferte de servicii, judecatorul-sindic va trebui sa faca o analiza a ofertelor depuse avand in vedere unele criterii de evaluare a ofertelor.
Bune practici:
Judecatorul-sindic va trebui sa efectueze o analiza intre oferta tehnica Si financiara a fiecarui practician ce a exprimat un interes in administrarea procedurii. Redam mai jos cateva criterii pentru evaluarea ofertelor:
- Experienta in domeniul insolventei
- Experienta generala in industria din care face parte debitorul
- Numarul de persoane propuse a fi desemnate pentru administrarea procedurii
- Experienta persoanelor propuse a fi desemnate pentru administrarea procedurii
- Suportul logistic Si organizatoric
- Valoarea sumei de asigurare prevazuta in polita de asigurare pentru raspunderea profesionala
- Lista dosarelor aflate pe rolul instantelor in care sunt numiti/angajati/subcontractanti.
- Oferta financiara
In cazul in care nu se depune oferta se aplica prevederile art. 19 alin. (1), ultima fraza: „In cazul in care nu exista nici o astfel de oferta, oferta, judecatorul-sindic va desemna provizoriu, pana la prima adunare a creditorilor, un practician in insolventa ales in mod aleatoriu din Tabloul U.N.P.I.R.In astfel de cazuri, in vederea desemnarii unui practician inscris in UNPIR judecatorul-sindic va avea in vedere industria din care face parte debitorul, numarul de salariati, etc.
Judecatorul-sindic, avand un control nelimitat in ceea ce priveSte legalitatea actelor Si operatiunilor efectuate in cadrul procedurii, iar atunci cand pentru lamurirea unor imprejurari de fapt instanta considera necesar sa cunoasca parerea unor specialiSti, va desemna, la cererea partilor ori din oficiu persoane de specialitate in domeniul respectiv pentru care se solicita expertiza persoanelor desemnate. Incheierea de desemnare va cuprinde punctele asupra carora persoanele de specialitate urmeaza sa se pronunte Si termenul pana la care urmeaza sa primeasca punctul de vedere.
Punctul de vedere va fi prezentat in camera de consiliu sau in Sedinta publica, partile fiind indreptatite sa solicite lamuriri Si sa puna intrebari.
Remuneratiile vor fi platite in conformitate cu art. 4 alin. (1), iar atunci cand acestea nu exista ele vor fi suportate din fondul de lichidare sau, in cazul in care proba a fost solicitata de parte, remuneratiile vor fi suportate de catre partea interesata.