Efectele contractului de vânzare Transferul proprietății: obligația de a da
6 februarie 2017Timbrarea cererii de chemare în judecată
14 februarie 2017Principiul irevocabilității speciale a donației
Principiul irevocabilității speciale a donației
Donația este contractul prin care donatorul dispune în mod irevocabil de un bun în favoarea celeilalte părți numită donatar.
Părțile nu pot include în contract clauze care să contravină irevocabilității speciale a donației. Astfel, includerea unor clauze ce permit donatorului să revoce donația prin voința sa, atrage sancțiunea nulității absolute a contractului.
Ca excepție, contractul poate să prevadă întoarcerea bunurilor dăruite, fie pentru cazul când donatarul ar preceda donatorului, fie pentru cazul când donatarul cât şi descendenți săi ar preceda donatorului.
Clauze incompatible cu principiul irevocabilității donațiilor
Donația nu este valabilă atunci când cuprinde clauze ce permit donatorului să o revoce prin voința sa. Sunt deci sancționate cu nulitatea absolută:
- Donația care este afectată de o condiție pur potestativă a cărei realizare depinde exclusiv de voința donatorului;
- Donația care impune donatarului plata datoriilor pe care donatorul le-ar contracta în viitor, dacă valoarea maximă a acestora nu este determinată în contractul de donație;
- Donația care conferă donatorului dreptul de a denunța unilateral contractul;
- Donația care permite donatorului să dispună în viitor de bunul donat, chiar dacă donatorul moare fără să fi dispus de acel bun.
Dacă dreptul de a dispune vizează numai o parte din bunurile donate, nulitatea operează numai în privința acestei părți, adică nulitatea este parțială.
- Clauza prin care donatorul îl obligă pe donatar să conserve bunul liberalității şi să-l transmită unui terț desemnat tot de dispunător;
- Clauza prin care donatarul este obligat să nu conteste validitatea unei clauze de inalienabilitate ori să nu solicite revizuirea condițiilor sau a sarcinilor impuse în contract.
Clauze compatibile cu principiul irevocabilității donației
- Donația poate fi afectată de un termen. Termenul, ca modalitate a actului juridic, nu afectează dobândirea dreptului transms, ci numai exercițiul acestuia.
- Donația poate fi afectată şi de o condiție, care însă trebuie să fe exclusiv cauzală sau mixtă;
- Donația poate stipula plata datoriilor prezente;
- Donața poate să prevadă întoarcerea bunurilor dăruite.
Revocabilitatea donațiilor între soți
Orice donație încheiată între soți este revocabilă numai în timpul căsătoriei.
Revocarea se poate realiza prin voința unilaterală a soțului donator, indiferent de forma în care s-a efectuat donația: act autentic, indirectă sau dar manual.
În caz de divorț, revocarea donației poate surveni până când hotărârea de desfacere a căsătoriei devine definitivă.
Nulitatea căsătoriei atrage şi nulitatea relativă a donației făcute soțului de rea-credință.
Donația între soți devine definitivă după moartea donatorului.
Ca efect al donației, bunurile proprii ale unui soț (donator), devin bunurile proprii ale celuilalt soț (donatar) – fără a se putea stipula intrarea acestora în comunitatea lor de bunuri.
Simulația prin care donația reprezintă contractul secret, realizată în scopul de a eluda revocablitatea donațiilor între soți este sancționtă cu nulitatea contractului.