Efectele contractului de vânzare Transferul proprietății: obligația de a da
6 februarie 2017Timbrarea cererii de chemare în judecată
14 februarie 2017Incapacități de a dispune prin donații
Potrivit art. 988, alin.1) Cod Civil, în principiu, cel lipsit de capacitate de exercițiu sau cu capacitate de exercițiu restrânsă nu poate dispune de bunurile sale prin liberalități, cu excepția cazurilor prevăzute de lege.
Sunt, deci, incapabili de a dispune prin donații minorii şi interzişii judecătoreşti. Astfel, minorii nu pot face donații nici cu încuviințarea părinților şi nici cu autorizarea instanței de tutelă.
Mai mult, nici chiar după dobândirea capacității depline de exercițiu persoana nu poate dispune prin liberalități în folosul celui care a avut calitatea de reprezentant ori ocrotitor legal al său, înainte ca acesta să fi primit de la instanță descărcare pentru gestiunea sa.
Se exceptează situația în care reprezentantul ori, după caz, ocrotitorul legal, este ascendentul dispunătorului.
Persoanele puse sub interdicție prin hotărâre judecătorească, fiind lipsite de capacitate de exercițiu, nu pot încheia valabil contracte de donație.
Alienatul sau debilul mintal nepus sub interdicție, este prezumat a fi normal, iar actele încheiate vor fi valabile până când acesta va fi pus sub intedicție.
Sancțiunea nerespectării incapacității minorilor şi a interzişilor judecătoreşti de a dispune prin donații este nulitatea absolută.
Ca excepție, minorii şi interzişii judecătoreşti pot încheia singuri donații de mică valoare, cu caracter curent şi care se execută la momentul încheierii lor.