Suspendarea provizorie a hotararii pronuntate in cadrul procedurii insolventei, Particularitati privind indeplinirea conditiilor legale
30 martie 2020Suspendare pentru lipsa partilor, Cerere de amanare depusa de parti
30 martie 2020
Suspendarea judecatii procesului, Recurs impotriva unei incheieri prin care s-a respins cererea de suspendare
Drept procesual civil. Suspendarea judecatii procesului. Recurs impotriva unei incheieri prin care s-a respins cererea de suspendare.
Art.414 Cod procedura civila.
Din interpretarea dispozitiilor art. 414 Cod procedura civila rezulta ca pot fi atacate cu recurs in mod separat doar incheierile prin care se suspenda cauza sau cele prin care s-a respins cererea de repunere pe rol a procesului, iar nu si cele prin care s-a respins cererea de suspendare.
Curtea de Apel Bacau - Sectia I Civila Decizia civila nr. 142 din 6 martie 2017
Prin incheierea din data de 14 iunie 2016 pronuntata de Tribunalul Bacau in dosarul nr. 5549/270/2013 s-a respins ca nefondata cererea de suspendare a judecatii apelului declarat de apelantii-parati P.C. si P.S. impotriva sentintei civile nr. 1812 din data de 17.06.2014 pronuntata de Judecatoria Onesti, in dosarul civil nr. 5549/270/2013, in contradictoriu cu intimatele-reclamante I. M. si M. N. avand ca obiect „revendicare imobiliara”.
S-a acordat termen la 12.09.2016 pentru cand s-au citat partile.
Impotriva acestei incheieri au promovat recurs numitii P.C. si P.S.
A fost criticata incheierea Tribunalului Bacau, sustinandu-se ca in mod gresit a fost respinsa cererea de suspendare. Apreciaza recurentii ca sunt indicii temeinice ca titlul de proprietate nr. 47454/23.08.2005 a fost emis cu incalcarea grava a regimului juridic al reconstituirii dreptului de proprietate, considerent pentru care au formulat o actiune in anularea acestuia. Ori, apreciaza recurentii, nu conteaza momentul in care survine desfiintarea titlului intimatilor, caci esential este faptul ca sa fie un proces pe rolul unei instante si aceasta sa ia act ca titlul este desfiintat.
Intimatii au depus intampinare, solicitand respingerea recursului ca nefondat, apreciind ca incheierea recurata este temeinica si legala.
La primul termen de judecata instanta a invocat din oficiu exceptia inadmisibilitatii recursului, iar pentru respectarea dreptului la aparare si a principiului contradictorialitatii s-a acordat termen pentru ca partile sa-si formuleze aparari pe aceasta exceptie.
Examinand exceptia inadmisibilitatii cu prioritate, prin prisma dispozitiilor art. 248 Cod pr. civila, Curtea retine urmatoarele:
Sub un prim aspect, Curtea observa ca, desi in cuprinsul cererii de recurs se face vorbire despre incheierea din 6 iunie 2016 a Tribunalului Bacau, aceasta reprezinta o incheiere de amanare a pronuntarii, solutia Tribunalul Bacau de respingere a cererii de suspendare fiind pronuntata la 14 iunie 2016 - data la care s-a amanat pronuntarea din 6 iunie 2016.
Potrivit dispozitiilor art. 414 alin.(1) Cod pr. civila „asupra suspendarii judecarii procesului instanta se va pronunta prin incheiere, care poate fi atacata cu recurs, in mod separat, la instanta ierarhic superioara.”
Alineatul 2 stabileste ca „recursul se poate declara cat timp dureaza suspendarea cursului judecarii procesului, atat impotriva incheierii prin care s-a dispus suspendarea, cat si impotriva incheierii prin care s-a dispus respingerea cererii de repunere pe rol a procesului.”
Din interpretarea dispozitiilor art. 414 Cod pr. civila rezulta ca pot fi atacate cu recurs in mod separat doar incheierile prin care se suspenda cauza sau cele prin care s-a respins cererea de repunere pe rol a procesului, iar nu si cele prin care s-a respins cererea de suspendare.
In speta s-a promovat recurs impotriva unei incheieri prin care s-a respins cererea de suspendare, in consecinta, calea de atac a recursului nu este deschisa impotriva unei incheieri care contine dispozitii ce nu sunt susceptibile de a fi atacate pe cale separata.
Pentru considerentele sus-aratate, vazand dispozitiile art. 414 Cod pr. civila, a fost respins recursul ca inadmisibil.
S-a facut aplicarea dispozitiilor art . 453 C.Pr. Civila, obligand partile cazute in pretentii - in speta recurentii - sa achite intimatilor cheltuieli de judecata reprezentand onorariu avocat.