AVANTAJE DESENE SI MODELE COMUNITARE - Avocat
1 aprilie 2020CERINTE PENTRU OBTINEREA PROTECTIEI PENTRU DESENE SI MODELE COMUNITARE
1 aprilie 2020
PROCEDURA INREGISTRARII UNUI DESEN SAU MODEL COMUNITAR
Cererea de inregistrare a unui desen sau a unui model comunitar trebuie sa contina:
- un formular de solicitare a inregistrarii,
- informatii care sa permita identificarea solicitantului,
- o reprezentare a desenului sau a modelului, care sa poata fi
reprodusa. Totusi, daca cererea se refera la un desen si contine o solicitare de amanare a publicarii, reprezentarea desenului poate fi inlocuita cu un specimen.
Cererea trebuie sa contina si o specificare a produselor in care se preconizeaza integrarea desenului sau a modelului in cauza, sau a
produselor carora li se va aplica respectivul desen sau model.
Cererea de inregistrare multipla a unor desene sau modele
comunitare poate include mai multe desene sau modele, cu conditia ca produsele, in care se preconizeaza integrarea acestora, sau carora li se vor aplica acestea, sa faca parte din aceeasi categorie a Clasificarii internationale de la Locarno, pentru desene si modele.
PERIOADA DE GRATIE
Autorul (ori titularul ulterior al unui desen sau model) poate solicita protectia in termen de un an de la dezvaluirea desenului sau modelului pentru prima data, fara ca propriile sale dezvaluiri sa constituie un obstacol la obtinerea inregistrarii. Este vorba de o perioada relativ scurta, in care concurentii nu pot copia desenul sau modelul, in conformitate cu drepturile conferite de desenul sau modelul comunitar neinregistrat. Aceasta prevedere este utila mai ales intreprinderilor mici, care nu doresc sa investeasca fonduri in inregistrarea desenelor sau modelelor inainte de a sti ca acestea vor avea succes comercial.
PRIORITATEA
Orice persoana care a depus o cerere de inregistrare, pentru un desen sau model comunitar, in alt stat parte a Conventiei de la Paris, privind protectia proprietatii industriale, sau a Tratatului privind Organizatia Mondiala a Comertului, poate revendica un drept de prioritate in 6 luni de la data primului depozit. Acest drept de prioritate nu poate fi revendicat in cazul desenelor si modelelor comunitare neinregistrate.
CLASIFICAREA LOCARNO; CLASIFICAREA EuroLocarno
Sistemul de clasificare utilizat la nivel international este bazat pe tratatul administrat de Organizatia Mondiala a Proprietatii Intelectuale, numit Aranjamentul de la Locarno, privind clasificarea internationala a desenelor si modelelor.
Aceasta clasificare cuprinde 32 de clase si 219 subclase cu note explicative, si contine lista alfabetica a produselor in care desenul sau modelul este incorporat, cu indicarea claselor si subclaselor in care acesta se incadreaza.
EuroLocarno este o lista de produse realizata de EUIPO, pe baza clasificarii de la Locarno, in vederea clasificarii produselor indicate atat in desenele sau modelele comunitare inregistrate, cat si in cererile de inregistrare a acestora.
Solicitantii sunt sfatuiti sa foloseasca termenii din clasificarea Locarno sau din EuroLocarno, in scopul de a evita intarzieri in procedura de inregistrare, din cauza traducerii termenilor necorespunzatori utilizati pentru produsele prezentate.
EuroLocarno este un instrument de cautare interactiv, care permite solicitantilor de cereri de desene sau modele sa consulte lista de produse si clasificarea acestora in conformitate cu Clasificarea de la Locarno. Termenii care definesc produsele pot fi cautati in fiecare dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene.
Link-ul pentru Clasificarea EuroLocarno este:
https://euipo.europa.eu/eurolocarno/
(vezi pag. 17).
INREGISTRAREA
In urma examinarii cererii si a corectarii eventualelor deficiente, se stabileste daca desenul sau modelul poate fi inregistrat sau nu, in conformitate cu cerintele prezentate anterior. Certificatul de inregistrare se elibereaza dupa publicare.
PUBLICAREA
Publicarea se va face imediat dupa inregistrare, cu exceptia cazului in care s-a cerut amanarea publicarii.
Cand cererea contine solicitarea amanarii publicarii doar pentru anumite desene sau modele, in cazul unui depozit multiplu, publicarea se va face doar pentru desenele sau modelele pentru care nu a fost ceruta amanarea.
Publicarea este facuta in Buletinul Desenelor si Modelelor Comunitare, format electronic.
Un desen sau model comunitar poate fi invalidat prin interventia tertelor persoane interesate pentru anumite motive, de exemplu, daca se considera ca nu se incadreaza in definitia design-ului, sau daca exista o invocare anterioara a prioritatii. Cererea de invalidare este examinata de catre Departamentul de Design, analizand punctele de vedere ale ambelor parti implicate.
APELUL
5.7. INVALIDAREA
Apelul poate fi depus in scris de catre oricare parte afectata de o decizie, in maximum 2 luni de la notificarea deciziei apelate.