Nulitate act juridic Pret derizoriu, Relatii de rudenie dintre partile contractante
30 martie 2020Intoarcerea executarii Cale de atac
30 martie 2020
Plangere impotriva incheierii registratorului de carte funciara Competenta
- Decizia nr. 72/2007 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie
- Legea nr. 7/1996: art. 50 alin. (1)
Cum instanta a fost sesizata cu o plangere impotriva incheierii de respingere a cererii de inscriere in cartea funciara a unui contract pentru lipsuri ale documentatiei cerute de lege si pentru existenta unei inscrieri neradiate, este indiferent ca acest contract este unul de concesiune, iar competenta de solutionare a cauzei revine sectiei civile si nu celei de contencios administrativ.
[Sectia I civila, Sentinta civila nr. 48 din 20 aprilie 2016 (Sedinta din Camera de consiliu), F.S.]
La data de 15.01.2016, la Tribunalul Caras-Severin Sectia I Civila a fost inregistrat apelul declarat de Ministerul Transporturilor impotriva sentintei civile nr. 294/27.11.2015 pronuntata de Judecatoria Moldova-Noua, cauza fiind trimisa spre solutionare Sectiei a II-a Civila de contencios administrativ si fiscal a tribunalului cu motivarea ca litigiul este unul de contencios administrativ, intrucat refuzul de intabulare atacat in instanta priveste un act administrativ emis de Ministerul Transporturilor in legatura cu contractul de concesiune nr. 3/2008, contract de drept administrativ.
Prin incheierea din 05.04.2016, completul apartenent Sectiei a II-a astfel investit, a declinat competenta de solutionare a apelului in favoarea Sectiei I Civila si, constatand ivit conflictul negativ de competenta, a inaintat dosarul Curtii de Apel Timisoara in baza art. 133 pct. 2 C. pr. civ.
Verificand conflictul astfel ivit, Curtea a stabilit competenta de solutionare a cauzei in favoarea Sectiei I Civile a tribunalului, retinand ca prin sentinta apelata s-a solutionat un litigiu avand ca obiect o plangere de carte funciara impotriva incheierii de reexaminare a Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Caras-Severin, context in care devine incidenta Deciziei nr. 72/2007 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie pronuntata in interesul legii prin care s-a stabilit ca incheierile de tipul celor in discutie, desi sunt acte administrative, nu sunt supuse controlului instantelor judecatoresti de contencios administrativ, in conditiile Legii nr. 544/2004 ci contenciosului vizat de Legea nr. 7/1996, astfel ca, in conformitate cu art. 50 alin. (1) din Legea nr. 7/1996 competenta de solutionare a litigiului apartine judecatoriei, respectiv sectiilor civile ale tribunalelor. Cum in discutie este o plangere impotriva incheierii de carte funciara, limitele judecatii fiind circumscrise verificarii legalitatii solutiei de respingere a cererii in raport cu situatia tabulara a imobilului si documentatia anexata cererii de inscriere,
ramane lipsita de relevanta juridica natura actului a carui inscriere in cartea funciara se solicita. In acest context, a constatat instanta, cum impedimentul la intabulare retinut in speta vizeaza documentatia prevazuta de lege pentru inscrierea unui contract de concesiune (sustinandu-se lipsa identificarii topografice si existenta inscrierii anterioare a unui contract neradiat din cartea funciara), litigiul nu pune in discutie validitatea contractului de concesiune din perspectiva continutului acestuia, iar competenta de solutionare a apelului revine Sectiei I Civila.