Daca din raportul de expertiza contabila solicitat de instanta in vederea lamuririi cauzelor insolventei patrimoniului debitoarei rezulta ca principalele cauze ale insolventei debitoarei sunt scaderea pietei navlurilor pe plan international, concomitent cu reducerea ofertei de navluri, creSterea preturilor combustibililor, avarii din cauza echipajelor etc., iar administratorii societatii debitoare nu s-au folosit de bunurile societatii debitoare pentru folosul propriu sau cel al altei societati, nu au dispus in interes personal continuarea unei activitati care ar fi dus in mod vadit societatea la incetarea de plati, au condus contabilitatea societatii conform cu prevederile Legii contabilitatii nr. 82/1991, printr-un personal contabil calificat, nu au deturnat Si nu au ascuns active Si nu au marit in mod fictiv pasivul societatii, nu s-au folosit mijloace ruinatoare in scopul de a se procura fonduri pentru societate, care sa conduca apoi la intarzierea sau incetarea platilor, imputarea faptelor prevazute de art. 124 alin. (1) lit. a), c), d), e) Si f) din Legea nr. 64/1995, republicata, nu poate fi retinuta in sarcina paratilor administratori, deoarece nici una dintre faptele pretinse a fi imputabile administratorilor nu a fost dovedita prin probatoriile administrate in cauza, Si pe langa acest fapt reclamantele creditoare nu au facut dovada indeplinirii conditiei existentei unui raport de cauzalitate intre faptele administratorilor Si prejudiciul creat.
17 martie 2020Administratorul debitoarei se face vinovat de savarSirea faptelor prevazute de art. 137 alin. (1) lit. d), e) Si c) din Legea nr. 64/1995, modificata prin Legea nr. 149/2004 Si republicata, constand in aceea ca nu a tinut contabilitate in conformitate cu legea Si a facut sa dispara unele documente contabile, astfel ca lichidatorul nu a putut incasa de la debitorii falitei creante in valoare insemnata, a ascuns sau deturnat o parte din activul societatii, astfel ca suma, avans de trezorerie ridicat, nu a fost justificata, Si totodata a dispus continuarea unei activitati, cu pierderi reportate an de an. Prin faptele de mai sus, paratul a determinat prejudicierea creditorilor sai, prin imposibilitatea acestora de a-Si recupera creantele fata de debitoarea lor, intre aceste fapte Si prejudiciul cauzat existand un raport de cauzalitate, fiind astfel indeplinite conditiile raspunderii civile delictuale prevazute de art. 998 - 999 din Codul civil.
17 martie 2020
Judecatorul-sindic a constatat ca nu poate fi retinuta in intregime autoritatea de lucru judecat, avand in vedere ca, deSi cererea de angajare a raspunderii patrimoniale a paratilor a avut acelaSi temei juridic - art. 124 alin. (1) lit. a) (in prezent art. 137 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 64/1995, republicata) -, totuSi obiectul judecatii a fost limitat la creanta creditoarei inregistrata in procedura de faliment, litigiul fiind purtat cu aceasta parte. In ceea ce priveSte insa judecata facuta, judecatorul-sindic a apreciat ca, in privinta cererii actuale, se poate retine in parte autoritatea de lucru judecat cu referire la suma de 225.812.077 lei, parte a pasivului procedurii de insolventa corespunzator creantei inregistrate de creditoare. Analizand cererea in aceste limite se constata ca in sarcina administratorilor parati nu se poate retine savarSirea faptei prevazute de art. 137 alin. (1) lit. a), nefiind facuta dovada folosirii bunurilor sau creditului societatii in interes propriu; in speta, administratorii parati au dovedit atat efectuarea demersurilor pentru incasarea creantelor, cat Si pentru urmarirea fata de terti a garantiilor constituite pentru creditul angajat.
(Tribunalul Satu Mare - Sentinta nr. 84/LC din 24 februarie 2005)
Prin cererea inregistrata la dosar, creditoarea DGFP Satu Mare a solicitat judecatorului-sindic, in contradictoriu cu paratii M.A. Si M.V., sa dispuna angajarea raspunderii acestora in calitate de administratori ai debitoarei falite SC "R." SRL Halmeu pentru intregul pasiv inregistrat in procedura, in temeiul art. 124 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 64/1995, republicata, cu modificarile ulterioare, aratand in motivare ca paratii au dispus in interes personal continuarea unei activitati care ducea in mod vadit la incetare de plati.
Analizand actele Si lucrarile dosarului, judecatorul-sindic a retinut urmatoarele:
Cu privire la exceptia invocata in temeiul art. 147 din Legea nr. 64/1995, republicata, raportat la art. 137 alin. 1 din Codul de procedura civila, judecatorul-sindic a constatat ca nu poate fi retinuta in intregime autoritatea de lucru judecat, in raport cu Sentinta civila nr. 2207/LC/2002, pronuntata de Tribunalul Satu Mare, avand in vedere ca, deSi cererea de angajare a raspunderii patrimoniale a paratilor a avut acelaSi temei juridic - art. 124 alin. (1) lit. a) (in prezent art. 137 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 64/1995, republicata) -, totuSi obiectul judecatii a fost limitat la creanta Bancii X Satu Mare inregistrata in procedura de faliment, litigiul fiind purtat cu aceasta parte.
In ceea ce priveSte insa judecata facuta, judecatorul-sindic a apreciat ca, in privinta cererii actuale, se poate retine in parte autoritatea de lucru judecat cu referire la suma de 225.812.077 lei, parte a pasivului procedurii de insolventa corespunzator creantei inregistrate de Banca X - Sucursala Satu Mare.
Analizand cererea in aceste limite se constata ca in sarcina administratorilor parati nu se poate retine savarSirea faptei prevazute de art. 137 alin. (1) lit. a), nefiind facuta dovada folosirii bunurilor sau
creditului societatii in interes propriu; in speta, administratorii parati au dovedit atat efectuarea demersurilor pentru incasarea creantelor, cat Si pentru urmarirea fata de terti a garantiilor constituite pentru creditul angajat.
Petenta DGFP Satu Mare nu a produs nici o dovada a afirmatiilor cuprinse in cerere Si, ca urmare, cu distinctiile expuse anterior in privinta limitelor judecatii (partea de pasiv ce depaSeSte creanta inregistrata de Banca X Satu Mare), judecatorul-sindic a respins cererea pentru angajarea raspunderii paratilor M.A. Si M.V. fata de pasivul constatat in procedura de faliment privind pe debitoarea SC "R." SRL Halmeu.