Reabilitarea de drept - Cauza care înlătură consecințele condamnării
15 martie 2017Abandonul de familie
2 aprilie 2017Interzicerea exercitării unor drepturi
Pedepsele complementare
Tipuri:
- Interzicerea exercitării unor drepturi;
- Degradarea militară;
- Publicarea hotărârii de condamnare.
Potrivit art.66 Cod Penal, pedeapsa complementară a interzicerii exercitării unor drepturi constă în interzicerea exercitării, pe o perioadă de 1 la 5 ani, a unuia sau mai multora dintre următoarele drepturi:
- Dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice; interzicerea priveşte o parte din drepturile electorale; implică interdicția pentru condamnat, de a participa în calitate de candidat la alegerile prezidențiale, parlamentare (în Parlamentul național şi european), locale sau pentru orice altă funcție publică. Interzicerea priveşte şi excluderea de la depunerea candidaturii pentru o funcție publică eligibilă, cum ar fi cea de membru în CSM ori de preşedinte, vicepreşedinte sau preşedinte de secție la ÎCCJ.
- Dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat; priveşte dreptul de a da dispoziții obligatorii şi de a controla îndeplinirea lor, în exercitarea puterii de stat.
- Dreptul străinului de a se afla pe teritoriul României; în această accepțiune se consideră a fi străin cel care nu are cetățenie română.
- Dreptul de a alege; presupune interdicția de a vota la orice tip de alegeri; interzicerea dreptului de a fi ales, poate fi aplicată separat de interzicerea dreptului de a alege.
- Drepturile părinteşti; presupune săvârșirea unei infracțiuni în legătură cu exercitarea acestor drepturi; scopul principal este ocrotirea minorului, interesul copilului trebuind să primeze.
- Dreptul de a fi tutore sau curator;
- Dreptul de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracțiunii;
- Dreptul de a deține, purta şi folosi orice categorie de arme;
- Dreptul de a conduce anumite categorii de vehicule stabilite de instanță;
- Dreptul de a părăsi teritoriul României;
- Dreptul de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei peroane juridice de drept public;
- Dreptul de a se afla în anumite localități stabilite de instanță;
- Dreptul de a se afla în anumite locuri sau la anumite manifestări sportive, culturale ori la alte adunări publice, stabilite de instanță;
- Dreptul de a comunica cu victima sau cu membri de familie ai acesteia, cu persoanele cu care a comis infracțiunea sau cu alte persoane, stabilite de instanță, ori de a se apropia de acestea;
- Dreptul de a se apropia de locuința, locul de muncă, şcoala sau alte locuri unde victima desfăşoară activtăți sociale, în condițiile stabilite de instanța de judecată.
Când legea prevede interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică, instanța dispune interzicerea exercitării drepturilor prevăzute la lit.a şi lit.b.
Interzicerea exercitării acestor drepturi se dispune cumulativ.
Pedeapsa prevăzută la lit.c nu se va dispune atunci când există motive întemeiate de a crede că viața persoanei expulzate este pusă în pericol ori că persoana va fi supusă la tortură sau alte tratamente inumane ori degradante în statul în care urmează a fi expulzată.
Când dispune interzicerea unuia din drepturile prevăzute la lit.n şi la lit.o, instanța individualizează în concret conținutul acestei pedepse, ținând seama de împrejurările cauzei.
Potrivit art.67 Cod Penal, pedeapsa complementară a interzicerii exercitării unor drepturi poate fi aplicată dacă pedeapsa principală stabilită este închisoarea sau amenda şi instanța constată că față de natura şi gravitatea infracțiunii, împrejurările cauzei şi persoana infractorului, această pedeapsă este necesară.
Aplicarea pedepsei interzicerii exercitării unor drepturi este obligatorie când legea prevede această pedeapsă pentru infracțiunea săvârșită.
Interzicerea dreptului străinului de a se afla pe teritoriul României nu se aplică în cazul în care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere.
În cazul detențiunii pe viață, pedepsele complmentare nu se aplică; numai dacă detențiunea este ulterior înlocuită cu închisoarea de 30 de ani, se va aplica şi pedeapsa complementară pe durată maximă de 5 ani.
În cazul amânării aplicării pedepsei, pedepsele complementare nu se vor executa pe durata termenului de supraveghere şi nici după expirarea termenului dacă nu intervine revocarea ori anularea.
Pedepsele complementare nu se aplică minorului, chiar dacă la data pronunțării a devenit major.
În cazul concursului, complementarele se aplică pe lângă fiecare infracțiune, nu direct pe lângă rezultantă.
Conform art.68 Cod Penal, executarea pedepsei interzicerii exercitării unor drepturi începe:
- De la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare la pedeapsa amenzii;
- De la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere;
- După executarea pedepsei închisorii, după grațierea totală ori a restului de pedeapsă, după împlinirea termenului de prescripție a executării pedepsei sau după expirarea termenului de supraveghere a liberării condiționate.
În cazul în care s-a dispus liberarea condiționată, interzicerea dreptului străinului de a se afla pe teritoriul României se execută la data liberării.
Dacă se dispune revocarea suspendării pedepsei sub supraveghere sau înlocuirea pedepsei amenzii cu închisoarea, pentru alte motive decât săvârșirea unei noi infracțiuni, partea din durata pedepsei complementare a interzicerii exercitării unor drepturi neexecutată la data revocării sau înlocuirii se va executa după executarea pedepsei închisorii.
Se execută în paralel atât amenda, cât şi pedeapsa complementară. Dacă se înlocuieşte amenda cu închisoarea, pedeapsa complementară neexecutată la data înlocuirii se va executa după executarea închisorii (când înlocuirea nu are ca temei săvârșirea unei noi infracțiuni).
Pedepsele complementare se execută în termenul de supraveghere al suspendării sub supraveghere. Dacă se revocă suspendarea sub supraveghere, pedeapsa complementară neexecutată la data revocării se va executa după executarea închisorii (când revocarea nu are ca temei săvârșirea de noi infracțiuni).
Dacă pe parcursul executării pedepsei intervine amnistia postcondamnatorie, pedeapsa complementară nu se mai execută.
Dacă intervine grațierea postcondamnatorie, pedeapsa complementară se execută, afară de cazul în care actul de grațiere dispune altfel.