Consultanţă juridică gratuită pentru grupurile vulnerabile cu accent pe populaţia de etnie romă
22 februarie 2017Înțelesul unor termeni sau expresii în legea penală
16 martie 2017Împăcarea Cauza care înlătură răspunderea penală
Împăcarea poate interveni în cazul în care punerea în mişcare a acţiunii penale s-a făcut din oficiu, dacă legea o prevede în mod expres.
Împăcarea înlătură răspunderea penală şi stinge acţiunea civilă.
Împăcarea produce efecte numai cu privire la persoanele între care a intervenit şi dacă are loc până la citirea actului de sesizare a instanţei.
Pentru persoanele lipsite de capacitate de exerciţiu, împăcarea se face numai de reprezentanţii lor legali, iar persoanele cu capacitate de exerciţiu restrânsă se pot împăca cu încuviinţarea persoanelor prevăzute de lege.
În cazul persoanei juridice, împăcarea se realizează de reprezentantul său legal sau convenţional ori de către persoana desemnată în locul acestuia. Împăcarea intervenită între persoana juridică ce a săvârşit infracţiunea şi persoana vătămată nu produce efecte faţă de persoanele fizice care au participat la comiterea aceleiaşi fapte.
În cazul în care infracţiunea este săvârşită de reprezentantul persoanei juridice vătămate, dispoziţiile privind retragerea plângerii prealabile se aplică în mod corespunzător.
Este o cauză care înlătură răspunderea penală constând în operațiunea realizată între infractor și persoana vătămată, care înlătură răspunderea penală prin soluționarea situației conflictuale create prin săvârșirea infracțiunii.
Privește atât persoana fizică, cât și persoana juridică.
Produce efecte in personam doar între cei care s-au împăcat.
Prin Decizia nr.508/2014 Curtea Constituțională admite excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art.159, alin.3 Cod Penal și constată că acestea sunt constituționale în măsura în care se aplică tuturor inculpaților trimiși în judecată înaintea datei intrării în vigoare a Legii nr.286/2009 privind Codul Penal și pentru care la acea dată momentul citării actului de sesizare fusese depășit.
Poate interveni doar dacă legea o prevede expres, în cazul în care punerea în mișcare a acțiunii penale s-a făcut din oficiu.
Efecte:
Înlătură răspunderea penală și stinge acțiunea civilă.