Criterii pentru aprobarea, respingerea cererii introductive Art. 33 alin. (4), (5) Si (6)
17 martie 2020Atributiile administratorului judiciar in procedura simplificata
17 martie 2020
F0038 Notificarea deschiderii procedurii de faliment către creditori
F0038 Notificarea deschiderii procedurii de faliment către creditori
Inchiderea procedurii simplificate de faliment
De regula, inchiderea procedurii simplificate de faliment opereaza in mod corespunzator inchiderii procedurii generale, in conditiile art. 132, alin. (2), art. 133, lit.a) Si
- Si art. 134, alin.(1) Si (2).
Prin exceptie, cazul particular de inchidere a procedurii simplificate - raportat la prevederile art.1, alin.(2), lit.c), pct.1 din lege -, este cel prevazut la art. 131 din acelaSi act normativ, aplicabil tuturor comerciantilor persoane juridice care nu detin nici un bun in patrimoniul lor.
Indiferent de temeiul inchiderii procedurii simplificate de faliment prin incheierea/sentinta de inchidere judecatorul-sindic va dispune radierea debitorului de la registrul relevant de inmatriculare.
Inchiderea procedurii simplificate pentru lipsa/insuficienta bunurilor Art. 131
In orice stadiu al procedurii prevazute de prezenta lege, daca se constata ca nu exista bunuri in averea debitorului ori ca acestea sunt insuficiente pentru a acoperi cheltuielile administrative Si nici un creditor nu se ofera sa avanseze sumele corespunzatoare, judecatorul-sindic va putea da o sentinta de inchidere a procedurii, prin care se dispune Si radierea debitorului din registrul in care este inmatriculat.
Comentarii generale
Raţiunea închiderii procedurii, în orice stadiu procedural, în cazurile în care nu se pot identifica bunuri în averea debitorului sau bunurile identificate nu pot acoperi cheltuielile administrative şi nici un creditor nu avansează sume de bani, constă în evitarea tergiversărilor care apar în practică legate de măsurile întreprinse în scopul obţinerii acestor informaţii, concomitent cu radierea respectivilor debitori din evidenţele în care aceştia sunt înscrişi.
Comentarii generale
Raţiunea închiderii procedurii, în orice stadiu procedural, în cazurile în care nu se pot identifica bunuri în averea debitorului sau bunurile identificate nu pot acoperi cheltuielile administrative şi nici un creditor nu avansează sume de bani, constă în evitarea tergiversărilor care apar în practică legate de măsurile întreprinse în scopul obţinerii acestor informaţii, concomitent cu radierea respectivilor debitori din evidenţele în care aceştia sunt înscrişi.
Comentarii la art. 131 alin. (1), coroborat cu art. 1 alin. (2) lit. c) pct.1
Cazul particular de inchidere a procedurii simplificate de faliment prevazut la art. 131 alin. (1), coroborat cu art. 1 alin. (2) lit. c) pct.1, din lege, este aplicabil tuturor debitorilor - comercianti persoane juridice care intrunesc conditiile legale, respectiv: cele referitoare la calitatea debitorului Si la lipsa totala a bunurilor din averea sa.
Prin exceptie, atunci cand se constata ca bunurile din averea debitorului sunt insuficiente pentru a acoperi cheltuielile administrative (...), procedura simplificata nu se aplica automat, ci doar sub rezerva intrunirii Si a unei/ altor conditii legal prevazute in acest sens..
Inchiderea procedurii in baza prevederilor coroborate mai sus aratate se face in baza unui raport/cerere inaintat(a) judecatorului-sindic de catre lichidator, avand ca premisa analiza efectuata cu ocazia raportului pe care administratorul judiciar este tinut sa il intocmeasca in cele 30 de zile de la desemnarea sa.
Prin coroborarea celor doua temeiuri legale mai sus aratate, Si in ipoteza in care in averea debitorului exista bunuri, insa acestea sunt insuficiente (pentru a acoperi cheltuielile administrative Si, cumulativ, nici un creditor nu se ofera sa avanseze sumele corespunzatoare), procedura simplificata de faliment va fi, de asemenea, inchisa in baza art. 131 alin. (1) din lege, considerandu-se ca nici in aceasta ipoteza scopul procedurii nu poate fi atins.
Atunci cand debitorul aflat sub incidenta prezentei legi este un grup de interes economic, o societate in nume colectiv ori in comandita (simpla sau pe actiuni), iar bunurile aflate in patrimoniul acestora nu sunt suficiente pentru plata creantelor inregistrate in tabelul definitiv consolidat al creantelor, prevederile acestui text de lege se aplica cu respectarea prevederilor art. 126 din acelaSi act normativ, respectiv procedura va fi inchisa doar ulterior parcurgerii procedurii de executare silita impotriva asociatilor cu raspundere nelimitata sau, dupa caz, membrilor, autorizata prin sentinta de catre judecatorul-sindic, Si pusa in executare de lichidator, prin executorul judecatoresc.
Bunurile aflate in averea debitorului sunt cele indicate la art. 3 pct. 2 din lege, respectiv totalitatea bunurilor Si drepturilor sale patrimoniale - inclusiv cele dobandite in cursul procedurii insolventei - care pot face obiectul executarii silite, in conditiile reglementate de Codul de procedura civila.
Cat priveSte inchiderea procedurii simplificate pentru celelalte situatii prevazute la art. 1 alin. (2) lit. c), respectiv cele in care
actele constitutive Si/sau documentele contabile nu pot fi gasite Si/sau administratorul nu poate fi gasit, sediul nu mai exista ori nu corespunde adresei din registrul comertului,
procedura va fi inchisa ulterior indeplinirii atributiilor prevazute la art. 55 din lege, Si/sau obtinerea informatiilor necesare de la autoritatile competente, cu respectarea prevederilor referitoare la inchiderea procedurii generale, sau la inchiderea procedurii simplificate, dupa caz..