CUM INREGISTRATI LA OSIM UN DESEN SAU UN MODEL
1 aprilie 2020Publicarea cererii de inregistrare a marcii
1 aprilie 2020
CUM INREGISTRATI LA OSIM O INDICATIE GEOGRAFICA
Ce este o indicatie geografica?
Indicatia geografica este denumirea servind la identificarea unui produs originar dintr-o tara, regiune sau localitate a unui stat, in cazurile in care o calitate, o reputatie sau alte caracteristici determinate pot fi in mod esential atribuite acestei origini geografice.
Dreptul asupra indicatiilor geografice este dobandit si protejat prin inregistrarea la OSIM in conditiile Legii nr. 84/1998, privind marcile si indicatiile geografice, republicata.
Cine poate inregistra o indicatie geografica?
Au calitatea de a solicita la OSIM inregistrarea unei indicatii geografice asociatiile de producatori care desfasoara o activitate de productie in zona geografica respectiva, pentru produsele indicate in cerere. Inregistrarea unei indicatii geografice poate fi ceruta la OSIM direct sau prin consilier in proprietate industriala, si este supusa taxei prevazute de lege.
Inregistrarea indicatiilor geografice
Procedura de protectie a indicatiilor geografice incepe cu depunerea la OSIM a unei cereri, conform formularului de cerere de inregistrare (FORM G 01 - anexa 3), completat prin dactilografiere (calculator sau masina de scris), continand si lista persoanelor autorizate sa utilizeze indicatia geografica, in conformitate cu ghidul de pe ultima pagina a formularului.
Nota:
Formularul de cerere de inregistrare a indicatiei geografice se poate obtine din site-ulinstitutiei,
www.osim.ro
.
Cererea se depune spre inregistrare la Biroul Receptie Documente, insotita de dovada achitarii taxelor si de anexe, primind stampila cu data si numar de inregistrare. Cererile de inregistrare se pot trimite si prin posta, recomandat cu confirmare de primire.
Cererea de inregistrare a indicatiei geografice va fi insotita de:
- un caiet de sarcini, continand elementele prevazute de alin. (4);
- un certificat de conformitate a produselor, cu elementele prevazute in caietul de sarcini, eliberat de autoritatea publica centrala de specialitate;
- dovada achitarii taxei de inregistrare a indicatiei geografice, in cuantum de 1865 lei;
- procura de reprezentare a solicitantului cererii, daca este cazul.
Daca solicitantul inregistrarii unei indicatii geografice este o asociatie de producatori straina, cererea va fi insotita de urmatoarele documente:
- documentul justificativ, in copie certificata pentru conformitate, al titlului de protectie obtinut in tara de origine;
- dovada achitarii taxei de inregistrare a indicatiei geografice;
- procura de reprezentare a solicitantului cererii.
Care sunt principalele motive pentru respingerea unei cereri?
Sunt excluse de la inregistrare indicatiile geografice care nu sunt conforme cu definitia de la pct. 1, alin. 1, de mai sus, sau sunt denumiri generice ale produselor, cele care sunt susceptibile de a induce publicul in eroare asupra naturii, originii, modului de obtinere si calitatii produselor, precum si cele care sunt contrare bunelor moravuri sau ordinii publice.
Inscrierea in registrul indicatiilor geografice si eliberarea certificatului de inregistrare
Daca cererea indeplineste conditiile prevazute de lege, in termen de 2 luni OSIM decide inregistrarea indicatiei geografice in Registrul indicatiilor geografice, si acordarea dreptului de utilizare a acesteia solicitantului.
Inscrierea unei indicatii geografice in Registrul indicatiilor geografice, si eliberarea catre solicitant a certificatului de inregistrare a indicatiei geografice si de acordare a dreptului de utilizare a acesteia sunt supuse unei taxe de 233 lei, care se plateste in 2 luni de la data publicarii indicatiei geografice.
D
repturi conferite
Dreptul de folosire a indicatiei geografice, dobandit prin inregistrarea acesteia, apartine membrilor asociatiei inscrisi in lista comunicata la OSIM.
Persoanele autorizate sa foloseasca o indicatie geografica pentru anumite produse au dreptul sa o utilizeze in circuitul comercial, aplicata numai pe aceste produse, in documente insotitoare, reclame, prospecte, si pot sa aplice mentiunea
indicatie geografica inregistrata.
Este interzisa folosirea unei indicatii geografice sau imitarea acesteia de catre persoane neautorizate. Punerea in circulatie a produselor care indica sau sugereaza ca produsul in cauza este originar dintr-o regiune geografica, alta decat locul adevarat de origine, in scopul inducerii in eroare a publicului cu privire la originea geografica a produsului constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda, persoanele vinovate putand fi obligate la despagubiri, potrivit dreptului comun.
Inregistrarea unei indicatii geografice pe numele unei asociatii de producatori nu constituie obstacol la inregistrarea aceleiasi indicatii de catre orice alta asociatie avand calitatea ceruta de lege.
Durata de protectie a indicatiilor geografice curge de la data depunerii cererii la OSIM, si este nelimitata. Dreptul de utilizare se acorda solicitantului pe o perioada de 10 ani, cu posibilitatea de reinnoire nelimitata, daca se mentin conditiile in care acest drept a fost dobandit, si cu plata taxei legale.
Dreptul de folosire a unei indicatii geografice NU poate face obiectul niciunei transmiteri.