POPRIREA REGLEMENTATA DE ART.409 ALIN.3 DIN VECHIUL COD DE PROCEDURA CIVILA
17 martie 2020Decizie de impunere obligatii fiscale suplimentare de plata. Detinerea unui cod valid de identificare in scopuri de TVA
17 martie 2020
CRESTEREA CALITATII VIETII COPILULUI PRIN IMBUNATATIREA INGRIJIRII SI INTERVENTIEI PERSONALIZATE CU SCOP RECUPERATOR SI DE FACILITARE A INTEGRARII SOCIALE – FINALITATEA INCADRARII COPILULUI INTR-UN GRAD DE HANDICAP
Curtea de Apel Ploiesti – Sectia I Civila
Decizia civila nr.2712 din 12 decembrie 2016
Prin Ordinul nr. 725/2002 al ministrului sanatatii si familiei si al secretarului de stat al Autoritatii Nationale pentru Protectia Copilului si Adoptie (la a carei emitere s-a avut in vedere Conventia cu privire la drepturile copilului, adoptata de Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite la 20.11.1989 si ratificata de România prin Legea nr. 18/1990) sunt determinate criteriile medico-psihosociale de identificare si de incadrare intr-o categorie de handicap, pentru copii, pe baza carora se stabilesc masurile de protectie speciala, serviciile de interventie (reabilitare-recuperare) si sprijin necesare, pentru asigurarea conditiilor de dezvoltare optima (bio-psihosociala) in raport de nevoile individuale si particularitatile contextuale, pentru fiecare copil.
Conform actului normativ mentionat, evaluarea si incadrarea intr-un grad de handicap au drept finalitate cresterea calitatii vietii copilului prin imbunatatirea ingrijirii si interventiei personalizate cu scop recuperator si de facilitare a integrarii sociale.
Prin decizia civila nr. 2712/12 decembrie 2016, Curtea de Apel Ploiesti a respins ca nefondat apelul declarat de CPC impotriva sentintei civile nr. 2391/12.09.2016 a Tribunalului Prahova, apreciind-o ca fiind legala si temeinica.
Curtea a reamintit ca prin Ordinul nr. 725/2002 al ministrului sanatatii si familiei si al secretarului de stat al Autoritatii Nationale pentru Protectia Copilului si Adoptie (la a carei emitere s-a avut in vedere Conventia cu privire la drepturile copilului, adoptata de Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite la 20.11.1989 si ratificata de România prin Legea nr. 18/1990) sunt determinate criteriile medico-psihosociale de identificare si de incadrare intr-o categorie de handicap, pentru copii, pe baza carora se stabilesc masurile de protectie speciala, serviciile de interventie (reabilitare-recuperare) si sprijin necesare, pentru asigurarea conditiilor de dezvoltare optima (bio-psihosociala) in raport de nevoile individuale si particularitatile contextuale, pentru fiecare copil.
Conform actului normativ mentionat, evaluarea si incadrarea intr-un grad de handicap au drept finalitate cresterea calitatii vietii copilului prin imbunatatirea ingrijirii si interventiei personalizate cu scop recuperator si de facilitare a integrarii sociale.
In cauza pendinte judecatii, conform actelor medicale existente la dosar, minorul X, nascut la data de 29.07.2013, sufera de hipoacuzie congenitala, ce a condus la intârziere in dezvoltarea limbajului.
In acest context, al existentei unei afectiuni ireversibile, implantarea aparatelor auditive (ce necesita reglaje periodice) nu este de natura sa rezolve problemele de sanatate ale minorului, el având in continuare nevoie de o ingrijire permanenta, atenta si personalizata (cu scop recuperator si de facilitare a integrarii sociale) din partea unui adult, mai mult decât un copil obisnuit, la aceeasi vârsta.
Asadar, se impune incadrarea minorului X in grad de handicap grav, rationamentul judecatorului fondului având fundament in probatoriul administrat si in legislatia in materie (detaliata in preambulul expunerii).
In considerarea argumentelor expuse, raportate la finalitatea incadrarii intr-un grad de handicap – cresterea calitatii vietii copilului, prin imbunatatirea ingrijirii si interventiei personalizate, Curtea, in temeiul art. 480 alin.1 Cod pr.civila, a respins apelul ca nefondat.
(Judecator Cristina-Paula Brotac)