Fals si uz de fals, Neincepere urmarire penala, Anularea inscrisului contestat ca fiind fals de instanta civila
30 martie 2020Contestatie in anulare Inadmisibilitate, Proces echitabil
30 martie 2020
Conflict de competenta Conditii
- Codul de procedura civila de la 1865: art. 20 - 22
Spre deosebire de noul cod de procedura civila, cel anterior nu reglementa conflictul de competenta intre sectiile aceleiasi instante, trimiterile reciproce ale dosarelor urmand a fi solutionate pe cale administrativa la nivelul instantei la care a aparut incidentul procedural.
Curtea de Apel Timisoara, Sectia I civila, Sentinta civila nr. 220 din 25 noiembrie 2015, F.S.
Prin sentinta civila nr. 3403/17.09.2014 pronuntata de Tribunalul Timis in dosar nr. 114/30/2014* a fost admisa in parte actiunea formulata de reclamantul CA inregistrata initial la 20.03.2012 pe rolul Curtii de Apel Timisoara - Sectia contencios administrativ si fiscal impotriva paratei Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul A.N.P.R.P. In consecinta, parata a fost obligata sa solutioneze cererea reclamantului (obiect al dosarului nr. 8078/CC/2005), fiind respinsa in rest actiunea.
Impotriva sentintei au declarat recurs reclamantul si parata.
Prin decizia nr. 3077/07.05.2015, Curtea de Apel Timisoara a admis recursurile, a casat sentinta recurata si a trimis cauza spre rejudecare la Tribunalul Timis - Sectia contencios administrativ si fiscal cu indrumarea ca, in rejudecare, instanta de fond sa analizeze cu prioritate, in conditiile art. 137 alin. (1) C.pr.civ., exceptia de necompetenta functionala a sectiei de contencios administrativ, tinand cont de dispozitiile art. 35 alin. (1) din Legea nr. 165/2013.
Astfel investita, prin incheierea din 15 Septembrie 2015, instanta de trimitere a admis exceptia necompetentei functionale a Sectiei de contencios administrativ si fiscal, a scos cauza de pe rol si a inaintat-o Sectiei I Civila a Tribunalului Timis - Completul C.
Pentru a dispune astfel, instanta a avut in vedere ca reclamantul se afla in situatia reglementata de art. 34 din Legea nr. 165/2013, astfel ca sunt incidente dispozitiile art. 35 alin. (1) din Legea nr. 165/2013 potrivit carora „Deciziile emise cu respectarea prevederilor art. 33 si 34 pot fi atacate de persoana care se considera indreptatita la sectia civila a tribunalului in a carui circumscriptie se afla sediul entitatii, in termen de 30 de zile de la data comunicarii.”
La Tribunalul Timis Sectia I Civila cauza a fost inregistrata sub nr. dosar 114/30/2014***
Prin incheierea din 28 Octombrie 2015, instanta a declinat competenta de solutionare a cauzei catre Sectia de Contencios Administrativ si Fiscal a Tribunalului Timis,la completul initial investit; a constatat ivit conflictul negativ de competenta intre Sectia de Contencios Administrativ si Fiscal a Tribunalului Timis si Sectia I civila a Tribunalului Timis; a suspendat judecata cauzei si a sesizat Curtea de Apel Timisoara - Sectia I Civila competenta in solutionarea conflictului de competenta.
Pentru a dispune astfel, instanta a avut in vedere ca, prin cererea inregistrata pe rolul Curtii de Apel Timisoara Sectia contencios administrativ si fiscal la data de
- reclamantul a solicitat, in esenta, obligarea Statului Roman, prin Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor sa analizeze dosarul nr. 8087/CC/2005 si sa emita o decizie pentru acordarea de despagubiri pentru imobilul preluat abuziv, ca urmare a emiterii in baza Legii nr. 10/2001 a Dispozitiei nr. 1/2003 a Primarului Municipiului Lugoj prin care s-a propus acordarea de masuri reparatorii prin echivalent banesc. Fata de cele statuate prin Decizia Curtii Constitutionale nr. 269/07.05.2014, instanta a retinut ca in cauza se impune a fi avut in vedere cadrul normativ existent la momentul initierii demersului judiciar, respectiv dispozitiile art. 20 alin. (1) din Titlul VII Legea nr. 247/2005, modificat prin Legea nr. 2/2013 potrivit carora competenta de solutionare a cererii avand ca obiect refuzul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor revine Sectiei de Contencios Administrativ si Fiscal a tribunalului in a carui raza teritoriala domiciliaza reclamantul.
Astfel investita,Curtea de apel a retinut urmatoarele:
Cererea in obligatie de a face formulata de reclamant a fost inregistrata pe rolul Curtii de Apel Timisoara - Sectia contencios administrativ si fiscal la
- deci anterior intrarii in vigoare a noului Cod de procedura civila. In consecinta, fata de dispozitiile art. 3 din Legea nr. 76/2012, in cauza nu sunt aplicabile prevederile legii noi referitoare la conflictele de competenta ci cele ale art. 20-22 din Codul de procedura civila de la 1865. Or, spre deosebire de noul cod, cel anterior nu reglementa conflictul de competenta intre sectiile aceleiasi instante, trimiterile reciproce ale dosarelor solutionandu-se pe cale administrativa la nivelul instantei la care a aparut incidentul procedural.
Pentru aceste considerente, in baza dispozitiilor art. 20 pct. 2 din Codul de procedura civila de la 1865, instanta a respins sesizarea Tribunalului Timis - Sectia I Civila de stabilire a sectiei competente functional sa solutioneze prezentul litigiu si a restituit dosarul aceleiasi instante.