Judecătoria judecă în primă instanţă toate infracţiunile, cu excepţia celor date prin lege în competenţaaltor instanţe. Judecătoria soluţionează şi alte cauze anume prevăzute de lege.
Tribunalul judecă în primă instanţă:
Tribunalul soluţionează conflictele de competenţă ivite între judecătoriile din circumscripţia sa, precum şi contestaţiile formulate împotriva hotărârilor pronunţate de judecătorie în cazurile prevăzute de lege.
Tribunalul soluţionează şi alte cauze anume prevăzute de lege.
Tribunalul militar judecă în primă instanţă toate infracţiunile comise de militari până la gradul de colonel inclusiv, cu excepţia celor date prin lege în competenţa altor instanţe.
Tribunalul militar soluţionează şi alte cauze anume prevăzute de lege.
Curtea de apel judecă în primă instanţă:
Curtea de apel judecă apelurile împotriva hotărârilor penale pronunţate în primă instanţă de judecătorii şi de tribunale.
Curtea de apel soluţionează conflictele de competenţă ivite între instanţele din circumscripţia sa, precum şi contestaţiile formulate împotriva hotărârilor pronunţate de tribunale în cazurile prevăzute de lege.
Curtea de apel soluţionează şi alte cauze anume prevăzute de lege.
Curtea militară de apel judecă în primă instanţă:
Curtea militară de apel judecă apelurile împotriva hotărârilor penale pronunţate de tribunalele militare.
Curtea militară de apel soluţionează conflictele de competenţă ivite între tribunalele militare din circumscripţia sa, precum şi contestaţiile formulate împotriva hotărârilor pronunţate de acestea în cazurile prevăzute de lege.
Curtea militară de apel soluţionează şi alte cauze anume prevăzute de lege.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie judecă în primă instanţă infracţiunile de înaltă trădare, infracţiunile săvârşite de senatori, deputaţi şi membri din România în Parlamentul European, de membrii Guvernului, de judecătorii Curţii Constituţionale, de membrii Consiliului Superior al Magistraturii, de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi de procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie judecă apelurile împotriva hotărârilor penale pronunţate în primă instanţă de curţile de apel, de curţile militare de apel şi de Secţia penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie judecă recursurile în casaţie împotriva hotărârilor penale definitive, precum şi recursurile în interesul legii.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie soluţionează conflictele de competenţă în cazurile în care este instanţa superioară comună instanţelor aflate în conflict, cazurile în care cursul justiţiei este întrerupt, cererile de strămutare în cazurile prevăzute de lege, precum şi contestaţiile formulate împotriva hotărârilor pronunţate de curţile de apel în cazurile prevăzute de lege.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie soluţionează şi alte cauze anume prevăzute de lege.