Compensația în cazul datoriilor mai vechi de 3 ani
Buna ziua !
Mă numesc M Ion-Gheorghe, sunt vicepreș. unei asociații de 680 de pensionari și am urm. problemă :
Am divorțat în anul 2008 si am facut partajul cu fosta soție, la notar, în anul 2011, fără să trec în contractul de partaj un teren, bun comun pentru care mai trebuia plătită o sultă, sultă pe care am achitat-o singur după divorț !!! În plus tot în 2011, la partaj, am făcut și o înțelegere verbală, dar cu martori, pentru compensarea unor datorii personale ale ei și ale parinților ei dinaintea divorțului (2007-2008) + cota ei din terenul, bun comun, în schimbul unei împuterniciri pt. vânzarea terenului, ea fiind mandanta mea. Înțelegerea era să renunțe la banii ei din teren și eu la datoriile ei și ale parinților ei din anii 2007-2008. Am vândut acest teren în anul 2016, folosind această împuternicire pt. cota ei din teren și acum, în dec. 2017, mă dă în judecată să-i dau banii pt. cota ei din teren (eu fiind mandatarul ei) uitând de înțelegerea noastră.
1. Eu în întâmpinare pot să invoc compensaţia legală sau compensația convențională, dacă datoriile ei sunt prescrise ???
2. Ce se întămplă cu sulta plătită pt. 1/3 din teren numai de mine, după divorț.
Mulțumesc anticipat pt. răspuns, o să vă fac reclamă și o să vă trimit toti membrii asociației cu probleme juridice la dvs. !!! Cu stimă, M Ion-Gheorghe
Bună ziua,
Din perspectiva mea, datoriile fostei soții nu sunt prescrise. Ea v-a dat mandat prin care să vindeți și cota ei parte din bunul comun dobândit în timpul căsătoriei. Potrivit codului civil, dumneavoastră, în calitate de mandatar, aveți obligația să remiteți mandantului tot ceea ce ați primit în temeiul împuternicirii date. Contractul de vânzare s-a încheiat în 2016, ca atare aveați obligația de a da socoteală (adică să remiteți banii primiți) din momentul acela. Probabil în temeiul mandatului s-a și formulat acțiunea.
Sugerez să verificați cu atenție mandatul, că poate ați precizat în procura aceea faptul că dumneavoastră aveți dreptul de a păstra banii obținuți în urma vânzării, iar dacă nu puteți încerca suplimentarea acestui minus cu martorii pe care spuneți că îi aveți. De asemenea, faceți și precizare că ați plătit restul banilor pentru teren din resurse proprii după divorț și că fosta soție nu v-a asistat în aceasta chestiune.
Problema la proba cu martori este faptul că, potrivit codului de procedură civilă, este că aceasta este inadmisibilă peste ceea ce cuprinde un înscris. Puteți încerca să probați cu martori compensația în ideea că poate judecătorul va ține cont totuși de ea și va respinge cererea fostei soții.
Pentru informații suplimentare, nu ezitați să ne contactați!