Divizarea Comasarea | Consultanță Juridică 24/7 - Discută cu un Avocat Online

Divizarea Comasarea

caut avocat
Perchezitia mijloc de proba
21 iunie 2012
avocati bucuresti online
Avocat Divorturi
28 iunie 2012
Show all

Divizarea Comasarea

Plangere Penala

Plangere Penala

Reorganizarea persoanei juridice – Divizarea Comasarea

Reorganizarea este operaţiunea juridică ce cuprinde cel puţin două persoane juridice şi care produce efecte creatoare, modificatoare ori de încetare a lor.

Reorganizarea îmbracă două forme: comasarea şi divizarea.

A. Comasarea

Noţiunea de comasare este o denumire generică, menită să desemneze cele două forme ale sale: absorbţia şi fuziunea.

a) Absorbţia – Dacă initial această formă a comasării apare prin formularea „absorbirea unei persoane juridice de către o altă persoană juridică”, alta dispozitie legala prevede efectul absorbţiei astfel: „În cazul absorbţiei, persoana juridică dobândeşte drepturile şi este ţinută de obligaţiile persoanei juridice pe care o absoarbe”. Pe baza acestor dispoziţii, putem defini absorbţia ca fiind acea formă a comasării care constă în absorbirea unei persoane juridice, care-şi încetează existenţa, de o altă persoană juridică, care-şi sporeşte, astfel, fiinţa, activitatea.

b) Fuziunea – desemnează forma comasării prin formularea „fuziunea mai multor persoane juridice pentru a alcătui o persoană juridică nouă”, iar efectul fuziunii se prevede astfel: „În cazul fuziunii, drepturile şi obligaţiile persoanelor juridice fuzionate trec asupra noii persoane juridice astfel înfiinţate”.

Pe baza acestor dispoziţii, putem defini fuziunea ca fiind acea formă a comasării care constă în unirea, în contopirea a două sau mai multe persoane juridice, care îşi încetează astfel existenţa, şi înfiinţarea, astfel, a altei persoane juridice.

Divizarea Comasarea

B. Divizarea

Noţiunea de divizare este o denumire generică, menită să desemneze cele două forme ale sale: divizarea totală şi divizarea parţială.

a) Divizarea totală este acea formă a divizării ce constă în împărţirea întregului patrimoniu al unei persoane juridice, care îşi încetează existenţa, către două sau mai multe persoane juridice existente ori care numai prin divizare totală, nu şi prin divizare parţială.

b) Divizarea parţială este acea formă a divizării care constă în desprinderea unei părţi din patrimoniul unei persoane juridice, care-şi menţine fiinţa, şi transmiterea acestei părţi către una sau mai multe persoane juridice care există sau care se înfiinţează în acest fel. Aşa cum am arătat, divizarea parţială nu produce, niciodată, încetarea persoanei juridice.

Obtineti mai multe informatii despre serviciile noastre specializate accesand pagina: Avocat Iasi.

Avocat Marius Todeancă
Avocat Marius Todeancă
Discută cu un Avocat | Consultanță Juridică Online 24/7 ::::: Email: marius.todeanca[@]consultantavocat.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Consultă Avocat
Consultă Avocat
Simplu, Rapid, Eficient
Connecting...
Consultanță Juridică Specializată - Onorarii Flexibile, Echitabile
Simplu, Rapid, Eficient
:
:
:

Datele colectate sunt folosite pentru a vă contacta. Prin utilizarea serviciilor, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor Politica de confidențialitate
Simplu, Rapid, Eficient
:
:

Datele colectate sunt folosite pentru a vă contacta. Prin utilizarea serviciilor, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor Politica de confidențialitate
Această sesiune de discuții s-a încheiat.