Audierea persoanei vătămate, a părţii civile şi a părţii responsabile civilmente
La începutul primei audieri, organul judiciar adresează persoanei vătămate întrebările adresate şi suspectului au inculpatului, care se aplică în mod corespunzător.
Persoanei vătămate i se aduc la cunoştinţă următoarele drepturi şi obligaţii:
Dispoziţiile privind modul de ascultare şi consemnarea declarațiilor se aplică în mod corespunzător.
În cursul urmăririi penale, audierea persoanei vătămate se înregistrează prin mijloace tehnice audio sau audiovideo, atunci când organul de urmărire penală consideră necesar sau atunci când persoana vătămată a solicitat aceasta în mod expres, iar înregistrarea este posibilă.
Persoanei vătămate i se aduce la cunoştinţă cu ocazia primei audieri faptul că, în cazul în care inculpatul va fi privat de libertate, respectiv condamnat la o pedeapsă privativă de libertate, aceasta poate să fie informată cu privire la punerea acestuia în libertate în orice mod.
Audierea părţii civile şi a părţii responsabile civilmente se face potrivit dispoziţiilor de audiere a persoanei vătămate.
Părţii civile, precum şi părţii responsabile civilmente li se aduc la cunoştinţă următoarele drepturi:
Atunci când sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege referitoare la statutul de martor ameninţat sau vulnerabil ori pentru protecţia vieţii private sau a demnităţii, organul de urmărire penală poate dispune faţă de persoana vătămată ori faţă de partea civilă măsurile de protecţie specifice protecției martorilor.