Atragerea raspunderii pe art. 124 alin. (1) lit. d)
17 martie 2020Administratorul debitoarei a utilizat lichiditati in valoare insemnata, nu a putut justifica absenta bunurilor din patrimoniu Si a continuat activitatea, deSi se intrevedea intrarea in incapacitate de plata, fapte confirmate de administratorul Si lichidatorul judiciar in rapoartele intocmite. Avand in vedere ca faptele administratorului se inscriu in sfera art. 137 alin. (1) lit. a), c) Si e) din Legea nr. 64/1995, republicata, Si sunt intrunite conditiile raspunderii civile delictuale, s-a constatat temeinicia cererilor formulate de creditoare Si s-au admis ca atare.
17 martie 2020
Atragerea raspunderii administratorului in baza art. 124 alin. (1) lit. d)
Expertiza contabila a concluzionat ca nu exista justificare pentru suma de 142.631.250 lei, deoarece lichidatorul sustine in raportul sau ca administratorul se face vinovat de neindeplinirea obligatiei legale privind organizarea Si conducerea evidentei contabile, iar administratorul nu poate justifica cu acte suma de 142.631.250 lei, fapt ce conduce la concluzia existentei raportului de cauzalitate intre greSeala de gestiune a administratorului Si insuficienta activului societatii ajunse in stare de insolventa.
(Tribunalul Alba - Sentinta nr. 1048/CA din 9 septembrie 2003)
Pe parcursul procedurii, creditorii au solicitat atragerea raspunderii administratorului social P.V. in conditiile art. 124 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 64/1995, republicata, Si, totodata, luarea masurii asiguratorii asupra averii acestuia, in conformitate cu dispozitiile art. 126.
La art. 124 alin. (1) lit. d) se prevede ca una din aceste fapte consta in tinerea unei contabilitati fictive, provocarea disparitiei unor documente contabile sau netinerea contabilitatii in conformitate cu legea.
Rezulta din probele dosarului ca in cauza este prezent acest motiv, constatandu-se ca administratorul social nu a fost in masura sa justifice cu acte suma de 142.631.250 lei, fapt ce face imposibila verificarea utilizarii creditului in aceasta limita Si conduce la concluzia existentei raportului de cauzalitate intre greSeala de gestiune a administratorului Si insuficienta activului societatii ajunse in stare de insolventa.
Ca urmare, in conformitate cu dispozitiile art. 124 alin. (1) din Legea nr. 64/1995, republicata, s-a dispus ca o parte a pasivului societatii debitoare, respectiv suma de 142.631.250 lei, sa fie suportata de administratorul P.V., care a fost achitata creditorilor proportionat cu creantele admise, conform calculului efectuat in cauza de lichidator.
Potrivit dispozitiilor art. 127 din Legea nr. 64/1995, republicata, executarea silita urmeaza a se face potrivit Codului de procedura civila, in baza prezentei sentinte care, in conformitate cu dispozitiile art. 11 din aceeaSi lege, este definitiva Si executorie, ea fiind supusa obiectiilor pentru cei interesati, in ce priveSte inchiderea procedurii.