PROCEDURA DE INREGISTRARE A MARCII EUROPENE
1 aprilie 2020PROCEDURA INREGISTRARII UNUI DESEN SAU MODEL COMUNITAR
1 aprilie 2020AVANTAJE DESENE SI MODELE COMUNITARE - Avocat
AVANTAJELE DESENELOR SI MODELELOR COMUNITARE IN RAPORT CU PROTECTIA NATIONALA - Aplicarea unui sistem juridic unic
Aplicarea unui sistem juridic unic pentru desene si modele comunitare, oferind o protectie uniforma si puternica in toata Uniunea Europeana.
- Formalitati simplificate:
- o singura cerere;
- o singura limba a depozitului;
- un singur centru administrativ;
- un singur dosar de administrat;
- posibilitatea depunerii cererii pe cale electronica.
- Simplitatea procedurilor, cererile putand fi depuse atat la oficiile nationale de proprietate industriala, cat si la EUIPO.
- Exploatarea comunitara a drepturilor conferite, un desen sau model comunitar putand fi transferat unei alte persoane, sau licentiat altei parti.
- Dreptul exclusiv de utilizare si de a interzice tertilor utilizarea fara consimtamant pentru titularul unui desen sau model comunitar inregistrat.
- Dreptul de a lua orice masura legala impotriva celor care contra- fac desenul sau modelul, inclusiv de a solicita despagubiri, constituind, pentru detinator, un mijloc de combatere a potentialelor contrafaceri.
- Protectie legala extinsa, accesibila tuturor. Actiunile cu privire la un desen sau model pot fi intentate in fata Curtilor design-ului comunitar, care sunt curti nationale desemnate de catre statele membre ale Uniunii Europene, cu jurisdictie in ceea ce priveste desenele si modelele comunitare. Deciziile luate de aceste curti sunt aplicabile in toata Uniunea Europeana, fara a mai deschide actiuni individuale in fiecare stat membru.
- Posibilitatea depunerii unui depozit multiplu, o singura cerere incluzand un numar nelimitat de desene sau modele, daca acestea fac parte din aceeasi gama de produse similare (exceptie facand cererile depuse electronic, in acest caz numarul fiind limitat la 99).
Conform Tratatului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, un desen sau model comunitar protejat sau solicitat la inregistrare, inaintea datei de aderare, se extinde si pe teritoriul Romaniei pentru a avea acelasi efect in intreaga Uniune Europeana, in conformitate cu Regulamentul comunitar.
IO. ACADEMIA EUIPO
Din punct de vedere juridic, desenele sau modelele comunitare vor coexista cu cele nationale.
In caz de conflict cu un drept de proprietate intelectuala anterior protejat, se poate solicita anularea unui desen sau model pentru incalcarea drepturilor asupra unui desen sau model anterior inregistrat in Uniunea Europeana sau in Romania.
Solicitarea anularii unui desen sau model pentru neindeplinirea conditiilor de acordare a protectiei se poate face la EUIPO, iar anularea pe calea unei cereri reconventionale, in cadrul unei actiuni in contrafacere, se poate introduce la instanta comunitara stabilita de statul membru (in cazul Romaniei, Tribunalul Bucuresti va solutiona in prima instanta astfel de cereri).
Academia EUIPO este o platforma de invatare si de diseminare a informatiilor, pusa la dispozitia tuturor celor interesati sa inteleaga procedurile desfasurate in cadrul oficiului de la Alicante, precum si importanta comerciala si implicatiile juridice ale acestor demersuri.
Informatii privind Academia EUIPO gasiti pe link-ul:
https://euipo.europa.eu/ohimportal/ro/learning
[1]
Art. 2, din Ordonanta Guvernului, nr. 41/1998, republicata, cu valori valabile de la data de 01.01.2019.
[2]
Pentru depunerea cererii pe cale electronica, taxa de inregistrare este de 92 lei.
Nota:
Pentru detalii referitoare la cuantumul taxelor si reducerile de taxe aferente altor proceduri si mentinerii in vigoare a brevetelor de inventie, consultati Ordonanta Guvernului, nr. 41/1998, privind taxele in domeniul protectiei proprietatii industriale, republicata, cu valori valabile de la data de 01.01.2019, si Legea nr. 64/991, privind brevetele de inventie, republicata.
[3]
Conventia de la Paris, pentru protectia proprietatii industriale, din 20 martie 1883, la care Romania a aderat in 1920; in anul 1968, Romania a ratificat conventia in forma revizuita la Stockholm, in 1967.