Reabilitarea de drept - Cauza care înlătură consecințele condamnării
15 martie 2017Abandonul de familie
2 aprilie 2017Măsurile de supraveghere şi obligațiile
Potrivit art.101 Cod Penal, dacă restul de pedeapsă rămas neexecutat la data liberării este de 2 ani sau mai mare, condamnatul trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere:
- Să se prezinte la serviciul de probațiune, la datele fixate de acesta;
- Să primească vizitele persoanei desemnate cu supravegherea sa;
- Să anunțe, în prealabil, orice schimbare a locuinței şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;
- Să comunice schimbarea locului de muncă;
- Să comunice informații şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de exstență.
În cazul de mai sus, instanța poate impune condamnatului să execute una sau mai multe dintre următoarele obligații:
- Să urmeze un curs de pregătire şcolară ori de calificare profesională;
- Să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de serviciul de probațiune sau organizate în colaborare cu instituții din comunitate;
- Să nu părăsească teritoriul României;
- Să nu se afle în anumite locuri sau la anumite manifestări sportive, culturale ori la alte adunări publice, stabilite de instanță;
- Să nu comunice cu victima sau cu membri de familie ai acesteia, cu participanții la săvârșirea infracțiunii sau cu alte persoane, stabilite de instanță, ori să nu se apropie de acestea;
- Să nu conducă anumite vehicule stabilite de instanță;
- Să nu dețină, să nu folosească şi să nu poarte nici o categorie de arme.
Obligațiile prevăzute mai sus la lit.c-g pot fi impuse în măsura în care nu au fost aplicate în conținutul pedepsei complmentare a interzicerii exercitării unor drepturi.
Când stabileşte obligația prevăzută la lit.d-f, instanța individualizează în concret conținutul acestei obligații, ținând seama de împrejurările cauzei.
Măsurile de supraveghere şi obligațiile de la lit.a şi b se execută din momentul acordării liberării, pe o perioadă egală cu o treime din durata termenului de supraveghere, dar nu mai mult de 2 ani, iar obligațiile prevăzute la lit.c-g se execută pe toată durata termenului de supraveghere.
Pe durata supravegherii, toate datele se comunică serviciului de probațiune.
Supravegherea executării obligațiilor prevăzute la lit. a şi b se face de serviciul de probațiune. Verificarea modului de îndeplinire a obligațiilor prevăzute la lit.c-g se face de organele abilitate, care vor sesiza serviciul de probațiune cu privire la orice încălcare a acestora.
Supravegherea executării obligațiilor prevăzute la lit.d şi e poate fi realizată şi printr-un sistem electronic de supraveghere, în condițiile prevăzute de legea specială.
Pe durata supravegherii, serviciul de probațiune are obligația să sesizeze instanța, dacă:
- Au intervenit motive care justifică, fie modificarea obligațiilor impuse de instanță, fie încetarea executării unora dintre acestea;
- Persoana supravegheată nu respectă măsurile de supraveghere sau nu execută, în condițiile stabilite, obligațiile ce îi revin.
Serviciul de probațiune nu sesizează instanța când s-a săvârșit o nouă infracțiune.
Conform art.103 Cod Penal, dacă pe durata supravegherii au intervenit motive care justifică fie impunerea unor noi obligații, fie sporirea sau diminuarea condițiilor de executare a celor existente, instanța dispune modificarea obligațiilor în mod corespunzător, pentru a asigura condamnatului şanse mai mari de reintegrare socială.
Instanța dispune încetarea executării unora din obligațiile pe care le-a impus, când apreciază că menținerea acestora nu mai este necesară.
Modificarea sau încetarea priveşte întotdeauna obligațiile, niciodată măsurile de supraveghere.
Efecte
În cazul în care condamnatul nu a săvârșit o nouă infracțiune descoperită până la expirarea termenului de supraveghere, nu s-a dispus revocarea liberării condițonate şi nu s-a descoperit o cauză de anulare, pedeapsa se consideră executată.
Efectele liberării condițonate nu se întind şi asupra măsurilor de siguranță.