Reabilitarea de drept - Cauza care înlătură consecințele condamnării
15 martie 2017Abandonul de familie
2 aprilie 2017Termenul de supraveghere
Termenul de supraveghere
Conform art.92 Cod Penal, durata suspendării executării pedepsei sub supraveghere constituie termen de supraveghere pentru condamnat şi este cuprinsă între 2 şi 4 ani, fără a putea fi însă mai mică decât durata pedepsei aplicate.
Termenul de supraveghere se calculează de la data când hotărârea prin care s-a pronunțat suspendarea executării pedepsei sub supraveghere a rămas definitivă.
Pe durata termenului de supraveghere condamnatul trebuie să respecte măsurile de supraveghere şi să execute obligațiile ce îi revin, în condițiile stabilite de instanță.
Art.93 Cod Penal, statuează că pe durata termenului de supraveghere, condamnatul trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere:
- Să se prezinte la serviciul de probațiune, la datele fixate de acesta;
- Să primească vizitele consilierului de probațiune desemnat cu supravegherea sa;
- Să anunțe, în prealabil, schimbarea locuinței şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;
- Să comunic schimbarea locului de muncă;
- Să comunice informații şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existență.
Instanța impune condamnatului să execute una sau mai multe din următoarele obligații:
- Să urmeze un curs de pregătire şcolară ori de calificare profesională;
- Să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probațiune sau organizate în colaborare cu instituții din comunitate;
- Să se supună măsurilor de control, tratament sau îngrijire medicală;
- Să nu părăsească teritoriul României, fără acordul instanței.
Pe parcursul termenului de supraveghere, condamnatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă cuprinsă între 60 şi 120 de zile, în condițiile stabilite de instanță, afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate, nu poate presta această muncă. Numărul zilnic de ore se stabileşte prin legea de executare a pedepselor.
Pentru stablirea conținutului obligației, instanța va consulta informațiile puse la dispoziție periodic de către serviciul de probațiune cu privire la posibilitățile concrete de executare existente la nivelul serviciului de probațiune şi la nivelul instituțiilor din comunitate.
Condamnatul trebuie să îndeplinească integral obligațiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare, cel mai târziu cu 3 luni înainte de expirarea termenului de supraveghere.
Pe durata termenului de supraveghere, datele privind măsurile de supraveghere şi obligațiile se comunică serviciului de probațiune.
Supravegherea executării obligațiilor se face de serviciul de probațiune. Verificarea modului de îndeplinire a obligațiilor se face de organele abilitate, care vor sesiza serviciul de probațiune cu privire la orice încălcare a acestora.
Serviciul de probațiune va lua măsurile necesare pentru a asigura executarea obligațiilor într-un termen cât mai scurt de la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare.
Pe durata termenului de supraveghere, serviciul de probațiune are obligația să sesizeze instanța dacă:
- Au intervenit motive care justifică fie modificarea obligațiilor impuse de instanță, fie încetara executării unora dintre acestea;
- Persoana supravegheată nu respectă măsurile de supraveghere sau nu execută, în condițiile stabilite, obligațiile care îi revin;
- Persoana supravegheată nu a îndeplinit obligațiile civile stabilite prin hotărâre, cel mai târziu cu 3 luni înainte de expirarea termenului de supraveghere.
Dacă pe parcursul termenului de supraveghere au intervenit motive care justifică fie impunerea unor noi obligații, fie sporirea sau dimnuarea condițiilor de executare a celor existente, instanța dispune modificarea obligațiilor în mod corespunzător, pentru a asigura condamnatului şanse mai mari de îndreptare.
Instanța dispune încetarea executării unora dintre obligațiile pe care le-a impus, când apreciază că menținerea acestora nu mai este necesară.
Modificarea sau încetarea priveşte întotdeauna obligațiile, niciodată măsurile de supraveghere. Dintre obligații, cele civile nu pot fi modificate, iar încetarea lor nu e poate dispune.
Nu constituie modificare a obligațiilor încuviințarea de a părăsi teritoriul țării.
Efecte
Potrivit art.98 Cod Penal, în cazul în care condamnatul nu a săvârșit o nouă infracțiune descoperită până la expirarea termenului de supraveghere, nu s-a dispus revocarea suspendării executării pedepsei sub supraveghere şi nu s-a descoperit o cauză de anulare, pedeapsa se consideră executată.
Suspendarea executării pedepsei sub supraveghere nu produce efecte asupra măsurilor de siguranță şi a obligațiilor civile prevăzute în hotărârea de condamnare.