Realitatea legii penale. Comparatie Noul Cod penal si Codul penal de la 1968
29 aprilie 2014Legea penala tratatele internationale. Comparatie Noul Cod penal si Codul penal de la 1968
29 aprilie 2014Universalitatea legii penale. Comparatie Noul Cod penal si Codul penal de la 1968
Universalitatea legii penale. Comparatie Noul Cod penal si Codul penal de la 1968
Noul Cod penal
Universalitatea legii penale
Art. 11. ‐ (1) Legea penală română se aplică şi altor infracţiuni decât celor prevăzute în art. 10, săvârşite în afara teritoriului ţării de un cetăţean străin sau o persoană fără cetăţenie, care se află de bunăvoie pe teritoriul României, în următoarele cazuri:
a) s‐a săvârşit o infracţiune pe care statul român şi‐a asumat obligaţia să o reprime în temeiul unui tratat internaţional, indiferent dacă este prevăzută sau nu de legea penală a statului pe al cărui teritoriu a fost comisă;
b) s‐a cerut extrădarea sau predarea infractorului şi aceasta a fost refuzată.
(2) Dispoziţiile alin. (1) lit. b) nu se aplică atunci când, potrivit legii statului în care s‐a săvârşit infracţiunea, există o cauză care împiedică punerea în mişcare a acţiunii penale sau continuarea procesului penal ori executarea pedepsei sau când pedeapsa a fost executată ori este considerată ca executată.
(3) Când pedeapsa nu a fost executată sau a fost executată numai în parte, se procedează potrivit dispoziţiilor legale privitoare la recunoaşterea hotărârilor străine.
Codul penal de la 1968
Universalitatea legii penale
Art. 6. ‐ Legea penală se aplică şi altor infracţiuni decât celor prevăzute în art. 5 alin. 1, săvârşite în afara teritoriului ţării, de un cetăţean străin sau de o persoană fără cetăţenie care nu domiciliază pe teritoriul ţării, dacă:
a) fapta este prevăzută ca infracţiune şi de legea penală a ţării unde a fost săvârşită;
b) făptuitorul se află în ţară.
Pentru infracţiunile îndreptate împotriva intereselor statului român sau contra unui cetăţean român, infractorul poate fi judecat şi în cazul când s‐a obţinut extrădarea lui.
Dispoziţiile alineatelor precedente nu se aplică în cazul când, potrivit legii statului în care infractorul a săvârşit infracţiunea, există vreo cauză care împiedică punerea în mişcare a acţiunii penale sau continuarea procesului penal ori executarea pedepsei, sau când pedeapsa a fost executată ori este considerată ca executată. Când pedeapsa nu a fost executată sau a fost executată numai în parte, se procedează potrivit dispoziţiilor legale privitoare la recunoaşterea hotărârilor străine.
Observatii PICCJ
se limitează principiul universalității la cazurile prev. la lit. a) și b)
Cauti un Avocat? Suna acum la 0745-034.638 sau intra pe pagina Avocat !