Celeritatea procedurii. Cerere de suspendare. Inadmisibilitate
17 martie 2020Creanta izvorata dintr-un contract de inchiriere neinscris in CF. Admisibilitate
17 martie 2020
Simplul fapt al vanzarii bunului la un pret net inferior valorii stabilite prin expertiza nu este de natura a duce la anularea vanzarii.
Nota: Contractul fiind incheiat cu 6 luni inainte de deschiderea procedurii, aceasta nu inseamna ca ,,debitoarea se afla in cursul desfaSurarii normale a activitatii sale”, starea afacerilor din acel moment urmand a fi examinata pe baza de probe pentru a se stabili daca la data vanzarii se putea estima viitorul afacerii, respectiv daca perspectiva deschiderii procedurii era previzibila.
(Tribunalul IaSi - Sentinta nr. 121 din 4 martie 2003)
In cauza privind procedura reorganizarii judiciare Si falimentului deschisa impotriva debitoarei SC "M." SRL IaSi, s-a inregistrat cererea formulata de lichidatorul SC "L." SRL IaSi, care a solicitat anularea contractului de vanzare-cumparare incheiat la data de 18.12.2001 intre debitoare Si cumparatorul SC "C." SA IaSi.
In cererea sa, lichidatorul arata ca prin contractul sus-mentionat a fost vandut, in dauna creditorilor, imobilul cu destinatia abator, situat in localitatea Tg. Frumos, judetul IaSi. Pretul de 1.415.334.044 lei obtinut in urma vanzarii este sub valoarea reala a imobilului, valoarea stabilita prin expertiza ridicandu-se la suma de 8.736.588.000 lei. De asemenea, lichidatorul considera ca administratorul debitoarei a aparat interesele cumparatorului a carui director general era.
Cererea este neintemeiata Si a fost respinsa ca atare, iar, pe cale de consecinta, a fost respinsa Si cererea privind instituirea sechestrului asigurator, din considerentele urmatoare:
La data de 11.06.2002, prin Incheierea de Sedinta nr. 303, a fost deschisa procedura impotriva debitoarei SC "M." SRL IaSi.
Contractul de vanzare-cumparare, autentificat sub nr. 2296 din 18.12.2001, a fost incheiat inainte de data deschiderii procedurii Si inainte de inregistrarea oricarei cereri formulate de creditori impotriva debitoarei.
Potrivit dispozitiilor art. 44 Si urmatoarele din Legea nr. 64/1995, republicata, operatiunile comerciale incheiate in anul anterior deschiderii procedurii pot fi anulate, daca sunt facute in paguba creditorilor. Or, prin efectul subrogatiei reale, pretul bunului vandut a intrat in patrimoniul debitoarei, astfel ca nu este indeplinita conditia privind producerea unei pagube in dauna creditorilor. Pe de alta parte, la data incheierii contractului de vanzare-cumparare, debitoarea se afla in cursul desfaSurarii normale a activitatii sale. In aceste conditii, art. 47 din aceeaSi lege, prin exceptie, interzice anularea oricarui transfer cu caracter patrimonial.
In ceea ce priveSte pretul obtinut din vanzare, instanta a constatat ca acesta este dat de cursul pietei libere Si, chiar in conditiile in care, printr-o expertiza extrajudiciara, s-a stabilit un pret mai mare, suma de 1.415.334.044 lei obtinuta din vanzare reprezinta un pret serios, stabilit potrivit dispozitiilor art. 1303 din Codul civil.