Contract de cesiune a creantei. Conditii ce trebuiesc indeplinite pentru ca cesiunea sa fie opozabila tertilor
17 martie 2020Cerere de deschidere a procedurii din partea creditorului. Exceptia autoritatii de lucru judecat. Exceptia neindeplinirii procedurii concilierii prealabile conform art. 7201 din
17 martie 2020
Propunere de intelegere facuta de debitor creditorului pentru stingerea datoriei. Irelevanta inregistrarii de catre debitor a unui profit in activitatea sa
In speta, pentru creanta solicitata, creditoarea detine titlu executoriu, utilizand procedura de executare silita de drept comun, care a intocmit acte de constatare din care rezulta ca debitoarea nu detine lichiditati de valoarea necesara pentru a stinge debitul, dupa cum nu poseda nici bunuri mobile sau imobile care sa poata fi valorificate prin vanzare la licitatie.
Debitorul nu poate impune creditorului obligarea acestuia la acceptarea altor modalitati de stingere a datoriei.
Imprejurarea ca din activitatea debitorului se inregistreaza profit nu este o dovada a inexistentei starii sale de insolventa.
(Tribunalul Cluj - Sentinta nr. 4111/C din 30 octombrie 2003)
Prin cererea inregistrata la data de 30 iunie 2003, creditoarea SC "T." SA Cluj-Napoca a solicitat instantei deschiderea procedurii judiciare de faliment a debitoarei SC "S." SRL Cluj-Napoca, aratand ca aceasta se afla in stare de incetare de plati Si nu mai poate face fata obligatiilor sale comerciale.
Aceasta cerere a fost comunicata debitoarei la 28 iulie 2003 in conditiile art. 31 din Legea nr. 64/1995, republicata, iar debitoarea a formulat contestatie, inregistrata la data de 23 octombrie 2003, prin care solicita respingerea cererii de deschidere a procedurii de faliment, aratand ca nu se afla in stare de incetare de plati, solicita repunerea in termenul de contestatie deoarece nu a primit la sediul sau notificarea Si arata ca face plati periodice Si a propus o intelegere de stingere a datoriei fata de creditoare.
Cu privire la aceasta cerere, creditoarea a solicitat respingerea contestatiei Si deschiderea procedurii, deoarece starea de incetare de plati este evidenta Si, in plus, ca este tardiv introdusa contestatia.
Cu privire la tardivitatea contestatiei, s-a dispus repunerea in termen a debitoarei, fata de faptul ca din dovada de comunicare a notificarii Si a cererii introductive se constata ca comunicarea a fost facuta numai prin afiSare, astfel ca debitoarea a luat cunoStinta despre aceasta cauza numai cu ocazia citatiei emise pentru termenul din 22 octombrie 2003.
Examinand cererea creditoarei Si contestatia depusa, in temeiul prevederilor art. 31 alin. (5) din Legea nr. 64/1995, republicata, a fost respinsa contestatia Si a fost dispusa deschiderea procedurii prevazute de aceasta lege.
In acest sens, s-a retinut ca debitoarea se afla in stare de incetare de plati Si ca aspectele invocate in contestatie nu sunt de natura sa conduca la admiterea acesteia.
Imprejurarea ca din activitatea debitoarei se inregistreaza lunar un profit ce variaza in ultimele 6 luni intre 15 Si 58 milioane lei nu este o dovada a starii de solvabilitate, atata timp cat in contul debitoarei nu exista la data acestei hotarari, o suma lichida Si disponibila, cel putin egala cu creanta datorata creditoarei.
Se mai constata ca pentru creanta solicitata, creditoarea detine un titlu executoriu constand intr-o hotarare judecatoreasca, astfel ca nu mai este posibila verificarea acestei creante, iar pentru incasarea creantei, creditoarea a utilizat procedura de executare silita prin executorul judecatoresc, care a intocmit acte de constatare din care rezulta ca debitoarea nu detine lichiditati de valoarea necesara pentru a stinge debitul, dupa cum nu poseda nici bunuri mobile sau imobile care sa poata fi valorificate prin vanzare la licitatie.
Fata de aceasta a fost dispusa deschiderea procedurii de faliment prevazute de Legea nr. 64/1995, republicata, la cererea creditoarei.