Masurile preventive - Cai de atac
7 noiembrie 2012Liberarea provizorie pe cautiune
7 noiembrie 2012Liberarea provizorie sub control judiciar - Vechiul Cod penal
Liberarea provizorie sub control judiciar si pe cautiune au fost introduse în Codul de procedură penală prin legea 32/1990, modificată prin legea 281/2003. Sunt măsuri de prevenţie neprivative de libertate ce pot fi luate faţă de învinuit sau de inculpat atât în cursul urmăririi penale, cât şi în faza de judecată, cu aprecierea condiţiilor legii faţă de gravitatea faptei şi de comportarea învinuitului sau a inculpatului, dacă lăsarea sa în libertate nu prezintă pericol pentru ordinea publică.
Potrivit art. 1601 CPP, în tot cursul procesului penal învinuitul sau inculpatul poate cere punerea în libertate provizorie sub control judiciar sau pe cauţiune.
Libertatea provizorie sub control judiciar se poate dispune dacă se întrunesc condiţiile ce rezultă din art. 1601 şi 1602 CPP:
a) infracţiunea să fi fost comisă din culpă, iar în cazul infracţiunii intenţionate pedeapsa închisorii prevăzută de lege să nu fie mai mare de 18 ani;
b) învinuitul sau inculpatul să nu fie recidivist sau să nu existe date care justifică temerea că va mai săvârşi o altă infracţiune ori că va încerca să zădărnicească aflarea adevărului, alterarea mijloacelor de probă etc.
Liberarea provizorie se dispune atât în cursul urmăririi penale, cât şi în faza de judecată, de instanţă.
Liberarea provizorie sub control judiciar
Pe perioada liberării provizorii instanţa impune învinuitului sau inculpatului să respecte una sau mai multe dintre următoarele obligaţii:
a) să nu depăşească limita teritorială fixată, decât în condiţiile stabilite de instanţă;
b) să comunice organelor judiciare orice schimbare de domiciliu;
c) să nu meargă în locuri anume stabilite;
d) să se prezinte la organul de urmărire sau la instanţă ori de câte ori este chemat;
e) să nu intre în legătură cu anumite persoane determinate;
f) să nu conducă nici un autovehicul sau anumite autovehicule;
g) să nu exercite acea profesie de natura căreia s-a folosit la săvârşirea faptei.
Conform art. 1603, controlul judiciar dispus de instanţă poate fi modificat oricând în total sau în parte, pentru motive temeinice.
Afla mai multe detalii de pe pagina Avocat drept penal.