Minor Cu Cetatenie Dubla » Întreabă Avocat

Minor cu cetatenie dubla

Gabriela Bejenaru a întrebat 2 ani în urmă

Minor cu cetatenie dubla

Buna ziua. Avem o situatie mai delicata. Eu sunt originara din R. Moldova, am si cetatenie romana.

Fratele meu, care e minor (13ani), s-a nascut dintr-o relatie pe care mama noastra a avut-o cu un cetatean roman, dupa ce a divortat de tatal meu.

Mama nu a fost casatorita cu cetateanul roman, actual nu mai au o relatie. Mama a plecat recent in Italia si nu reuseste sa il ia si pe fratele meu cu ea asa ca eu il voi lua la mine, in Cluj, ca sa-l inscriu la scoala.

Problema e ca, avand in vedere ca tatal e cetatean roman, fratele meu are certificat de nastere romanesc cu numele de familie al tatalui lui; fratele meu a locuit doar in Moldova cu mama noastra; tatal lui s-a recasatorit, are si un copil, nu ii mai trimite bani(de mult timp) si nu il mai suna;

Pe certificatul de nastere de Moldova, fratele meu a avut initial numele de familie al tatalui sau; mama voia sa vina in Romania sa ma viziteze ai voia sa-l ia si pe fratele meu(sau de exemplu: voia sa-l ia in vacanta si nu  putea pentru ca nu avea permisiunea de la tatal lui).

Iar intr-un sfarsit cand a reusit sa-l contacteze pe tatal fratelui meu, el a zis ca nu ii da permisiunea; asa ca mama a mers la unitatea eminenta din Moldova si le-a explicat situatia(ca nu-l poate scoate din tara pe fratele meu iar tatal lui nu ii da permisiunea, plus ca tatal lui nu are grija in niciun fel de fratele meu, nici macar nu-l suna).

Asa ca cei de la unitatea eminenta i-au schimbat numele de familie a fratelui meu, din numele tatalui in numele de familie a mamei mele.

Acum el practic are 2 certificate de nastere, unul romanesc si unul moldovenesc, cu nume de familie diferite.

Intrebarea mea este: daca il aduc in Romania la scoala, poate sa vina ca cetatean moldovean? Chiar daca are si cetatenie romana? Multumesc.

Adaugă răspuns

5
+
4
=