Demers Salariu Redus » Întreabă Avocat

Demers salariu redus

Dencu Mircea a întrebat 1 an în urmă

Demers salariu redus

Buna ziua, Mircea ma numesc si am urmatoarea problema la locul de munca: sunt agent de securitate la AD , angajat al firmei, nu afiliat la vreo firma de securitate.

Pe perioada crizei COVID-19 ne-a fost adus la cunostinta ca ni se va reduce salariul net la 1500 ron, acesta fiind inainte de 1900 ron si tichete de masa in valoare de 200 ron.

Aceasta instiintare a venit in forma verbala pe data de 27 martie 2020, astfel ca pe data de 30 martie 2020 cand se ia avansul salarial la noi, deja ne-a fost redus salariul pe luna in care firma inregistrase profit maxim, luna fiind lucrata complet.

Mentionez ca in aceasta perioada firma nu ia ajutor de la stat, de asemeni mentionez ca de la angajarea efectuata in anul 2018 pe salariu minim pe economie de 1900 ron, pina in prezent nu mi-a fost adus act aditional spre semnare cu incadrarea pe noile salarii minime pe economie, respectiv 2080 ron si 2230 ron.

De asemeni aceasta firma nu mi-a oferit de la data angajarii stat de plata lunar sau fluturas salarial conform legii in vigoare.

Avand in vedere ca instiintarea despre reducerea salariului nu a venit sub forma sa legala si anume un act aditional conform art. 41 alin. (3) lit. e) din codul muncii am mers la hr sa cer o hirtie oficiala din partea firmei care sa arate situatia mea in firma pe perioada crizei COVID-19 si anume ce program voi avea si ce salariu.

Am fost intampinat cu ostilitate spunandumi-se verbal ca voi lucra luna completa pe 1500 ron, ca in acesta perioada nu-mi pot fi eliberate astfel de documente si ca daca ei doresc imi pot desfiinta si postul si daca nu imi comvine, sa stau acasa.

Mai mentionez ca de la data de angajare si pana in prezent tuturor agentilor de securitate ne-a fost impus sa facem arhivare de facturi, tichete cadou si conventii intre firme, operatii pentru care nu am fost nici instruiti, nici remunerati.

Mai nou, de cand cu criza COVID-19, ni s-a impus sa luam si temperatura celorlalti angajati asta desi firma are contract de colaborare cu trei clinici medicale private.

In urma reducerii salariului, consider eu in mod abuziv, le-am adus la cunostinta faptul ca eu fiind agent de securitate nu am pregatire de medicina, nu pot si nici nu vreau sa iau temperatura angajatilor.

Pornind de la aceasta ultima discutie, mi s-a adus la cunostinta tot verbal si nu in temeiul legii cu act aditional conform art.17 din codul muncii, ca voi fi mutat dintr-un obiectiv in altul si ca daca nu sunt de acord imi vor desface contractul de munca.

Mai trebuie sa va spun ca in aceasta circumstanta suntem toti agentii de securitate cu diferite situatii si anume: un agent are varsta de peste 65 ani si este ruda cu patronul firmei, al doilea agent are o vechime de 6 ani, el lucrand de luni pana vineri cu weekend liber nu ca si restul agentilor in ture 12/24/12/48

Astfel ca poate fi scos de pe securitate si incadrat pe alta functie si astfel ramanem doar doi agenti in pericol de mutare abuziva sau de desfacerea contractului de munca

Cei doi agenti in pericol fiind aceleasi persoane care au fost si cele mai vehemente impotriva neregulilor produse de firma, asadar fiind pur si simplu o razbunare si un abuz.

Intrebarile mele pentru dumneavoastra, avand aceste detalii la indemana, sunt: ce pot face eu ca si angajat, mai exact, ii pot da in judecata pentru abuzurile comise?;

Daca intram in baza unui contract intr-o relatie avocat-client, ma puteti reprezenta pe mine si colegul meu si ce pot castiga in urma unui astfel de demers (siguranta postolui, a salariului si despagubiri financiare pentru abuzurile comise)?

Va multumesc anticipat pentru timpul acordat si astept un raspuns din partea dumneavoastra.

Adaugă răspuns

19
+
4
=