Conversie chf
7 august 2017Suspendare contract
9 august 2017Buna ziua, sunt mama unui baietel in varsta de 7 ani, copilul de la 3 saptamani locuieste si este intretinut exclusiv de mine
Tatal avand contact pana la varsta de 8 luni dupa care a disparut din viata copilului,a reaparut la varsta de 5 ani pt o zi si a disparut iarasi.
Problema noastra este ca mereu ne lovim de subiectul tata, la scoala pt inscriere,in competitiile sportive pt deplasari ,in concediu nu putem merge decat in Romania,
El refuza sa cedeze drepturile copilului notarial, obstructioneaza cresterea si dezvoltarea copilului voit.Pensie alimentara sau de intretinere nu primeste copilul
Alocatia de stat este retinuta tot de tata si probabil utilizata in scop propriu.
Cu toate aceste motive pot cere decaderea din drepturile parintesti, pensie alimentara si alocatia de stat retroactiva?
Care ar fi costul unui proces ? As putea beneficia de un avocat din oficiu ?
Multumesc
Bună ziua,
Puteți formula o cerere către instanță prin care să solicitați exercitarea exclusivă a autoritatii parintesti asupra minorului ( custodie unică). Astfel, conform art.398 din Codul Civil, exercitarea autorităţii părinteşti se poate face de către un singur părinte:
(1) Dacă există motive întemeiate, având în vedere interesul superior al copilului, instanţa hotărăşte ca autoritatea părintească să fie exercitată numai de către unul dintre părinţi.
(2) Celălalt părinte păstrează dreptul de a veghea asupra modului de creştere şi educare a copilului, precum şi dreptul de a consimţi la adopţia acestuia.
În ceea ce privește pensia de întreținere, părintele care nu are în intretinere minorul trebuie să contribuie la cheltuielile de creștere, educare, învățătură și pregătire profesională a copilului. Conform art. 529 din Codul civil, cu privre la stabilirea și exercitarea obligației de întreținere se prevede că:
(1) Întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti.
(2) Când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii.
(3) Cuantumul întreţinerii datorate copiilor, împreună cu întreţinerea datorată altor persoane, potrivit legii, nu poate depăşi jumătate din venitul net lunar al celui obligat.
In anumite situatii puteti beneficia de avocat din oficiu.