F0031 Cerere pentru anularea transferurilor patrimoniale frauduloase către terţi şi restituirea bunurilor înstrăinate Restituirea bunurilor instr a inate de debitor sau restituirea valorii acestora Art. 83
17 martie 2020Cererea creditorilor
17 martie 2020
F0060 Formular general pentru cerere de recurşi
F0060 Formular general pentru cerere de recurşi
Suspendarea tuturor actiunilor judiciare Si extrajudiciare impotriva debitorului
Art. 36
De la data deschiderii procedurii se suspenda toate actiunile judiciare sau extrajudiciare pentru realizarea creantelor asupra debitorului sau bunurilor sale.
Art. 37
In vederea aplicarii prevederilor art. 36, prin hotararea de deschidere a procedurii, judecatorul-sindic va dispune comunicarea acesteia catre instantele judecatoreSti in a caror jurisdictie se afla sediul debitorului declarat la registrul comertului Si tuturor bancilor unde debitorul are deschise conturi.
Art. 38
Orice furnizor de servicii - electricitate, gaze naturale, apa, servicii telefonice sau altele asemenea - nu are dreptul, in perioada de observatie Si in perioada de reorganizare, sa schimbe, sa refuze ori sa intrerupa temporar un astfel de serviciu catre debitor sau catre averea debitorului, in cazul in care acesta are calitatea de consumator captiv potrivit legii.
Comentarii generale:
Potrivit textului de lege arătat, interdicţia sistării, schimbării ori refuzării, de către furnizorii de servicii, a serviciilor către debitor sau către averea sa, se aplică atât în perioada de observaţie, cât şi în reorganizare; această modificare (cu privire la producerea acestui efect şi în perioada de observaţie) s-a impus pentru a se asigura, în cazul în care, economic, se justifică, continuarea activităţii debitorului şi anterior votării planului de reorganizare, tocmai pentru a nu compromite posibilitatea unei viitoare reorganizări.
Comentarii generale:
Potrivit textului de lege arătat, interdicţia sistării, schimbării ori refuzării, de către furnizorii de servicii, a serviciilor către debitor sau către averea sa, se aplică atât în perioada de observaţie, cât şi în reorganizare; această modificare (cu privire la producerea acestui efect şi în perioada de observaţie) s-a impus pentru a se asigura, în cazul în care, economic, se justifică, continuarea activităţii debitorului şi anterior votării planului de reorganizare, tocmai pentru a nu compromite posibilitatea unei viitoare reorganizări.
Scopul dispozitiilor art. 38 este mentinerea averii debitorului in starea in care se afla la data deschiderii procedurii. De aceea este contrara scopului legii sistarea furnizarii de utilitati Si servicii catre debitor. Creantele acumulate pentru conservarea activelor vor avea pozitia prevazuta de art. 123 pct. 1.
Administratorul judiciar Si/sau lichidatorul va formula cereri de suspendare a actiunilor existente pe rolul instantelor de drept comun avand ca obiect realizarea creantelor fata de averea debitorului, mentionand totodata numarul dosarului de administrare a procedurii reorganizarii judiciare Si falimentului in cadrul caruia creditorii pot formula eventuale cereri de inscriere a creantelor lor.
AceleaSi demersuri trebuie efectuate de catre administratorul judiciar/lichidator cu celeritate Si in ceea ce priveSte suspendarea actelor de executare silita aflate in curs la data deschiderii procedurii Si care ar permite satisfacerea cu prioritate a unui creditor in detrimentul celorlalti prin nerespectarea ordinii de prioritate prevazute la art. 123 din lege.
Bune practici:
Administratorul judiciar va schimba banca la care debitorul are deschis contul principal, daca aceasta este Si creditoare a debitorului, deoarece exista riscul ca banca sa continue sa preleveze din contul acesteia sume de bani in contul ratelor de credit restante. Ca regula de principiu, in practica occidentala, banca ce tine contul curent (“colector”) al debitorului trebuie sa nu fie o banca inscrisa in tabelul creantelor, iar in Romania majoritatea bancilor nu fac deosebirea intre calitatea de creditor Si cea de depozitar al fondurilor debitorului. Daca contul ramane la aceeaSi banca, trebuie verificate zilnic platile efectuate pentru a preintampina acest risc.
Cererile de chemare in judecata sau de executare silita cu privire la care opereaza suspendarea vor fi inregistrate la tribunal, la dosarul de insolventa.
Suspendarea nu opereaza fata de cererile Si procedurile de executare silita contra codebitorilor, garantilor fidejusori sau persoanelor care au garantat prin cautiune reala executarea obligatiilor debitorului.
Suspendarea legala produce, totodata, efecte Si cu privire la cererile de poprire asupra fondurilor baneSti din contul bancar al debitorului. Drept urmare, administratorul judiciar va adresa, in acest sens, cereri tuturor bancilor la care debitorul are conturi deschise, solicitandu-le acestora deblocarea conturilor, prin ridicarea popririlor instituite asupra acestora de catre creditorii societatii, precum Si transferarea soldului conturilor deschise la respectivele unitati bancare in contul lichidarii debitorului Si, concomitent, inchiderea acestora.
Efectul suspendarii se produce in temeiul legii Si se constata in fiecare dosar separat de catre instanta sau organul de executare la care se afla dosarul Si nu este necesar sa fie dispusa, cu caracter general, masura suspendarii, prin hotararea de deschidere a procedurii.
Efectul suspendarii nu se produce cu privire la actele de executare silita care au fost finalizate anterior deschiderii procedurii.
Suspendarea actiunilor judiciare sau extrajudiciare in baza art. 36 nu se confunda cu suspendarea judecarii cauzelor in baza prevederilor art. 242 Si urmatoarele din Codul de procedura civila, in sensul ca instantele, de fond sau de recurs, vor invoca - restrictiv Si literal -, in motivarea hotararilor de solutionare a cererilor/exceptiilor de suspendare, doar prevederile art. 36 din Legea privind procedura insolventei.
Cererile de chemare in judecata contra debitorului, a carui judecata a fost suspendata, conform art. 36 din Legea privind procedura insolventei Si art. 243 pct. 5 din Codul de procedura civila se vor perima conform art. 248 alin. 1 Si 3, art. 250 alin. 2 Si art. 252 din Codul de procedura civila.
- In cazul in care o societate comerciala este supusa concomitent procedurii reglementate de Legea privind procedura insolventei Si executarii silite de drept comun, se aplica dispozitiile art. 42 (actual art. 36), iar executarea silita se suspenda. (CSJ
- S. com., Decizia nr. 3505 din 8 octombrie 1998, RDC nr. 12/2000, p. 196) - Atat art. 42 (actual art. 36) cat Si art. 45 (actual art. 39) contin dispozitii legale avand ca scop mentinerea averii debitorului in starea existenta la deschiderea procedurii. (ICCJ -
Sectia de contencios administrativ, Decizia nr. 402 din 3 februarie 2004, Buletinul casatiei 2005, p. 10). - Efectul suspendarii prevazut de art. 42 (actual art. 36) nu se aplica actiunii pentru anularea transferului unui imobil de la o societate comerciala la o institutie de credit in schimbul unor actiuni ale acesteia
(CSJ - S. com., Dec. nr. 3642 din 12 iunie 2001, BJ 1990 - 2003, p. 452).
Nici in cazul litigiului avand ca obiect anularea certificatului de atestare a dreptului de proprietate al debitorului
(CSJ - S. com., Dec. nr. 1072 din 19 martie 2002, B.J. 1990 - 2003, p. 453).
Nota. Ambele solutii sunt discutabile in raport de dispozitiile art. 6 din Legea privind procedura insolventei care atribuie intreaga competenta judecatorului-sindic Si in raport de art. 42 (actual art. 36) care nu admite exceptii. - Efectul suspendarii legale Si cu privire la cererea de poprire asupra fondurilor baneSti din contul bancar al debitorului.
(Curtea de Apel Cluj - Sectia comerciala, Decizia nr. 103 din 2 martie 1999, B.J. 1999, p. 388).