Primele masuri insolventa
17 martie 2020Efectele deschiderii procedurii
17 martie 2020
F0035 Cerere de ridicare a dreptului de administrare şi pentru intrare în
procedura de faliment
F0012 Notificarea pentru indisponibilizarea sumelor din conturile debitorului
F0035 Cerere de ridicare a dreptului de administrare şi pentru intrare în
procedura de faliment
F0012 Notificarea pentru indisponibilizarea sumelor din conturile debitorului
Posibilitatea compensarii directe intre creditor Si debitor
Art. 52
Comentarii generale:
Dispoziţiile prevăzute de acest text de lege vizează cu prioritate interesele creditorilor chirografari şi esenţialmente drepturile de creanţă ale acestora (nu şi drepturile reale), respectiv situaţia în care creditorii şi debitorul au creanţe şi datorii reciproce, născute anterior deschiderii procedurii.
Deschiderea procedurii de insolventa nu afecteaza dreptul unui creditor de a invoca compensarea creantei sale cu cea a debitorului asupra sa, atunci cand conditiile prevazute de lege in materie de compensare legala sunt indeplinite la data deschiderii procedurii.
Potrivit prevederilor mai sus aratate, ulterior momentului deschiderii procedurii de insolventa, orice creditor poate solicita compensarea creantei sale cu cea a debitorului asupra sa, fara ca legea sa prevada vreo restrictie cu privire la momentul, in cadrul procedurii, in care compensarile pot opera;
per a contrario,
rezulta ca aceste compensari pot interveni in orice stadiu al procedurii.
Singura conditie impusa de lege vizeaza observarea, la data deschiderii procedurii, a prevederilor imperative in materie de compensare legala.
In toate cazurile de compensare reciproca a creantelor nascute inainte de deschiderea procedurii, cererea de compensare trebuie facuta in termenul de inregistrare a cererilor de creanta in tabelul preliminar care va fi modificat/completat in mod corespunzator.
Cu exceptia situatiei in care creanta nascuta inainte de deschiderea procedurii cade sub incidenta art. 49 privind activitatile curente ale debitorului, compensarea prevazuta de art. 52 nu poate opera intre creante nascute inainte Si dupa deschiderea procedurii.
Instrainarea bunurilor debitorului libere de orice sarcini Art. 53
Bunurile instrainate de administratorul judiciar sau lichidator, In exercitiul atributiilor sale prevazute de prezenta lege, sunt dobandite libere de orice sarcini, precum ipoteci, garantii reale mobiliare sau drepturi de retentie, de orice fel, ori masuri asiguratorii.
Comentarii la art. 53
Prevederile acestui text de lege ne indica faptul ca, in cadrul procedurii de vanzare a bunurilor debitorului, in reorganizare sau in faliment, toate sarcinile, precum ipoteci, garantii reale mobiliare sau drepturi de retentie, de orice fel, ori masuri asiguratorii, vor fi radiate, prin grija administratorului judiciar/lichidatorului, din registrele de publicitate (mobiliara sau imobiliara) in care sunt identificate bunurile instrainate.
Imobilele inchiriate vor fi vandute avand chiriaSii inauntru, noul proprietar preluand de la debitor contractul de inchiriere in conditiile de pret Si de termen existente.
Astfel, la cererea cumparatorului, respectiv a adjudecatarului (functie de modalitatea de vanzare a bunurilor debitorului), administratorul judiciar/lichidatorul va efectua, pe cheltuiala debitorului, toate formalitatile necesare privind intabularea proprietatii asupra bunurilor vandute in favoarea cumparatorului/adjudecatarului Si a radierii tuturor sarcinilor aferente acestora.
Bune practici:
In cazul modalitatilor de plata mai elaborate, spre exemplu contul “escrow”, plata se face dupa prezentarea cartilor funciare libere de orice sarcini. In acest caz, organul de carte funciara nu va putea refuza radierea ipotecii, pe motiv ca nu are acordul creditorului ipotecar, avand in vedere ca i se prezinta o hotarare a judecatorului-sindic executorie Si irevocabila.
In ipoteza in care se procedeaza la radiere, administratorul judiciar va trebui sa depuna la biroul de carte funciara, in copie, planul de distribuire, precum Si ordinele de plata cu care a fost platit creditorul ipotecar.