Insolventa Aspecte generale Art. 3
17 martie 2020F0012 Formular pentru depunerea rapoartelor întocmite de administratorul judiciar/lichidator în procedura de insolvenţă F0050 Procesul-verbal de afişare a raportului privind fondurile obţinute din lichidarea şi din încasarea creanţelor precum şi a planului de distribuire între creditori Planul de distribuire
17 martie 2020
F0019 Formular pentru comunicarea tabelului preliminar al creanţelor către
debitor
F0018 Procesul-verbal de afişare a tabelelor de creanţe întocmite de
administratorul judiciar/lichidator în cadrul procedurii de insolvenţă
F0020 Notificarea depunerii tabelului preliminar al creanţelor
F0019 Formular pentru comunicarea tabelului preliminar al creanţelor către
debitor
F0018 Procesul-verbal de afişare a tabelelor de creanţe întocmite de
administratorul judiciar/lichidator în cadrul procedurii de insolvenţă
F0020 Notificarea depunerii tabelului preliminar al creanţelor
Contestatii la Tabelul Preliminar al Creantelor
Art. 73
- Debitorul, creditorii Si orice alta parte interesata vor putea sa formuleze contestatii cu privire la creantele Si drepturile de preferinta trecute de administratorul judiciar/lichidator in tabelul preliminar al creantelor.
- Contestatiile trebuie depuse la tribunal cu cel putin 10 zile inainte de data stabilita, prin sentinta de deschidere a procedurii, pentru definitivarea tabelului de creante atat in procedura generala, cat Si in procedura simplificata.
- La termenul stabilit prin sentinta de deschidere a procedurii pentru definitivarea tabelului de creante, judecatorul-sindic va solutiona deodata, printr-o singura sentinta, toate contestatiile, chiar daca pentru solutionarea unora ar fi nevoie de administrare de probe; in acest din urma caz, judecatorul-sindic poate sa admita, in tot sau in parte, creantele, in mod provizoriu, la masa credala, atat in ceea ce priveSte deliberarile, cat Si repartitiile.
- Daca se admite creanta fara dreptul de preferinta pretins, aceasta va participa la repartitiile sumelor obtinute din valorificarea bunurilor negrevate de garantii.
- Din sumele care s-ar obtine din valorificarea bunurilor supuse dreptului de preferinta contestat se va consemna partea ce s-ar cuveni acelei creante.
Art. 75
- Dupa expirarea termenului de depunere a contestatiilor, prevazut la art. 73 alin. (2), Si pana la inchiderea procedurii, orice parte interesata poate face contestatie impotriva trecerii unei creante sau a unui drept de preferinta in tabelul definitiv al creantelor, in cazul descoperirii existentei unui fals, dol sau erori esentiale care au determinat admiterea creantei sau a dreptului de preferinta, precum Si in cazul descoperirii unor titluri hotaratoare Si pana atunci necunoscute.
- Judecarea contestatiei se va face de judecatorul-sindic, dupa citarea contestatorului, a creditorului care detine creanta contestata, daca acesta nu este chiar contestatorul, administratorului judiciar/lichidatorului, membrilor comitetului creditorilor Si a oricarei alte parti interesate, dupa caz.
- Pana la judecarea irevocabila a contestatiei, judecatorul-sindic va putea declara creanta sau dreptul de preferinta contestat ca admis numai provizoriu.
Comentarii generale:
Pentru a evita prelungirea procedurii, administratorul judiciar va face toate demersurile de a soluţiona pe cale amiabilă divergenţele de interpretare dintre el şi creditori privind înregistrarea acestora în tabelul preliminar.
Comentarii generale:
Pentru a evita prelungirea procedurii, administratorul judiciar va face toate demersurile de a soluţiona pe cale amiabilă divergenţele de interpretare dintre el şi creditori privind înregistrarea acestora în tabelul preliminar.
DeSi administratorului judiciar ii revine obligatia de a notifica in mod expres numai pe acei creditori ale caror creante sau drepturi de preferinta au fost modificate sau inlaturate fata de cele cuprinse in cererile de admitere a creantelor, oricare dintre creditori care, analizand tabelul creantelor afiSat la uSa instantei sau existent la dosarul privind administrarea procedurii insolventei, poate formula contestatie impotriva creantei inscrise de catre ceilalti creditori, daca are cunoStinta despre faptul ca inscrierea este neconforma realitatii. De regula, asemenea contestatii formuleaza creditorii chirografari impotriva drepturilor de creanta ale creditorilor garantati Si care, prin aceasta modalitate, ar obtine satisfacerea creantei lor in mod prioritar Si in defavoarea creditorilor chirografari.
Debitorul, prin administratorul special, poate contesta creantele atat sub aspectul cuantumului sumei admise, cat Si al ordinii de prioritate.
In cazul in care actul de control emis de organul fiscal, prin care au fost stabilite obligatii de plata in sarcina debitorului, nu au fost contestate de aceasta, insa termenul de contestare nu a expirat, orice creditor poate inainta o asemenea contestatie in locul debitorului care nu a manifestat diligentele necesare in acest sens.
De asemenea, in cazul in care organul fiscal cuprinde in cererea de admitere a creantei Si pretentii care nu au fost cuprinse in acte de control necontestate, oricare creditor Si/sau debitorul pot formula contestatie impotriva acestor creante.
Termenul stabilit de lege pentru inregistrarea la tribunal a contestatiilor expira, in procedura generala, cu 10 zile inainte de data stabilita prin sentinta de deschidere a procedurii pentru definitivarea tabelului de creante. Termenul pentru solutionarea contestatiilor este prevazut in Notificarea intocmita conform art. 61 Si 62 din lege.
Judecatorul-sindic va proceda la solutionarea tuturor contestatiilor formulate impotriva tabelului preliminar al creantelor deodata, printr-o singura sentinta. In situatia in care, pentru solutionarea unora dintre contestatii, judecatorul-sindic va considera ca este necesara administrarea unor probe, ceea ce ar intarzia solutionarea tuturor contestatiilor, judecatorul-sindic poate sa admita Si acele creante, in mod provizoriu, in tot sau in parte, urmand ca ulterior sa fie reluata procedura de administrare a probelor Si de analizare a creantelor admise in mod provizoriu.
In practica insa, in cazul unui numar mare de contestatii, intocmirea unei singure hotarari care sa le cuprinda pe toate prezinta o serie de dezavantaje: exercitarea caii de atac a recursului de catre unul dintre creditori are drept consecinta lipsirea acestei hotarari de caracterul irevocabil pentru mai multe luni, chiar daca majoritatea creditorilor agreeaza continutul sentintei; eliberarea de copii de pe aceasta hotarare va presupune costuri mai ridicate datorita numarului mare de pagini pe care o asemenea hotarare le contine etc.
Admiterea creantei fara dreptul de preferinta pretins are drept consecinta inscrierea acesteia in categoria creantelor chirografare Si participarea la distribuire in concurs cu creantele din aceasta categorie, respectiv din sumele obtinute din vanzarea bunurilor neafectate de garantii. In caz de vanzare a bunului asupra caruia poarta garantia contestata (inlaturata), administratorul judiciar va consemna, pana la solutionarea definitiva a contestatiei, partea ce s-ar cuveni acelei creante.
Comentarii la art. 75
Ulterior inregistrarii la tribunal a tabelului definitiv al creantelor, dar nu mai tarziu de data inchiderii procedurii, creditorii vor putea formula contestatii impotriva inscrierii unei creante sau a unui drept de preferinta in tabelul definitiv al creantelor, insa numai in cazul descoperirii de catre creditor, ulterior definitivarii tabelului creantelor, a:
■ existentei unui fals, dol sau erori esentiale care au determinat admiterea creantei
sau a dreptului de preferinta; caracterul „esential” al erorii este dat atat de gravitatea consecintelor sale, cat Si de imposibilitatea prevederii acestora.
■ unor titluri hotaratoare Si pana atunci necunoscute (de exemplu, o hotarare
judecatoreasca pronuntata in strainatate).
Creditorul va putea formula aceste contestatii ulterioare numai in cazul in care intarzierea in identificarea inscrisului hotarator sau in stabilirea incidentei falsului, dolului sau erorii nu se datoreaza culpei sau lipsei de diligenta a creditorului contestator.
Pentru a se putea edifica pe deplin asupra sustinerilor creditorului contestator, judecatorul-sindic are la dispozitie varianta declararii creantei sau dreptului de preferinta contestat ca admis provizoriu, pana la solutionarea irevocabila a contestatiei asupra acestuia. Aceasta varianta este preferabila mai ales in cazurile in care sumele in cauza sunt nesemnificative Si nu pot altera votul creditorilor la planul de reorganizare.