F0019 Formular pentru comunicarea tabelului preliminar al creanţelor către debitor F0018 Procesul-verbal de afişare a tabelelor de creanţe întocmite de administratorul judiciar/lichidator în cadrul procedurii de insolvenţă F0020 Notificarea depunerii tabelului preliminar al creanţelor Contestatii la Tabelul Preliminar al Creantelor
17 martie 2020F0043 Sentinţă de închidere a procedurii în cazul îndeplinirii tuturor obligaţiilor de plată asumate prin planul de reorganizare Inchiderea procedurii de faliment Art. 131
17 martie 2020
F0012 Formular pentru depunerea rapoartelor întocmite de administratorul
judiciar/lichidator în procedura de insolvenţă
F0050 Procesul-verbal de afişare a raportului privind fondurile obţinute din
lichidarea şi din încasarea creanţelor precum şi a planului de distribuire între creditori
F0012 Formular pentru depunerea rapoartelor întocmite de administratorul
judiciar/lichidator în procedura de insolvenţă
F0050 Procesul-verbal de afişare a raportului privind fondurile obţinute din
lichidarea şi din încasarea creanţelor precum şi a planului de distribuire între creditori
Dispozitii generale
Art. 121
- Fondurile obtinute din vanzarea bunurilor din averea debitorului, grevate, in favoarea creditorului, de ipoteci, gajuri sau alte garantii reale mobiliare ori drepturi de retentie, de orice fel, vor fi distribuite in urmatoarea ordine:
- taxe, timbre Si orice alte cheltuieli aferente vanzarii bunurilor respective, inclusiv cheltuielile necesare pentru conservarea Si administrarea acestor bunuri, precum Si plata remuneratiilor persoanelor angajate in conditiile art. 10, art. 19 alin. (1), art. 23 Si art. 24;
- creantele creditorilor garantati, cuprinzand tot capitalul, dobanzile, majorarile Si penalitatile de orice fel, precum Si cheltuielile.
- In cazul in care sumele realizate din vanzarea acestor bunuri ar fi insuficiente pentru plata in intregime a respectivelor creante garantate, creditorii vor avea, pentru diferenta, creante chirografare care vor veni in concurs cu cele cuprinse in categoria corespunzatoare, potrivit naturii lor, prevazute la art. 123, Si vor fi supuse dispozitiilor art.
41.
Daca dupa plata sumelor prevazute la alin. (1) rezulta o diferenta in plus, aceasta va fi depusa, prin grija lichidatorului, in contul averii debitorului. - Un creditor cu creanta garantata este indreptatit sa participe la orice distribuire de suma, facuta inaintea vanzarii bunului supus garantiei lui. Sumele primite din acest fel de distribuiri vor fi scazute din cele pe care creditorul ar fi indreptatit sa le primeasca ulterior din pretul obtinut prin vanzarea bunului supus garantiei sale, daca aceasta este necesar pentru a impiedica un astfel de creditor sa primeasca mai mult decat ar fi primit daca bunul supus garantiei sale ar fi fost vandut anterior distribuirii.
Art. 123
Creantele vor fi platite, in cazul falimentului, in urmatoarea ordine:
- taxele, timbrele Si orice alte cheltuieli aferente procedurii instituite prin prezenta lege, inclusiv cheltuielile necesare pentru conservarea Si administrarea bunurilor din averea debitorului, precum Si plata remuneratiilor persoanelor angajate in conditiile art. 10, art. 19 alin. (1), art. 23, art. 24 Si ale art. 98 alin. (3), sub rezerva celor prevazute la art. 102 alin.
- ;
- creantele izvorate din raporturi de munca
- creantele reprezentand creditele, cu dobanzile Si cheltuielile aferente, acordate de institutii de credit dupa deschiderea procedurii, precum Si creantele rezultand din continuarea activitatii debitorului dupa deschiderea procedurii;
- creantele bugetare
- creantele reprezentand sumele datorate de catre debitor unor terti in baza unor obligatii de intretinere, alocatii pentru minori sau de plata a unor sume periodice destinate asigurarii mijloacelor de existenta;
- creantele reprezentand sumele stabilite de judecatorul-sindic pentru intretinerea debitorului Si a familiei sale, daca acesta este persoana fizica;
- creantele reprezentand credite bancare, cu cheltuielile Si dobanzile aferente, cele rezultate din livrari de produse, prestari de servicii sau alte lucrari, precum Si din chirii;
- alte creante chirografare;
- creantele subordonate, in urmatoarea ordine de preferinta:
- creditele acordate persoanei juridice debitoare de catre un asociat sau actionar detinand cel putin 10% din capitalul social, respectiv din drepturile de vot in adunarea generala a asociatilor, ori, dupa caz, de catre un membru al grupului de interes economic;
- creantele izvorand din acte cu titlu gratuit.
Art. 124
Sumele de distribuit intre creditori in acelaSi rang de prioritate vor fi acordate proportional cu suma alocata pentru fiecare creanta, prin tabelul mentionat la art. 108 alin. (2) lit. d).
Art. 125
- Titularilor de creante dintr-o categorie li se vor putea distribui sume numai dupa deplina indestulare a titularilor de creante din categoria ierarhic superioara, potrivit ordinii prevazute la art. 123.
- In cazul insuficientei sumelor necesare acoperirii valorii integrale a creantelor cu acelaSi rang de prioritate, titularii acestora vor primi o cota falimentara, reprezentand suma proportionala cu procentul pe care creanta lor il detine in categoria creantelor respective.
Art. 126
In cazul in care bunurile care alcatuiesc averea unui grup de interes economic ori a unei societati in nume colectiv sau in comandita nu sunt suficiente pentru plata creantelor inregistrate in tabelul definitiv consolidat al creantelor, impotriva grupului sau societatii, judecatorul-sindic va autoriza executarea silita, in conditiile legii, impotriva asociatilor cu raspundere nelimitata sau, dupa caz, membrilor, pronuntand o sentinta definitiva Si executorie, care va fi pusa in executare de lichidator, prin executor judecatoresc.
Comentarii la art. 121
S
i art. 123
In stabilirea sumelor cuvenite creditorilor garantati o atentie deosebita trebuie acordata calculelor matematice de determinare a costurilor de derulare a procedurii care trebuiesc acoperite din pretul incasat din valorificarea bunului ce a constituit garantia creditorului.
Din aceste costuri nu trebuiesc omise onorariul lichidatorului, cota parte din costurile de salarizare aferente personalului angajat al debitorului, cota parte din costurile generale de administrare a debitorului etc.
In cazul creditorilor garantati care sunt indreptatiti la calcularea de dobanzi pentru perioada de lichidare trebuie facute cateva precizari cu privire la calculul dobanzilor, respectiv:
- Dobanzile pot fi calculate doar pana cel tarziu la data vanzarii bunului ce constituie garantie;
- Pretul de vanzare se aloca in primul rand pentru acoperirea debitului de baza Si ulterior pentru dobanzi Si alte cheltuieli.
- Pe baza regulii prezentate la aliniatul precedent, in cazul in care pretul incasat pentru bunul constituit drept garantie, ajustat cu costurile prevazute la alin. (1) pct. 1, nu acopera in intregime creanta creditorului garantat, acesta va avea pentru diferenta o creanta chirografara. Aceasta diferenta nu poate cuprinde decat parte din capital Si eventual dobanzi calculate pana la data deschiderii procedurii.
Altfel spus un creditor garantat este indreptatit a calcula Si incasa dobanda pentru creanta sa, dupa deschiderea procedurii, doar cu respectarea urmatoarelor limite:
- In cuantum de pana cel mult la nivelul valorii totale a pretului incasat pentru bunul constituit garantie, ajustat cu costurile prevazute la alin. (1) pct. 1.
- cu conditia ca aceste dobanzi sa fie calculate doar pana cel tarziu la data vanzarii bunului
Bune practici:
In cazul in care creditorului garantat ii vor fi distribuite sume de bani inaintea vanzarii bunului asupra caruia are constituita garantia (art. 121 alin. (3)) trebuie avute in vedere cateva aspecte, respectiv:
- Suma alocata creditorului garantat trebuie determinata pe baza unui raport de evaluare a garantiei sale astfel incat sa poata fi determinata pe baza unei aprecieri prudente valoarea maxima care-i poate fi alocata creditorului garantat.
- Pentru suma alocata creditorului garantat inaintea vanzarii bunului constituit garantie in favoarea sa, acesta nu mai poate fi indreptatit la dobanzi calculate de la aceasta data pana la data vanzarii bunului respectiv.