Daca se constata ca administratorul societatii debitoare a ridicat avansul Si nu l-a decontat la casierie, a efectuat operatiuni de casa Si a semnat situatii financiare, precum Si bilantul contabil, producand astfel un prejudiciu debitoarei, se poate antrena raspunderea sa, potrivit prevederilor art. 137 alin. (1) din Legea nr. 64/1995, republicata.
17 martie 2020Cerere de stabilire a responsabilitatii membrilor organelor de conducere ale debitoarei. Refuzul admiterii cererii pentru dovedirea existentei unor cauze obiective privind cauzele insolventei
17 martie 2020
Daca cererea creditorului nu poate fi incadrata intr-una din situatiile limitativ enumerate de art. 137 alin. (1) din Legea nr. 64/1995, republicata, instanta trebuie sa respinga cererea creditorului.
(Tribunalul Galati - Sentinta nr. 18 din 24 ianuarie 2005)
Prin cererea formulata de creditoarea AFP Galati s-a solicitat antrenarea raspunderii patrimoniale a administratorului societatii debitoare SC "L." SRL Galati, L.M.
Analizand Si coroborand materialul probator administrat in cauza, apreciem ca cererea este nefondata pentru urmatoarele considerente:
Raspunderea patrimoniala personala a administratorului unei societati aflate in procedura de lichidare judiciara nu se poate angaja decat in cazurile strict prevazute de art. 137 din Legea nr. 64/1995, republicata, fost art. 124, cazuri prevazute limitativ la literele a) - g).
Or, creditoarea a invocat un singur motiv pentru a-Si sustine cererea, referitor la faptul ca administratorul L.M. nu a actionat in vederea executarii propriilor debitori ai societatii, iar debitele s-au prescris din culpa sa.
Dupa cum se observa, acest caz nu se incadreaza in nici unul din cazurile expuse mai sus, prevazute de lit. a) - g) din art. 137 al Legii nr. 64/1995, republicata.
Unde legea nu distinge, nici interpretul nu trebuie sa distinga, Si, fata de motivele mai sus expuse, cererea creditoarei AFP Galati a fost respinsa ca nefondata.