CONTRACT DE CONCESIUNE
6 iunie 2019CONTRACT DE COMISION - IMPORT-EXPORT
6 iunie 2019
CONTRACT DE CONCESIUNE EXCLUSIVA
Art. 1.
PARTILE CONTRACTULUI
Societatea Comerciala ......................................... cu sediul social in ................. str. ................ nr. ................. judetul/sector al municipiului Bucuresti ...................... inmatriculata in Registrul comertului ................. sub nr. ................. avand contul de virament nr. ................... deschis la Banca .................. functionand potrivit legislatiei statului .......................... reprezentata legal prin ....................... avand functia de .............................. cetatean .................. posesor act de identitate/pasaport nr. ...................... ................ in calitate de CONCEDENT si
Societatea Comerciala ............................................. cu sediul social in .............. str. ................... nr. ........... judetul/sector al municipiului Bucuresti ........................... inmatriculata in Registrul comertului ................ sub nr. ................... avand contul de virament nr. .................. deschis la Banca ................... functionand potrivit legislatiei statului ................................... reprezentata legal prin ..................... cetatean ................. posesor act de identitate/pasaport nr. ....................... in calitate de CONCESIONAR au incheiat prezentul contract.
Art. 2.
OBIECTUL CONTRACTULUI
Concedentul acorda dreptul de aprovizionare si desfacere exclusiva a produselor sale prevazute in anexa nr. 1 a prezentului contract in cadrul teritoriului determinat prin art. 3 concesionarului cumparator, iar concesionarul accepta sa cumpere si sa desfaca produsele concedentului in conditiile stipulate mai jos.
Pe durata acestui contract, concedentul il va aproviziona cu produse pe concesionar, in mod continuu.
Concesionarul se obliga sa depuna toate eforturile pentru a vinde produse in teritoriu.
Art. 3.
DURATA CONTRACTULUI
Contractul se incheie pe o durata de ................ incepand cu data de .............. pana la data de ................ Partile pot conveni prelungirea prezentului contract, in care scop pot incheia act aditional scris si semnat de ambele parti.
Art. 4.
DEFINITIA UNOR TERMENI
In cazul prezentului contract, expresiile de mai jos vor avea urmatoarele semnificatii:
a)
"Produse" - inseamna toate produsele enumerate in anexa nr. 1 prin prezentul contract. Preturile sunt cele prevazute in anexa nr. 2, fiind preturi franco-depozit;
b)
"Teritoriu" - inseamna urmatoarea arie geografica ................ in care concesionarul va revinde produsele cumparate de la concesionar si va transmite acestuia orice comanda sau cerere de oferta primita de la un tert, aflat in teritoriu. Comenzile/cererile de oferte primite de concesionar de la terte persoane aflate in afara teritoriului vor fi comunicate imediat concedentului vanzator.
Art. 5.
CANTITATI MINIME DE PRODUSE
Concesionarul se obliga sa cumpere pe toata durata contractului, in etape, transe (lunare, trimestriale, semestriale etc.) .............................. produsele prevazute in anexa nr. 1 din prezentul contract.
Cantitatea/valoarea totala minima de produse cumparata de concesionar va fi de ................. In cazul in care produsele nu se vand, cantitatea prevazuta la pct. 4 din prezentul contract, poate fi modificata prin acordul scris al partilor.
In cazul in care produsele nu se vand, dupa ce partile au convenit la micsorarea cantitatii concedentul vanzator are dreptul sa rezilieze prezentul contract, fara interventia instantei judecatoresti, cu conditia notificarii prealabile si a acordarii unui aviz minim de ................ zile.
Art. 6.
PRETUL SI MODALITATEA DE PLATA
Preturile produselor vor fi cele prevazute in anexa .... la prezentul contract, minus un rabat de .......%. Preturile includ accize, taxe vamale, TVA, cheltuieli de transport, expediere, incarcare, descarcare etc. Preturile pot fi modificate prin acordul scris al partilor. Oricare din partile contracte care solicita modificarea pretului se obliga sa notifice, in prealabil, celeilalte parti, cu acordarea unui preaviz de ............... zile si isi va produce efectele numai daca ................ (se trec elementele avute in vedere la recalcularea preturilor ................. inflatie, recalcularea costurilor).
Plata pretului produselor cumparate se va face astfel:
a) -
datele platii ...........................;
b) -
locul platii ............................;
c) -
modalitatea de plata ....................;
d) -
penalitati de intarziere ................;
Art. 7.
OBLIGATIILE CONCESIONARULUI
Concesionarul se obliga:
a)
sa achizitioneze ca un comerciant, cumparand produsele de la vanzatorul concedent si revanzandu-le in sume si pe cont propriu;
b)
sa primeasca cantitatile minime de produse prevazute in anexa 1;
c)
sa depuna toate eforturile pentru a asigura o activitate promotionala adecvata pentru dezvoltarea vanzarii produselor in teritoriu;
d)
sa nu actioneze in numele concedentului si sa nu creeze obligatii in sarcina acestuia;
e)
Rapoarte lunare. Sa transmita lunar, concendentului, pana la data de ... ......... ale fiecarei luni, un raport grafic care sa cuprinda volumul vanzarilor, stocul de produse, necesar de aprovizionat etc;
f)
Reclama - publicitatea sa asigure, in teritoriu, pe cheltuiala sa, reclama/publicitate produselor cumparate de la concedent;
g)
sa participe, pe cheltuiala sa, la targurile si expozitiile ce se organizeaza in teritoriu, in scopul promovarii produselor;
h)
Service-ul produselor sa asigure cumparatorilor serviciile gratuit pentru produsele vanzatorului, indiferent daca produsul respectiv a fost vandut sau nu de catre concesionar, cu conditia ca produsul sa fi fost manufacturat de concedentul vanzator.
i)
Plata produselor sa plateasca concedentului vanzator contravaloarea produselor cumparate, in caz contrar vanzatorul putand rezilia contractul fara interventia instantelor judecatoresti.
j)
Obligatia de neconcurenta:
- sa nu desfaca produse identice sau similare cu cel care fac obiectul prezentului contract, cu exceptia cazului in care a primit de la concedent autorizatia prealabila scrisa;
- sa pastreze secretul comercial, astfel incat sa nu prejudicieze cu nimic pe vanzator.
k)
sa acorde cumparatorului aceleasi garantii pe care le-a primit de la concedentul vanzator.
Art. 8.
OBLIGATIILE CONCEDENTULUI
Concedentul este obligat:
a)
Sa transmita concesionarului dreptul de folosinta, pe durata contractului, a urmatoarelor marci .....................................
Aceste marci sunt si raman proprietatea exclusiva a concedentului. Dreptul de folosinta al respectivelor marci inceteaza odata cu incetarea prezentului contract.
b)
Concesionarul va folosi aceste marci numai pentru produsele ce fac obiectul prezentului contract si numai pentru reclama, publicitate, expozitii privitoare la aceste produse.
c)
Comenzile si executarea lor. Sa accepte comenzile transmise de concesionar in limitele contractului. El va confirma comenzile in termen de .. ........... zile (saptamani) de la data transmiterii lor.
d)
Sa execute integral si la termen comenzile pe care le-a acceptat.
e)
Publicitate si informatii. Sa puna la dispozitia concesionarului, in mod gratuit, cataloage, prospecte, mostre si alte materiale publicitare, in scopul promovarii produselor.
f)
Sa furnizeze concesionarului toate informatiile tehnice, economice etc, necesare pentru desfacerea produselor, impreuna cu documentatia oferita.
g)
Pregatirea personalului. Sa asigure, pe cheltuiala concesionarului, specialistii necesare in vederea pregatirii personalului acestuia pentru vanzare, service etc.
h)
Listele de materiale si piese. Sa comunice concesionarului lista cu materialele, instrumentele, consumabilele, piesele de schimb, subansamblele etc, necesare service-ului.
i)
Transport-expeditie. Sa transporte si sa expedieze produsele in conformitate cu regula INCOTERMS 1990.
j)
Garantii. Sa garanteze produsele vandute, termenele de garantie fiind cele prevazute in anexa nr. 2 din prezentul contract.
Art. 9.
CONFIDENTIALITATE
Concesionarul cumparator se obliga sa trateze toate informatiile si documentatiile de care a luat cunostinta in timpul derularii prezentului contract, ca informatii confidentiale si sa nu le divulge unei terte persoane.
Art. 10.
CESIUNEA CONTRACTULUI
Cesiunea contractului catre terte persoane se face cu acordul scris al celeilalte parti. Acordul scris trebuie comunicat in termen de maximum ........ ...... zile de la data la care s-a cerut consimtamantul.
In cazul in care partea careia i s-a cerut acordul nu raspunde in termenul aratat se considera ca consimte la cesiunea contractului.
Art. 11.
RASPUNDEREA CONTRACTUALA
Denuntarea unilaterala a contractului este interzisa sub sanctiunea de daune, cu exceptia cazurilor expres prevazute de prezentul contract.
Partea vinovata pentru nerespectarea totala sau partiala, sau pentru executarea defectuoasa a vreuneia din clauzele contractuale raspunde pentru paguba produsa.
In cazul in care concesionarul cumparator nu efectueaza plata la termenele contractuale, va plati vanzatorului penalitati de intarziere de ........% din suma datorata pe zi intarziere, dar nu mai mult decat suma datorata.
In cazul in care concedentul vanzator nu respecta cantitatile, calitatea si termenele de livrare solicitate de distribuitor prin inscrisuri, va plati concesionarului cumparator penalitati de ..........% pe zi, calculate la valoarea respectivului lot de produse.
Art. 12.
INCETAREA CONTRACTULUI
Contractul inceteaza deplin drept, fara a fi necesara interventia instantei judecatoresti, in cazul in care, oricare din parti nu-si executa obligatia esentiala din acest contract;
- este declarata in stare de incapacitate de plata sau de faliment;
- a decedat sau a fost dizolvata;
- a fost pusa sub interdictie;
- a cesionat drepturile si obligatiile sale contractuale, fara acordul celeilalte parti;
- incalca din nou obligatiile sale dupa ce a fost avertizata de cealalta parte de o prima incalcare a contractului.
Partea care invoca incetarea contractului, va notifica celeilalte parti cauza de incetare, in minimum .......... zile, inainte de data la care incetarea urmeaza sa-si produca efectele.
Rezilierea nu va avea efect asupra obligatiilor deja scadente intre parti.
Prevederile prezentului articol nu va inlatura raspunderea partii care in mod culpabil a cauzat incetarea contractului.
Art. 13.
CUMPARAREA STOCULUI IN CAZUL INCETARII CONTRACTULUI
In cazul in care contractul inceteaza, ca urmare a interventiei concedentului, fara sa existe vreo culpa a concesionarului, concendentul se obliga sa cumpere stocul de produse existent la concesionare cu exceptia produselor care au fost deteriorate din culpa concesionarului.
Pretul de vanzare va fi convenit de parti, dar nu poate fi mai mic decat pretul de achizitionare a produselor de catre concesionar.
Art. 14.
RETURNAREA DOCUMENTATIEI SI A MATERIALELOR
La data incetarii contractului, concesionarul va returna concedentului toate mostrele, documentatia (de service, tehnica, de comercializare etc.) si orice produs transmis fara plata apartinand concedentului.
Art. 15.
FORTA MAJORA
Forta majora apara de raspundere partea care o invoca. Pot fi retinute ca forta majora urmatoarele situatii: incendii, mobilizare, rechizitie, interdictia transferului de devize, calamitati naturale, razboi si orice alt eveniment care este in afara controlului partii care-l invoca.
Partea care invoca forta majora are obligatia sa o aduca la cunostinta celeilalte parti, in scris, in maximum 5 zile de la aparitie, iar dovada fortei majore se va comunica in maximum 15 zile de la aparitie. Data de referinta este data stampilei postei de expediere. Dovada va fi certificata de Camera de Comert si Industrie sau de alt organism abilitat de legea statului caruia ii apartine partea care o invoca.
Partea care invoca forta majora are obligatia sa aduca la cunostinta celeilalte parti incetarea cauzei acesteia in maximum 15 zile de la incetare.
Daca aceste imprejurari si consecintele lor dureaza mai mult de 6 luni, fiecare parte poate renunta la executarea contractului in continuare. In acest caz, niciuna din parti nu are dreptul de a cere despagubiri de la cealalta parte, dar ele au indatorirea de a-si onora toate obligatiile pana la aceasta data.
Art. 16.
LITIGII
Litigiile aparute intre parti, in timpul derularii prezentului contract, se rezolva pe cale amiabila. Daca partile nu ajung la o intelegere amiabila, atunci litigiile vor fi inaintate spre rezolvare Curtii de Arbitraj de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei.
Curtea de Arbitraj va solutiona litigiile, in conformitate cu regulamentul si regulile sale de procedura, pe baza regulamentului contract si a legii romane.
Litigiile se vor solutiona in Romania, la Bucuresti.
Deciziile Curtii de Arbitraj vor fi definitive si executorii.
Art. 17.
DISPOZITII FINALE
In cazul in care o clauza sau o parte din prezentul contract va fi declarata nula, clauzele ramase valabile vor continua sa produca efecte, cu exceptia cazului in care clauza sau partea anulata contine o obligatie esentiala. Sunt considerate esentiale urmatoarele obligatii: ................................... ..................................................................... (se indica obligatiile respective).
Prezentul contract poate sa fie modificat numai in scris, cu acordul ambelor parti.
Prezentul contract are urmatoarele anexe:
- anexa nr. 1 (produse);
- anexa nr. 2 (termene de garantie si preturi).
Redactat in doua exemplare, cate unul pentru fiecare parte, in limba ........
CONCEDENT,
CONCESIONAR,
MODEL CONTRACT DE CONCESIUNE
Încheiat astăzi ..................
la ......................................
I. PĂRŢILE CONTRACTANTE
1.1. (ministerul, consiliul judeţean sau local ori instituţia publică de interes local) ......................................................................................................................................................, (localitatea) ............................................................, str. ........................................ nr. ................., judeţul/sectorul ........................................................, în calitate de
concedent
, pe de o parte, şi
1.2. S.C. .....................................................................................................S.N.C./S.C.S./S.A./S.R.L., cu sediul social în (localitatea) ............................, str. ................................. nr. ........................., bloc ............, scara .............., etaj ..........., apartament ..........., judeţ/sector ......................................, înregistrată la Oficiul Registrului Comerţului ..........................................., sub nr. ...................... din ..................................., cod fiscal nr. .................................... din .............................., având contul nr. .................., deschis la ......................., reprezentată de ..........................................., cu funcţia de ........................................., în calitate de
concesionar
, pe de altă parte,
sau
1.2 Asociaţia/Fundaţia ......................................................................................................................., cu sediul în (localitatea) ................................................., str. ........................ nr. ........., bloc .........., scara ............, etaj ............, apartament ........, sector/judeţ ......................................., înregistrată în registrul persoanelor juridice prin Sentinţa civilă nr. ................................. din .........................., a Tribunalului ..........................., codul fiscal nr. ................................ din ........................., având contul nr. ..................................., deschis la ....................................................., reprezentată de ....................................., cu funcţia de .............................................., în calitate de
concesionar
, pe de altă parte
sau
1.2. Întreprinderea/Asociaţia .............................................................................................................., cu sediul în (localitatea) .............................................., str. ................... nr. ................, bloc ............, scara ............., etaj ..........., apartament ..........., sector/judeţ ......................................, posesoarea autorizaţiei nr. ................... din .................., eliberată de Primăria ........................., codul fiscal nr. ........................... din ........................, având contul nr. ..............................................., deschis la ......................................., reprezentată de ................................................................, cu funcţia de ........................................................, în calitate de
concesionar
, pe de altă parte,
sau
1.2. D ...................................................................., domiciliat în ........................................................, str. .................................. nr. .............., bloc .........., scara .........., etaj .........., apartament ......., sector/judeţ .................................., născut la data de (ziua, luna, anul) ...................................... în (localitatea) .................................... sector/judeţ .............................., fiul lui ............................ şi al ............................, posesorul buletinului (cărţii) de identitate seria ........... nr. ..................... eliberat de ........................, cod numeric personal ................................................., în calitate de
concesionar
, pe de altă parte,
au convenit să încheie prezentul contract de concesiune, cu respectarea următoarelor clauze:
II. OBIECTUL CONTRACTULUI
2.1. Obiectul prezentului contract îl constituie cedarea-preluarea, în concesiune, a (bunurile, activităţile sau serviciile publice) .................................................................................................................. .
2.2. a) Descrierea obiectului şi a concesiunii sunt stabilite în caietul de sarcini anexă, care face parte integrantă din prezentul contract şi pe care concesionarul îl acceptă integral.
b) Caietul de sarcini are caracter obligatoriu, clauzele sale completându-se cu cele convenite de părţi2) .
2.3. Predarea-primirea obiectului concesiunii se va efectua pe bază de proces-verbal care se va încheia până la data de ..................................... şi va constitui anexa care face parte integrantă din prezentul contract.
2.4. Categoriile de bunuri3) ce vor fi utilizate de concesionar în derularea concesiunii sunt următoarele:
a) Bunuri de retur4)
care revin de plin drept, gratuit şi libere de orice sarcini concedentului, la expirarea contractului de concesiune: ............................................................................................................................................... .............................................................................................................................................. .
b) Bunuri de preluare5)
care la expirarea contractului pot reveni concedentului, în măsura în care acesta din urmă îşi manifestă intenţia de a le prelua, în schimbul plăţii unei compensaţii egale cu valoarea contabilă actualizată, conform caietului de sarcini: ............................................................................................................................................... .............................................................................................................................................. .
c) Bunuri proprii6)
care la expirarea contractului de concesiune rămân în proprietatea concesionarului: ............................................................................................................................................... ............................................................................................................................................. .
2.5. La încetarea contractului de concesiune, din orice cauză, bunurile prevăzute la pct. 2.4. se vor repartiza potrivit destinaţiilor arătate la acest punct, concesionarul fiind obligat să restituie, în deplină proprietate, liber de orice sarcină, bunul concesionat inclusiv investiţiile realizate.
III. DURATA CONTRACTULUI
3.1. Durata concesiunii este de ......................... ani începând de la data semnării prezentului contract.
3.2. Contractul de concesiune poate fi prelungit pentru o perioadă egală cu cel mult o jumătate din durata sa iniţială prin simplul acord de voinţă al părţilor care vor încheia un act adiţional cu cel puţin ..... ani/luni/zile înainte de încetarea lui.
IV. PREŢUL CONCESIUNII
4.1. Preţul concesiunii este de ........... lei indexabili în raport de rata inflaţiei, cu o redevenţă anuală în numerar/natură, în sumă/valoare de ....................... lei, care va fi plătită/predată de către concesionar concedentului, anual/semestrial/trimestrial/lunar, conform devizului desfăşurat în anexă, care face parte integrantă din prezentul contract.
4.2. Neplata/nepredarea redevenţei sau executarea cu întârziere a acestei obligaţii conduce la retragerea concesiunii, cu toate consecinţele ce decurg din aceasta, aşa cum se prevede în caietul de sarcini.
V. OBLIGAŢIILE PĂRŢILOR
5.1. Relaţiile contractuale dintre concedent şi concesionar se bazează pe principiul echilibrului financiar al concesiunii, respectiv pe realizarea unei posibile egalităţi între avantajele care îi sunt acordate concesionarului şi sarcinile care îi sunt impuse.
5.2. În consecinţă, concesionarul nu este obligat să suporte creşterea sarcinilor legate de executarea obligaţiilor sale, în cazul în care această creştere rezultă în urma:
a) unei acţiuni sau a unei măsuri dispuse de o autoritate publică;
b) unui caz de forţă majoră sau unui caz fortuit.
5.3. Concedentul se obligă să pună la dispoziţia concesionarului, la data începerii concesiunii, inventarul complet, liber de orice sarcini, aşa cum se prevede în caietul de sarcini.
5.4. Concesionarul îşi execută obligaţiile potrivit termenilor şi condiţiilor prevăzute în prezentul contract şi în acord cu normele legale specifice domeniului de activitate respectiv, elaborate de instituţiile legal abilitate în acest scop, precum şi cu cele prevăzute în caietul de sarcini.
5.5. Concedentul are dreptul să verifice, în perioada derulării contractului de concesiune, modul în care se respectă condiţiile şi clauzele acestuia de către concesionar, acesta din urmă având obligaţia de a pune la dispoziţia concedentului toate informaţiile, documentele şi evidenţele solicitate.
5.6. Responsabilităţile de mediu se împart între părţile contractante astfel:
a) concedentul răspunde de: ...................................................................................................;
b) concesionarul răspunde de: ............................................................................................... .
5.7. Concesionarul nu poate în nici un caz subconcesiona, în tot sau în parte, unei alte persoane, obiectul concesiunii.
VI. GARANŢII
6.1. Concesionarul se obligă ca în termen de 90 de zile de la data semnării prezentului contract să depună cu titlu de garanţie suma de ................... lei reprezentând cota-parte din suma obligaţiei de plată către concedent, stabilită de acesta şi datorată pentru primul an de activitate7).
VII. RĂSPUNDERI
7.1. În cazul nerespectării totale sau parţiale ori a executării necorespunzătoare a obligaţiilor stabilite în caietul de sarcini şi a clauzelor prezentului contract, partea în culpă este obligată la plata penalităţilor prevăzute în caietul de sarcini, iar dacă acestea nu acoperă paguba, pentru partea neacoperită este obligată la daune-interese.
7.2. Denunţarea unilaterală a contractului atrage, de asemenea, după sine, daune-interese, astfel: .................................................................................................................................................. .
VIII. MODIFICAREA CONTRACTULUI
8.1. Concedentul poate modifica, unilateral, partea reglementară a prezentului contract, cu notificarea prealabilă a concesionarului, din motive excepţionale legate de interesul naţional sau local, după caz.
8.2. a) În cazul în care modificarea unilaterală a contractului îi aduce un prejudiciu, concesionarul are dreptul să primească în mod prompt o despăgubire adecvată şi efectivă.
b) În caz de dezacord între concedent şi concesionar cu privire la valoarea despăgubirii, aceasta va fi stabilită de instanţa judecătorească competentă.
c) Dezacordul dintre concedent şi concesionar cu privire la despăgubiri nu poate să constituie un temei pentru concesionar care să conducă la sustragerea obligaţiilor sale contractuale.
IX. ÎNCETAREA CONTRACTULUI
9.1. Prezentul contract de concesiune încetează în următoarele situaţii:
a) la expirarea duratei concesiunii;
b) în cazul în care interesul naţional sau local o impune, prin denunţarea unilaterală de către concedent, cu plata unei despăgubiri juste şi prealabile în sarcina concedentului;
c) în cazul nerespectării obligaţiilor contractuale de către concesionar, cauză ce conduce la rezilierea unilaterală a contractului de către concedent, cu plata unei despăgubiri în sarcina concesionarului;
d) în cazul nerespectării obligaţiilor contractuale de către concedent, prin rezilierea unilaterală a contractului de către concesionar, cu plata de despăgubiri în sarcina concedentului;
e) la dispariţia dintr-o cauză de forţă majoră a bunului concesionat sau în cazul imposibilităţii obiective a concesionarului de a-l exploata, prin renunţare, fără plata unei despăgubiri.
X. FORŢA MAJORĂ
10.1. Nici una dintre părţile contractante nu răspunde de neexecutarea la termen sau/şi de executarea în mod necorespunzător - total sau parţial - a oricărei obligaţii care îi revine în baza prezentului contract, dacă neexecutarea sau executarea necorespunzătoare a obligaţiei respective a fost cauzată de forţa majoră, aşa cum este definită de lege.
10.2. Partea care invocă forţa majoră este obligată să notifice celeilalte părţi, în termen de ................... (zile, ore), producerea evenimentului şi să ia toate măsurile posibile în vederea limitării consecinţelor lui.
10.3. Dacă în termen de ....................... (zile, ore) de la producere, evenimentul respectiv nu încetează, părţile au dreptul să-şi notifice încetarea de plin drept a prezentului contract fără ca vreuna dintre ele să pretindă daune-interese.
XI. NOTIFICĂRI
11.1. În accepţiunea părţilor contractante, orice notificare adresată de una dintre acestea celeilalte este valabil îndeplinită dacă va fi transmisă la adresa/sediul prevăzut în partea introductivă a prezentului contract.
11.2. În cazul în care notificarea se face pe cale poştală, ea va fi transmisă, prin scrisoare recomandată, cu confirmare de primire (A.R.) şi se consideră primită de destinatar la data menţionată de oficiul poştal primitor pe această confirmare.
11.3. Dacă notificarea se trimite prin telex sau telefax, ea se consideră primită în prima zi lucrătoare după cea în care a fost expediată.
11.4. Notificările verbale nu se iau în considerare de nici una dintre părţi, dacă nu sunt confirmate, prin intermediul uneia dintre modalităţile prevăzute la alineatele precedente.
XII. LITIGII
12.1. În cazul în care rezolvarea neînţelegerilor nu este posibilă pe cale amiabilă, ele vor fi supuse spre soluţionare tribunalului arbitral, conform regulilor de procedură aplicabile arbitrajului comercial ad-hoc, organizat de Camera de Comerţ şi Industrie a României.
XIII. CLAUZE FINALE
13.1. Modificarea prezentului contract se face numai prin act adiţional încheiat între părţile contractante.
13.2. Prezentul contract, împreună cu anexele sale care fac parte integrantă din cuprinsul său, reprezintă voinţa părţilor şi înlătură orice altă înţelegere verbală dintre acestea, anterioară sau ulterioară încheierii lui.
13.3. În cazul în care părţile îşi încalcă obligaţiile lor, neexercitarea de partea care suferă vreun prejudiciu a dreptului de a cere executarea întocmai sau prin echivalent bănesc a obligaţiei respective nu înseamnă că ea a renunţat la acest drept al său.
13.4. Prezentul contract a fost încheiat într-un număr de ............... exemplare, din care ....................... astăzi ........................., data semnării lui.
CONCEDENT
CONCESIONAR
NOTE
:
1. a) Contractul de concesiune se încheie în conformitate cu legea română, indiferent de naţionalitatea sau de cetăţenia concesionarului, pentru o perioadă care nu va putea depăşi 49 de ani, începând de la data semnării lui. Durata concesiunii se stabileşte în funcţie de perioada de amortizare a investiţiilor ce urmează să fie realizate de către concesionar.
b) Contractul de concesiune se încheie în termen de 30 de zile de la data la care concedentul a informat ofertantul despre acceptarea ofertei sale, dacă prin caietul de sarcini nu s-a stabilit altfel, nerespectarea termenului putând atrage plata de daune- interese de către partea în culpă.
c) Contractele de cesiune a terenurilor, de orice natură, se înregistrează de către concesionar în registrele de publicitate imobiliară, în termen de 30 de zile calendaristice de la data încheierii lor.
d) Refuzul ofertantului declarat câştigător de a încheia contractul de concesiune atrage după sine pierderea garanţiei depuse pentru participare şi, dacă este cazul, plata de daune-interese.
2. Clauzele convenite în completare nu pot contraveni obiectivelor concesiunii prevăzute în caietul de sarcini.
3. În cazul concesionării de bunuri.
4. Bunuri de retur
sunt bunurile care au făcut obiectul concesiunii, precum şi cele care au rezultat în urma investiţiilor impuse în caietul de sarcini.
5. Bunuri de preluare
sunt bunurile care au aparţinut cesionarului şi au fost utilizate de către acesta pe durata concesiunii.
6. Bunuri proprii
sunt bunurile care au aparţinut concesionarului şi au fost folosite de către acesta pe durata concesiunii, cu excepţia bunurilor de preluare.
7. Dacă este necesar, din această sumă vor fi prelevate penalităţile şi sumele datorate concedentului de către concesionar, în baza contractului de concesiune. Concesionarul poate constitui drept garanţie şi titluri de credit, asupra cărora se va institui gaj, cu acordul concedentului. Se va constitui o garanţie similară, în funcţie de necesitatea acoperirii costurilor viitoare, pentru îndeplinirea obligaţiilor privind protecţia mediului, care pot apărea pe parcursul derulării concesiunii.